Sigortam.net CEO’su Bora Uludüz ile Fintechtime Mayıs & Haziran sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Sigortam.net, ‘Müşterinin Şampiyonu’ olmak vizyonuyla tüm altyapısını, müşteriyi merkeze alan, anlayan, tanıyan ve kişiselleştiren bir yaklaşımla yeniledi. Türkiye’de insurtech alanında lider konumda olan ve 7 milyona yakın müşteriye hizmet veren şirketin CEO’su Bora Uludüz ile bir araya gelerek sorularımızı ilettik.

 

Bora Uludüz, “Türkiye’de ve dünyada online sigorta brokerliğinin öncüsü olarak kurulduğumuz günden bu yana 7 milyona yakın müşterimizin hayatına dokunduk. Dijital sigortacılığın pazar yeri olarak birbirinden değerli 22 farklı sigorta şirketiyle çalışıyoruz.”

 

Bora Bey yenilenen marka kimliğiniz ve web sitenizi hem okurlarımız hem de biz çok beğendik. Yenilenme sürecinin hikayesini sizden dinleyebilir miyiz? Sigorta karmaşık bir ürün, bu değişikliğe nasıl karar verdiniz ve müşteri beklentileri sürece nasıl bir katkı sağladı?

Türkiye’de ve dünyada online sigorta brokerliğinin öncüsü olarak kurulduğumuz günden bu yana 7 milyona yakın müşterimizin hayatına dokunduk. Dijital sigortacılığın pazar yeri olarak birbirinden değerli 22 farklı sigorta şirketiyle çalışıyoruz.

Vizyonumuz, ‘Müşterinin Şampiyonu’ olmak. Sigorta gibi komplike bir dünyayı müşterilerimiz için netleştirmek, karmaşık bir ürün olan sigortayı çok daha anlaşılır, basit, uygun ve erişilebilir hale getirmek istiyoruz. Dijitalleşme ve teknolojinin imkanlarını en üst düzeyde kullanırken, uzman insan kaynağımızla müşterilerimizin ihtiyaç duydukları her an yanlarında olmak istiyoruz. Bu nedenle de müşterilerimizin kafalarındaki soru işaretlerine daha net yanıtlar bulabilecekleri bir yapıya dönüşüyoruz.

Müşteri içgörülerini anlamak için yaptırdığımız pek çok araştırma var. Bu araştırmalarda da müşterilerimiz sigortanın karmaşık yönüne dikkat çekiyor ve daha basit bir hale getirilmesini istiyor. Biz de müşterinin sesine kulak veren bir marka olarak, sigortayı basitleştirmeye, insanların kafalarındaki soru işaretlerini gidemeye ve hayatlarını kolaylaştırmaya odaklanıyoruz.

Teknoloji kadar insan temasının ve sıcaklığının değerine de inanıyoruz. Büyük bir telesatış, satış sonrası danışman ve hasar ekibimiz var. Müşterilerimize uçtan uca 7/24 sunduğumuz hizmeti geliştirmeye odaklanıyoruz.

 

 

Sigortam.net’in müşterisi kimdir? Hedef kitlesinde ve portföyünde kimler yer alır? Konu sigorta olunca bir pazaryerinden beklentiler farklılaşıyor mu?

Sigorta herkesin ihtiyacı, dolayısıyla hedef kitlemiz geniş. Ürün çeşitliliğine göre hedef kitle de farklılaşıyor, araç sigortaları için erkekler öne çıkarken, sağlık sigortaları için kadınlar biraz daha ağırlık kazanıyor. Pandemi dönemi sonrası yeni dönemle ivmelenen dijitalleşme ile teknoloji severler de odaklandığımız ayrı bir hedef kitle diyebiliriz.

Sigortacılıkta en önemli unsur güven. Biz de bunun bilincinde olarak tüm şeffaflığımızla müşterilerimizin kendilerini güvende hissedebilecekleri bir alışveriş deneyimi yaşatmak için çalışıyoruz. Diğer yandan içinde bulunduğumuz dijital çağda müşteriler her zaman daha iyisini, daha hızlısını, daha kolayını istiyor. Fiyat, deneyim ve hizmette beklentiler yüksek. Müşterinin ihtiyacını anlayıp, doğru üründe doğru tercihler sunmak gerektiğine inanıyoruz.

 

Bora Uludüz, “Bizim için 2021 yılı, ‘Müşterinin Şampiyonu’ olmak vizyonuyla tüm ürün ve süreçlerimizi sıfırdan ele alarak daha teknolojik ve daha dijital bir Sigortam.net için önemli adımlar attığımız ve yeni yatırımları hayata geçirdiğimiz bir yıl oldu.”

 

Türkiye’de dijital sigortacılıkta bir ilke imza attığınız sigortam.net’te müşterilerinizi hangi yenilikler ve avantajlar bekliyor? Şu anda sisteminiz üzerinde neler yapılabiliyor, altyapı çalışmalarınız ve çalışmalarınıza kaynaklık eden teknolojilerden de bahsedebilirseniz sevinirim.

Mükemmel bir müşteri deneyimi için teknolojiye ve insan kaynağına yaptığımız yatırımlarla tüm altyapımızı müşteriyi merkeze alan, anlayan, tanıyan ve kişiselleştiren bir yaklaşımla baştan aşağıya yeniledik. Artık daha yalın, daha anlaşılır, değişen müşteri ihtiyaçlarına anında çözüm üreten, etkileşimli ve yenilikçi bir yapıyla müşterilerimizin karşısındayız.

Yenilenen web sitemiz kapsamında teknolojik alt yapımızı güncellerken, paralel olarak da UI-UX dediğimiz kullanıcı deneyimi tarafını da geliştiriyoruz. Bu tasarımları yaparken hem yurt içinde hem yurt dışında gerek sigorta sektöründe gerek sigorta dışı birçok sektörde 40’tan fazla şirketi inceledik. Bu şirketler arasında özellikle yurt dışındaki fintech şirketleri yol gösterici oldu.

Ülkemizde dijital sigortacılıkta bir ilke imza atarak, yapay zekâ algoritmasıyla müşterilerimize düşük fiyat, geniş kapsam ve fiyat-performans açısından üç alternatifli şeffaf bir yönlendirme sunmaya başladık. Şimdiye kadar tekliflerimizi ucuzdan pahalıya sıralıyorduk. Şimdi müşterilerimizin kafasındaki soru işaretlerine daha net yanıtlar bulabilecekleri bir yapıya kavuştuk.

Dünyanın en iyi örneklerinden yola çıkarak oluşturduğumuz yeni sitemizi, bünyemizdeki Türk mühendisleri ve Türk yazılımcıları geliştirdi. Müşterilerimizin ihtiyacı ve menfaati odak noktamız. Buradaki şeffaf yönlendirme ve bağımsız skorlama altyapısı için ülkemizin köklü üniversitelerinden ODTÜ ile çalışıyoruz.

 

 

Türk sigortacılık sektörü 2020 yılında, brüt prim üretimini bir önceki yıla göre %19 artırmış, aktif toplamını 300 milyar TL sınırının üzerine taşımayı başarmıştı. Sigortacılık sektörü ve Sigortam.net için 2021 yılı nasıl geçti? Pandemi dönemi sigortacılık sektörünün müşterisi olan poliçe sahiplerinin davranışlarında nasıl bir değişime sebep oldu? Sektörün zorunlu teknolojik atılım süreci ve 2022 yılı beklentileriniz konusunda neler söylemek istersiniz?

Sektörde pandemiyle birlikte yeni risklere karşı insanların duyarlılığı artırınca, öncelikle sağlık sigortasına olan talepler de arttı. Bununla birlikte yüz yüze iletişim yerine dijital çözümlerin devreye girmesi, şirketlerin süreçlerinde yeni ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda ürün gamını genişletmesine hız kazandırdı. Müşteri kazanımı ve mevcut müşterinin kaybını önlemek için poliçe satın alım ve üretim süreçlerinde ıslak imza yerine dijital onaylarla ilerlenmesi gibi farklı çözümler geliştirilmeye başlandı. Sektörde pandemiyle birlikte salgın hastalıkları da dahil eden kapsamda ürünlerin çıkarılması, içinde bulunduğumuz ekonomik koşullara göre taksit öteleme, ‘evde kal’ kampanyaları, taksit sayısı artması gibi aksiyonlar ön plana çıktı.

Pandemi dijital alışkanlıklarda ve alışveriş davranışlarında büyük değişikliklere yol açtı. Tüketicilerin ihtiyaçları, öncelikleri değişti. Zaman, hız daha kıymetli, daha önemli hale geldi. Biz de bu noktada, müşteri ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilecek teknolojilerimizi, insan tecrübemizle birleştirerek, QR hızında teklif dönemini başlattığımız uygulamamızı geçen yıl müşterilerimizin hizmetine sunduk.

Bizim için 2021 yılı, ‘Müşterinin Şampiyonu’ olmak vizyonuyla tüm ürün ve süreçlerimizi sıfırdan ele alarak daha teknolojik ve daha dijital bir Sigortam.net için önemli adımlar attığımız ve yeni yatırımları hayata geçirdiğimiz bir yıl oldu. Bu yıl da müşterilerimize sunduğumuz uçtan uca hizmetleri geliştirmeye odaklanıyoruz.

 

Bora Uludüz, “Biz, 22 yıllık tecrübemiz ve müşteri odaklı bakış açımızla Türkiye’nin insurtech bayrağını taşıyan markasıyız ve ülkemizde sigorta sektörünü ileriye taşıyacak makro trendin insurtech olduğuna inanıyoruz.”

Sigorta teknolojileri küresel Insurtech piyasasına yapılan yatırımlarla her geçen gün büyüyor. Yatırımlar, girişimler ve çözümler odağında ülkemizdeki ekosistemi nasıl değerlendiriyorsunuz? Ekosistemin gelişmek ve pazar payını büyütmek için nelere ihtiyacı var? Dijital Challengers olarak adlandırdığımız Insurtech girişimlerine yatırım planlamanız var mı?

Biz, 22 yıllık tecrübemiz ve müşteri odaklı bakış açımızla Türkiye’nin insurtech bayrağını taşıyan markasıyız ve ülkemizde sigorta sektörünü ileriye taşıyacak makro trendin insurtech olduğuna inanıyoruz. Insurtech, tüm karışık sigorta konularını daha kolay ve en önemlisi şeffaf olarak sunmak için var. Daha çok seçenek ile hem zamandan hem paradan tasarruf etmenin mümkün olduğunu biliyoruz.

Ülkemizde insurtech, büyüme hikayesinin henüz başlarında ancak büyümenin katlanarak artacağını öngörüyoruz. Insurtech dikeyinde penetrasyonu artırma hedefimiz var. Hem teknolojik altyapımız hem nitelikli insan gücümüzle bunu başaracağımıza inanıyoruz. Bu alanda daha da büyüyecek yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Dijitalleşmeyle birlikte sigortacılık ekosisteminin de büyüyeceğine inanıyoruz.

 

 

Siz sektörümüzün yakından tanıdığı, dijital bankacılık alanında önemli işlere imza atmış bir lidersiniz. Sigortam.net’in kısa süre içerisinde yaşadığı dönüşüm ve bu dönüşüme katkılarınız çok değerli. Şirketiniz gelecek dönemde nasıl bir yol izleyecek (mobil uygulamanız olacak mı, geliştirmelerinizde finteklerle iş birliği yapacak mısınız), yakın ve uzak dönem hedeflerinizde neler olacak?

Bu yıl güçlü yatırımlarla altyapımızı daha da geliştirmeye ve müşterilerimize uçtan uca 7/24 sunduğumuz hizmeti geliştirmeye odaklanıyoruz. Mobil uygulamamız da yeniliklerimizden biri olacak.

Müşterilerimizin satış sonrası deneyimlerini iyileştirmek için yeni fonksiyonları hayata geçirmek konusunu da çok önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemde fiyatlama, müşteri tutundurma, hasar tahmini ve risk modelleri konusunda pek çok yeniliği de hayata geçireceğiz.

 

 

Günümüzde çoğu şirketin birer finansal teknoloji şirketine dönüştüğünü / dönüşmek durumunda kaldığını görüyoruz. Regülasyonların etkisiyle sektör büyürken, rekabetin dozu artıyor. Super Appler, siber güvenlik, DeFi, Metaverse, NFT, BNPL, kripto varlıklara (artık daha farklı sigorta poliçelerine ihtiyaç duyuyoruz / duyacağız) duyulan ilgi de dahil ediğinde fintech sektörünün bir parçası olarak siz bu süreçten nasıl etkileniyorsunuz / etkilenmeyi bekliyorsunuz? İşinizin geleceği konusunda neler söylemek istersiniz?

İşimizin geleceğinde pek çok yenilik hayatımızda olacak. Daha doğru ürün önerisi, daha iyi fiyatlama ve daha iyi risk ölçümü gibi pek çok açılım sağlayan yapay zekânın bir sınırı yok. ‘Embedded insurance’ denilen, ihtiyaç olan anda sigorta ürünü sunabilmek, bir başka açılım boyutu. Yine pek çok sektörde öne çıkan bir konu, kişiselleştirilme. Telematik sayesinde sürüş davranışına göre fiyatlama, akıllı saatlerdeki sağlık verisi ile özel sağlık sigortası fiyatlaması gibi yeniliklerin önü açılıyor. Aracınızı kullandığınız kilometre kadar ödeyeceğiniz bir kasko gibi ihtiyacınız kadar alacağınız sigorta ürünleri dönemi ya da manuel süreçlerin maksimum düzeyde otomatikleştirilmesini, hız ve verimliliğin artırılmasını sağlayan RPA, sektörümüzü daha da ileriye taşıyacak.