PaybyMe CEO’su Emre Gürsoy’un 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.

PaybyMe CEO’su Emre Gürsoy’un 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz. 

“Fintek sektörü, COVID-19 kaynaklı dijitalleşme sayesinde dünyanın neredeyse tüm bölgelerinde büyük bir ivmeyle yükselişini sürdürüyor. 2020 yılının ikinci yarısında yapılan 89 milyar dolarlık yatırım, 2021 yılının ilk yarısında 98 milyar dolara yükseldi.

Hizmet verdiğimiz ödeme dikeyinde yine COVID-19 etkisiyle hâlâ büyüme trendi içinde olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz yıl sonuna göre kartlı ödeme hacmimiz yüzde 27’yi geçerken, mobil ödeme hacmimiz ise yüzde 110’u aştı. Kartlı ödemelerde hacme göre sırasıyla en çok büyüyen kategorimiz ve büyüme oranları; yüzde 39’la oyun harcamaları ve yüzde 68’le e-ticaret oldu.

Mobil ödeme hacmine göre sırasıyla en çok büyüyen kategori ve büyüme oranı ise yüzde 129’la oyun, yüzde 112 ile sosyal medya/topluluk, yüzde 41’le dijital içerikti.

İnternet üzerinden yapılan harcamalarda kredi kartı kullanmak istemeyenlerin ve Z kuşağının harcamalarının çoğunu oyunlar ve sosyal medya üzerinde yaptığını gözlemliyoruz.

Türkiye’nin 2021 sonlarında içinde olduğu durum, 2021 rakamlarına çok etki etmedi. Ancak e-ticaret sitelerinin ve diğer online satış yapan işletmelerin tedarik zincirleri içinde yaşayacakları problemler; 2022’nin ilk aylarında orta ölçekli ve daha küçük işletmeler için risk doğuracak gibi duruyor.

E-ticarette yaşanmasını beklediğimiz bu sorunların yanı sıra fintek sektöründe gelişmeler devam edecek. Artan işlem adedi ve sepet ortalamasının yükselmesiyle dolandırıcılık işlemleri artacak, siber güvenlik ve ödeme işlemlerindeki sahtecilik önleme işlemleri daha çok önem kazanacak. Hizmet olarak bankacılık gibi B2B hizmetlerin, yalnızca ödeme alanında değil, aynı zamanda insurtech, richtech ve regtech gibi alanlarda da yatırımcı radarında daha da fazla yer kazandığını göreceğiz. B2B hizmetleri, fintek’in diğer dikeylerinde dikkat çekecek. Ortaklık modelleriyle hizmet sunumlarını genişletmek isteyen şirketler için fintek firmaları kritik bir araç olacak.

İster büyük bir finans kuruluşunun CEO’su olun, ister gelişmekte olan bir fintek’in kurucusu olun, son 20-24 ayda ne kadar yol kat ettiğimizin farkında olarak söylüyorum; önünüzdeki yol kesinlikle bir veya iki yıl önce öngördüğünüzden çok farklı, daha iyi bir yol olacak.”