PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul’un “2020 yılı değerlendirmesi ile 2021 yılına dair görüş ve beklentileri”, Fintechtime Dergisi Ocak & Şubat sayısında.”
PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul, “2020 yılı PayTR ve sektör açısından oldukça verimli geçti. PayTR olarak yılı yüzde 150’nin üzerinde bir büyümeyle kapattık. Bu dönemde Link ile ödeme ürünümüzü API ile destekledik. Pay Later ürünümüzü kullanıma sunduk. 2021 yılında hızımızı daha da artırıp ödemeye ilişkin tüm partilerin hayatlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz.”
2020, hatırlamak istemediğimiz bir yıl olsa da ben olumlu yönlerinden bakacağım. 2020 yılı PayTR ve sektör açısından oldukça verimli geçti. Pandemi ve özellikle karantina dönemi dijital dönüşümü hızlandırırken online ticaret hacminin de şu ana kadar görülen en yüksek seviyelere ulaşmasını sağladı.
PayTR olarak yılı yüzde 150’nin üzerinde bir büyümeyle kapattık, personel sayımızı 12 artırarak 50 kişiye ulaştık ve bu zor dönemde istihdama katkıda bulunduk. Tedbirli davranıp pandemi başlamadan önce uzaktan çalışma sistemine dönmüştük, yılın neredeyse tamamına yakınını uzaktan çalışmayla geçirdik.
Ürün geliştirme anlamında oldukça verimli bir yıl oldu bizim için. Bu dönemde Link ile ödeme ürünümüzü API ile destekledik, tamamen sıfır temas ile ödeme kısmında işletme ve tüketicilere destek olduk, bu ürünümüz aynı zamanda mobil posların apartman boşluklarında çekmeme problemlerini de ortadan kaldırdı. Yurtdışında sıklıkla kullanılan Pay Later yani “Sonra Öde” ürünümüzü de bu yıl içerisinde çözüm ortağımız ile birlikte işletme ve tüketicilerin kullanımına sunduk. Kirapratik ile yaptığımız geliştirme ile kiracılar ve ev sahiplerinin hayatlarını kolaylaştırdık. Kargotürk ile yaptığımız işbirliği ile “kapıda ödeme” yi tamamen dijitalleştirdik.
Ayrıca, önceki yıllarda olduğu gibi yine ödüller aldığımız bir yıl oldu. TOBB Türkiye 100 ve Deloitte Fast 50, EMEA Fast 500 listelerinde yer almaya devam ettik. Elektronik Para Lisans genişletme başvurusunda bulunduk.
Sektörel açıdan bakıldığında dijitalleşmenin ön plana çıktığı, toplam perakende içerisinde online perakende hacminin hızlı artış gösterdiği bir yıl oldu. 2013 yılından beri rüyasını gördüğümüz TÖDEB de 2020 yılında kurulup faaliyetlerine başladı. Açık bankacılıkla ilgili gelişmelerin de hızlandığını düşünürsek, sektör için 2020 oldukça güzel geçti diyebilirim.
Dijital dönüşümün 2021 de de ayni hızla devam edeceği, açık bankacılık ile ilgili daha çok konuşacağımız bir 2021 yılı bizleri bekliyor. Ben özellikle açık bankacılık ile ilgili fırsatların ön plana çıkacağı bir yıl bekliyorum. Hayatları kolaylaştırma vizyonumuz doğrultusunda 2021 yılında hızımızı daha da artırıp ödemeye ilişkin tüm partilerin hayatlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz. 2021 güzel sürprizler ile dolu bir yıl olacak.