Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.

Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19’un etkilerini yaşamaya devam ediyoruz. COVID-19 ile ticaretin paraya el değmeden gerçekleşme oranı ve hızı arttı. Birçok ürünün satış hacminde %300’ü geçen büyümeler oldu. E-ticaret ve uzaktan tahsilat, Covid-19 salgınının baş göstermesiyle beraber yepyeni bir seviyeye ulaştı. Bu doğrultuda, ödeme kuruluşlarının ürünlerine ve hizmetlerine firmalardan gelen talepler de artış gösterdi. Arz talep dengeleri tamamen değişti.  Tüketiciler her şeyi anında, her yerden, en hızlı ve en düşük bedelle almak istiyor. Tüm şirketlerin başarı için bu trendlere ayak uydurması gerekiyor. Bütün işlemlerimizi güvenli alanlar olan evlerimizden yapmaya çok alıştık. Mobil uygulamalar hayatımızda eskiden olduğundan daha fazla yer kaplamaya başladı ve bu şekilde devam edecek gibi gözüküyor. 2022 yılında pürüzsüz bir deneyim sunan markalar öne çıkacak.

Gelecekte bankacılık işlemlerinin ticaretin tarafı olan alıcı ve satıcıyı bankalarla aynı ortamda bir araya getiren Fintech şirketleri üzerinden yönetileceğini öngörüyoruz. Aynı zamanda, açık bankacılık ve dijital bankacılık alanlarında da hızlı büyüme sağlanacağı ve buna uygun yeni mevzuat düzenlemelerinin olmasını kaçınılmaz görüyoruz. Octet Türkiye olarak geliştirdiğimiz dijital platform üzerinden işletmelerin ödeme ve tahsilat işlemlerini güvenli bir ortamda, hızlı bir şekilde yapabilmelerini sağlıyoruz. 

İşlem ortalamamız da 2020 yılında ilk altı ayında işlem başına 6 bin 500 TL iken 2021’de ise bu rakam 9 bin 500 TL’ye yükselerek %50 artış gösterdi. Ayrıca Octet ürünlerini kullanan KOBİ müşterilerinin sayısı geçen yıla göre %80 oranında artarken, Octet Portal üzerinden geçen Kobi firmalarının cirosu ise 2020 yılı Aralık ayına göre %100 arttı. Türkiye’de 4 milyon KOBİ işletmeye hızlı, güvenli, dijital tahsilat yöntemlerini ulaştırmaya kararlı ekibimizle büyümeye devam ediyoruz.

Şirketlerin tüm tahsilat ürünlerini tek bir platformdan güvenli ve hızlı yönetmelerini sağlarken, farklı ödeme çözümlerimizle hem firmaların hem de onların tedarikçilerinin hızlı, güvenli ve ucuz finansmana ulaşmasına katkı sağlıyoruz.  2022 yılında da tahsilat ve ödemeye ilişkin fintech çözümlerimizi ile hem uluslararası firmalara hem de Türkiye’nin önde gelen holdinglerin şirketlerine sunmayı hedefliyoruz.

2022 yılının Dünya’da ve ülkemizde sağlık sorunlarının daha az olacağı, Dünya barışının arttığı, ekonomik çalkantıların azaldığı bir yıl olmasını diliyoruz. Octet olarak Türkiye’nin gücüne inanıyor ve 2022 yılında da ülkemiz finans ve ticari hayatına maksimum katkı vermeyi hedefliyoruz.