Finansal teknoloji dünyasının içeriği en dolu dergisi Fintechtime Sonbahar 2021 Kasım & Aralık Sayısı Çıktı.

Türkiye’de ve dünyada, FinTech alanında yaşanan gelişmeleri anbean takip eden Fintechtime, birbirinden özel röportajları, sıradışı makaleleri ve gündemi belirleyecek dosya konularıyla yine dopdolu.

Sektörel gelişmeleri ve süreci yansıtma heyecanıyla, yine emek ve bilgi dolu bir sayı hazırladık.

 

FinTech Unicorn’ları Dörtnala…

Sınır ötesi yapılar inşa eden FinTech unicron’larının yarattığı toplam değer katlanarak artıyor. FinTech sektörü, henüz daha yılın başında aldığı 91,5 milyar dolarlık rekor küresel fonlama ile adeta patlama yaşıyor. İlk Türk FinTech unicorn’unu açıklamayı sabırsızlıkla beklediğimiz şu günlerde, her yıl hazırladığımız ” FinTech Unicorn’ları” özel dosya konusunu yeni bilgi ve veriler eşliğinde tazeledik. Gelişen ve dönüşen finans sektörüne fintech unicorn’larının etkisini ve değerlemelerle oluşan yeni sıraları dosya konumuza bulabilirsiniz.

 

 

Bu sayımızda, sektörde onuncu yılını kutlayan Linktera‘nın Genel Müdürü Taşkın Osman Aksoy‘u kapağımıza taşıdık. Dijital dönüşüm süreçlerinde desteğe ihtiyaç duyan firmalara küresel standartlarda hizmet veren şirketi ve çalışmalarını ilk günden beri yakından takip ediyoruz.

 

Sizler için dopdolu bir sayı hazırladık.

Aktif Bank Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Grup Başkanı Gülben Yağcı,

Pep Yönetim Kurulu Üyesi Artun Kumrulu,

Eçözüm Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Refik Sarıtepe,

Enqura Kurucu ve CEO’su Metin Karabiber,

 İdea Teknoloji Çözümleri Genel Müdürü Emre İyibilir,

Kafein Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Cem Kalyoncu,

Macellan CEO’su Göktürk Yetim ve

Manibux Kurucusu Canan Bayrak ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajları dergimizin ilerleyen sayfalarında bulabilirsiniz.

 

 

İçindekiler:

Kapak konusu: FinTech Unicorn’ları

Yaz aylarını hareketli geçiren fintech ekosistemi, firma değeri 1 milyar doları aşarak “unicorn” unvanını elde eden birçok firmaya ev sahipliği yaptı. Tek bir uygulama üzerinden hem tüm ödeme hem de tüm bankacılık hizmetlerinden faydalanabileceği sınır ötesi yapılar inşa eden FinTech Unicorn’larının yarattığı toplam değer ise katlanarak arttı.

Fintech sektörü, bu yıl şimdiye kadar aldığı 91,5 milyar dolarlık rekor küresel fonlama ile adeta patlama yaşadı. CB Insights’ın State of Venture Q3’21 raporuna göre geçtiğimiz çeyrekte 42 yeni unicorn şirketi ortaya çıktı. Son çeyrekte ilan edilen unicorn şirketlerin üçte birini ise fintech girişimleri oluşturdu. Bu dosya konumuzda gelişen ve değişen finans sektöründeki fintech unicorn’larını mercek altına aldık.

Fintechtime dergimizin ilk sayısının dosya konularını belirlerken, tahtaya ilk yazdığımız başlık fintech unicorn’larıydı… Küresel finans ekosisteminde bankaların mutlak hâkimiyet kurdukları, fintech’lerin ise isimlerini ve seslerini yeterince duyuramadıkları bir dönemde idik. 2015 yılının ilk ayları itibarıyla hazırladığımız o listede, değeri 1 milyar doları aşarak “unicorn” olmayı başaran toplam 27 fintech girişimi bulunuyordu. O zamandan bu zamana köprünün altından çok sular aktı. Bahsini ettiğimiz firmaların kimi unicorn unvanını kaybetti, kimi farklı finans kuruluşlarıyla birleşti, kimileriyse kepenk kapattı…

Yıllar içinde pek çok yeni fintech unicorn’u sektöre dâhil oldu. Çalışan sayısı iki elin parmaklarını geçmeyecek seviyedeki mütevazi fintech girişimleri aldı, yürüdü. İsmini bilmediğimiz birçok fintech startup’ı ise unicorn olmayı başardı.

2019 yılı, ABD ve Çin arasında devam eden ticaret gerilimi, genel olarak tüm dünyada baş gösteren korumacılık eğilimi, Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlaması ve Brexit sürecinin de uzamasıyla beraber dünya ekonomisinde büyümenin oldukça düşük seviyelerde kaldığı ve küresel resesyon beklentilerinin arttığı bir yıldı. 2019 yılında tüm dünyada birleşme ve satın alma aktivitesinde işlem adedi 2018 seviyelerine benzer gerçekleşirken, işlem hacminde az miktarda düşüş yaşandı. Dünya genelinde 360 şirket unicorn olmayı başardı. Bu unicorn’lar arasında TransferWise, Monzo, AirBNBN ve SpaceX gibi endüstri liderleri sıralandı.

Ocak 2020 itibariyle, “70’i FinTech sektöründe olmak üzere” dünyada 557 Unicorn vardı. Bu unicorn’ların yarattığı toplam değer 1.9 Trilyon dolar seviyesine çıktı. FinTech sektöründe bu varyantlar arasında 10 Milyar dolardan fazla değere sahip 7 decacorn ve 100 milyar dolardan fazla değere sahip olan bir hektocorn (Ant Financial) yer aldı.

Fintech sektörü, bu yıl şimdiye kadar aldığı 91,5 milyar dolarlık rekor küresel fonlama ile adeta bir patlama yaşadı. CB Insights’ın State of Venture Q3’21 raporuna göre geçtiğimiz çeyrekte 42 yeni unicorn şirketi ortaya çıktı. 2020’nin başlarında yeni unicorn teknoloji şirketlerinin doğuşunda pandemi kaynaklı bir yavaşlama vardı. Bununla birlikte 2021 yılının ilk yarısında ortaya çıkan 228 yeni unicorn teknoloji şirketi ile yeni bir rekora imza attı.

Bahamalar merkezli FTX, Birleşik Krallık’tan Revolut, San Francisco merkezli Chime ve Meksika’dan Kavak, üçüncü çeyrekte toplam 3,2 milyar dolarlık yatırım ile sektördeki en büyük finansman turlarını gören şirketler arasında yer aldı

CB Insights raporu, Tiger Global Management (24) ve Coinbase Ventures’ın (22) üçüncü çeyrekte toplam 46 anlaşma ile fintech yatırımcıları arasında lider olduğunu gösteriyor. ABD, son çeyrekte küresel fintech anlaşmalarının %38’ini yaparak ilerleme kaydederken en fazla fintech anlaşmasına sahip bölge olmaya devam ediyor ve onu %26 ile Asya izliyor.  Son çeyrekte çıkan tüm unicorn şirketlerin üçte birini fintech girişimleri oluşturuyor. Diğer unicorn’lar ise ağırlıklı olarak; yapay zeka, sağlık teknolojileri, eğitim teknolojileri, büyük veri, siber güvenlik, dijital medya ve blockchain teknolojileri alanlarında faaliyet gösteriyor.

FinTech Unicorn’larını ele aldığımız dosya konumuzda; unicorn şirketlerinin doğduğu toprakları, büyümelerine değer katan gelişmeleri, milyar dolarlık fintech pazarında son dönem yaşananları yansıtmaya çalıştık.

 

Fintechtime Sonbahar 2021 Kasım & Aralık Sayısı Röportaj, Makale ve Köşe Yazıları:

Kapak Röportajı: Linktera Genel Müdürü Taşkın Osman Aksoy

Röportaj: Pep Yönetim Kurulu Üyesi Artun Kumrulu

“Merkez Bankası Dijital Para Birimleri – Finansal Hizmetlere Etkileri” – Sinem Cantürk

“B2B FinTech’lerin Gelişimi ve Geleceği” – Doğa Karaçallık

Röportaj: Eçözüm Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Refik Sarıtepe

“Geleceğin Dijital Köprüleri” – Mehmet Evirgen

“DesignOps ile Tanışın” – Yakup Bayrak

Röportaj: Aktif Bank Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Grup Başkanı Gülben Yağcı

“Mesele Rekabet Değil, Mesele Olmak Ya Da Olmamak…” – Dilek Taşhanlı

“Unicorn’lar Cepte, Decacorn Kolay Olmadı, Şimdi Soluklanıp Sektörel Stratejiler Oluşturulmalı” – Mert Çakar

Röportaj: Enqura Kurucusu ve CEO’su Metin Karabiber

“Ödeme Sistemlerinin Payment-Rail Dönüşümü Üzerine” – Kahraman Anıl Tanış

“Unicorn: Masum ve Ölümsüz” – Yunus Emre Berk

Röportaj: İdea Teknoloji Çözümleri Genel Müdürü Emre İyibilir

“Kart Kabul Pazarında Güncelleme İhtiyacı Bulunuyor” – Gökhan Pembeci

“Geleceğin İşleri, İşlerin Geleceği” – İskender Ada

Röportaj: Kafein Teknoloji Yönetim Kuruluş Başkanı ve Genel Müdürü Cem Kalyoncu

“Blokzinciri ve NFT’ler” – Onur Gözüpek

“Veri İletişiminde İki Generalin Ne Problemi Olabilir?” Devrim Danyal

“Bitcoin’in Bize Öğrettikleri” – Mehmet Hamdi Bol

Röportaj: Macellan CEO’su Göktürk Yetim

“Açık Bankacılık = Açık Risk mi?” – İbrahim Kudret Elçiboğa

“Metaverse’de Avatar Olarak Yaşamak” – Ünal Sezer

“İngiltere Dönüm Noktasına Nasıl Ulaştı?” – Aaron Sarac

“Milyar Dolarlık APP!” – Özlem Denizmen

“Mobil Cüzdan Pazarlaması” – İbrahim Alan

Röportaj: Manibux Kurucusu Canan Bayrak

“Online’dan Offline’a ‘O20’ ” – Murat Akköse

“FinTech’de Bulutla, Bulutsuz Güneşli Günlere Doğru…” – Dr. Yasin Taha Celiloğlu

 

Sektörün kalbinde yer alan ve dergimize değer katan tüm yazarlarımıza, destekleri ile gücümüze katlayan siz okurlarımıza bir kere daha teşekkür ediyoruz.

Soru, görüş ve önerileriniz için bize [email protected] veya [email protected] mail adreslerinden ulaşabileceğinizi, Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIn platformlarından @fintechtime hesabımızı takip ederek güncel haberlerimize daha da yakınlaşabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

 

Fintechtime Dergisi’ne, Turkcell Dergilik’ten ve dMags üzerinden ulaşabilirsiniz.

Keyifli okumalar ve sağlıklı günler dileriz.