Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca Oğan ile Fintechtime Temmuz & Ağustos sayısı için çok özel bir röportaj yaptık.

Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası olmasının yanı sıra sektörde benzeri olmayan iş yapış şekli ile hem bankacılık hem de finansal teknolojiler ekosisteminde öncü olan Aktif Bank’ın Genel Müdürü Ayşegül Adaca Oğan ile bir araya geldik.

 

Finans sektörünün tek kadın banka genel müdürü olarak çok önemli bir lidersiniz. Aktif Bank ile kariyeriniz nasıl kesişti?

20 yılı aşkın bir zamandır bireysel bankacılık, ödeme sistemleri ve dijital servisler odağında başlayan; kurumsal finansman ve yatırım bankacılığı gibi bankacılığın diğer kulvarları ile gelişen bir kariyer yolculuğum oldu. Türkiye’de ve yurt dışında bankacılığın çeşitli alanlarında edindiğim tecrübelerin ardından ne mutlu bana ki, son sekiz yıldır Aktif Bank ailesinin bir üyesi olarak çalışıyorum.

Aktif Bank kariyerimi ikiye ayırmam gerekirse ilk üç yılda Dijital ve Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptım. Ardından ikinci yarıda Avrupa ve Balkanlar’daki Holding’imizin bankalarının ve telekom şirketlerinin yönetim kurullarında yöneticilik yaptım. 2021 yılı Ocak ayı itibarıyla ise Aktif Bank’ın genel müdürü olarak devam ediyorum.

 

Aktif Bank’ın sektörde bir örneği olmayan farklı iş yapış biçimleri, iştirakleri ve yatırımları var. Aktif Ventures, fintech dikeyinde yatırım yaptığınız Mindvest, E-Kent, Passolig, UPT, N Kolay ilk aklıma gelenlerden…
Aktif Bank ekosistemini sizden dinleyebilir miyiz? Nasıl bir organizasyon yapınız var? İzleyeceğiniz yol haritasından da bahsedebilir misiniz?

Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası olmanın yanı sıra sektörde benzeri olmayan iş yapış şeklimiz, geleceğe odaklanan vizyonumuz ve farklı sektörlerdeki iş ortaklıklarımızla Türkiye’nin en kapsamlı finansal teknolojiler ekosistemi olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz. Teknolojiyi işimizin kalbimize konumlandırırken, farklı olmaktan korkmayan ve yeniliklere açık kimliğimizle ilklere imza atıyoruz. Klasik bir yatırım bankası anlayışının uzağında özgün bir iş modeliyle hareket ederek her biri alanında lider olan iştiraklerimiz ile verimliliğimizi artırıyoruz. Hizmet verdiğimiz 10’un üzerinde iş kolunda, hayatın her alanında 10 milyonu aşkın müşterimize dokunuyoruz. Ekibimizi her geçen gün yeni üyelerle büyütürken, Türkiye genelindeki 13 şubemiz ile de sahada da güçlü bir varlık gösteriyoruz.

Bankamızın teknik ve organizasyonel becerilerini merkeze alarak sigortadan portföy yönetim şirketlerine, biletleme uygulamasından ulaşım sistemlerine, uluslararası para transferinden fatura ödeme kuruluşuna kadar zengin bir servis yelpazesi sunuyoruz.

Önümüzdeki dönem yol haritamıza baktığımızda; bu geniş yelpaze içerisinde en önemli hedeflerimizden ilkinin N Kolay dijital bankamızı Türkiye’nin en kapsayıcı, en sevilen, en fazla müşteri tabanına sahip dijital bankasına dönüştürmek olduğunu söyleyebilirim. Müşterilerini odağına alan, en yeni teknolojiyi müşterilerinin ihtiyaçlarını 360 derece karşılamak için kullanan, basit, anlaşılır ve pürüzsüz bir müşteri deneyimi sunan bir dijital banka inşa etmek ve bu doğrultuda N Kolay bankayı yeniden yaratmak 2022 hedeflerimizden ve yatırımlarımızı da bu yönde güçlü tutuyoruz.

Benzer yaklaşımla; dijital dünyamızın bir diğer oyuncusu, stadyumların ve etkinlik dünyasının giriş bileti Passo uygulamasını da dünyadaki eğilimlerden ilham alarak çok daha öteye taşımak istiyoruz. 9 milyon kullanıcısı olan Passo’yu bu trafiği daha iyi besleyecek ve kullanıcılarına ilgi alanlarından beslenerek bütünleşik deneyim sağlayacak biçimde zenginleştirme anlamında yoğun yatırımlarımız mevcut.

 

Aktif Bank olarak gerçekleştirdiğimiz kapsamlı çalışmaların meyvelerini topluyoruz. Dünyada her yıl 5000’den fazla markayı inceleyen Brand Finance’ın hazırladığı 2022 Türkiye’nin en değerli 100 markası araştırmasında yer almanın mutluluğunu yaşıyoruz.

 

Pandemiyle beraber iyice hızlanan dijitalleşme sürecinin tüm sektörü etkileyen çok önemli bir çıktısı oldu; “embedded finance”, yani gömülü finans kavramı. Bu gömülü finans kavramı aslında tüketicinin dijitalleşmeyle evrilen alışveriş alışkanlıklarının en doğrudan sonucu. Tüketiciler artık finansal enstrümanların bağımsız ürünler olmaktan çıkıp, ihtiyaç anlarında belirmesini bekliyorlar. Bu sebeple önümüzdeki dönemde, müşteriler ihtiyaç anlarında karşılarına çıkan finansal enstrümanlara daha da yakın olacaklar. Biz de bu anlamda iş birlikleri kuruyor, kesintisiz deneyime uygun finansal çözümler geliştirmek için yatırım yapıyor ve bu ürünleri tüketicilerin ihtiyaç anlarına gömülü biçimde servis etmeye odaklanıyoruz.

Diğer yandan, son dönemde regülasyon tarafında da düzenlemeler yapılan ve 2022’de çok konuşacağımız servis bankacılığı alanında aslında biz yıllardır çalışıyoruz. İştiraklerimizle birlikte servis bankacılığının hem felsefesinin hem de organizasyonel gereksinimlerinin pratiğini yapıyoruz. Bu anlamda en önemli adımımız da API portalımızı hayata geçirmek oldu. Krediden hesaba, para transferinden karta, yurt dışından yurt içine her türlü hesap hareketlerine, sigortadan fon şirketlerine, FX alım satımlara kadar çok geniş bir yelpazeyi barındıran bir API portalımız var, bunu her gün geliştirmeye devam ediyoruz.  Bu önemli gelişmenin paralelinde Teknopark’ta kurduğumuz Aktif Tech iştirakimiz ile bankamızın sahip olduğu tüm bu teknolojik ürünleri ve alt yapıları bizden başka kullanmak isteyen firmalara da sunabileceğiz. 2022’de bu alanda yatırım yapmaya devam edeceğiz.

Yeni iştirakimiz Aktif Ventures’ı ise servis bankacılığının ön yüzü, pazarlama kası ve kalitesinden sorumlu kıldık. Aktif Ventures, Türkiye’nin ilk servis bankacılığı platformu Apilion ile bankamızın ve ekosistemimizin API portalini ve servis bankacılığı kaslarını hem SaaS hem de BaaS başlıkları altında yönetimini sağlayacak. Apilion ile Aktif Bank servis bankacılığı alanında öncü bir adım atmış oldu. Yine bankamızın fintech dikeyinde yatırım yaptığı girişim sermayesi fonu var. Mindvest isimli bu fonun yönetimini de Aktif Ventures üzerinden yapıyoruz. Burada girişimler için büyük bir fırsat alanı tanımlamış oluyoruz, yatırım fonumuz ile sermayeden API’lerimiz aracılığıyla servislerimizi eklemeye dek ihtiyaç duyacakları tüm konuları adresleyebiliyoruz. Yörüngemizde sadece Türkiye değil öncelikle Avrupa olmak üzere yurtdışı da olacak.

Son olarak IT altyapısını güçlendirme, önemli dönüşüm programlarını hayata geçirme ve bunlar için gerekli teknolojik yatırımları yapma konusunda faaliyetlerimiz var. Veri analitiği konusunu önceliklendirerek veri çeşitliliğini artırmak ve sahip olunan verilerin en etkin şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla ciddi çalışmalara imza atıyoruz.

 

Aktif Bank Türkiye’nin özel sermayeli en büyük yatırım bankası konumunda. Bankanın 2021 bilançosu ve 2022 yılı performansı hakkında da bilgi alabilir miyiz?

Geride bıraktığımız 2021 yılı aşılamanın hızlanmasına rağmen pandemi ortamında geçen, belirli zorlukları göğüslediğimiz bir yıl oldu. Ancak biz Aktif Bank olarak bu yılı da hem büyüme hem de karlılık tarafında hedeflediğimiz rakamlarla tamamlamayı başardık. Bilançomuz yüzde 60’ın üzerinde bir büyüme ile 35 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu büyümeye paralel karlılığımızda da yakın oranlarda artış oldu ve özkaynak karlılığımız yüzde 26,5 seviyelerinde gerçekleşti.

Bu finansal başarıları sağlarken hizmet verdiğimiz bireysel ve kurumsal müşteri bazımızı da artırmak ana hedefimizdi. Kurumsal ilişki ağımızı geliştirirken, kurumsal kredilerden dış ticarete işlem sayılarımız, hacimlerimiz, müşteri sayılarımız yüzde 50’lerin üzerinde büyüdü. Aktif Bank olarak dünya çapında 150 ülkede bini aşkın muhabirlik ilişkimizle hem coğrafya kapsamımızı hem de ağımızı genişletmeye devam ettik.

Banka ve ekosistemimizin ürettiği bireysel müşteri sayısını 2021 yılında 10 milyonun üzerine taşıdık. Dijital bankamız N Kolay’ın indirilme sayısı 1 milyonu aştı. Passo uygulamamız 2021 yılında 2 milyondan fazla kişi tarafından indirildi, 9 milyonu aştı. Fonlama kaynağı yarattığımız müşteri tabanımızı yüzde 25 büyüttük ve ürün gamımızı yepyeni ürünlerle genişlettik. Sektörün en yenilikçi ve en iddialı yatırım fonlarını müşterilerimize sunduk. 2021 yılında yalnızca rakamlarımızı değil, ailemizi de yeni üyelerle büyüttük, iştiraklerimiz de dahil olmak üzere 300 yeni çalışanımız aramıza katıldı.

2022’nin ilk çeyreğini ise belirlediğimiz ürün ve alanlarda arzu ettiğimiz büyümelerle ve karlılık tarafında hedeflediğimiz rakamlarla tamamlamayı başardık. İlk çeyreğin temel iki konusu enflasyonist ortam ve yakın coğrafyamızda yaşanan savaştı, ancak biz sürdürülebilir karlılık için bilançomuza ve likidite yapımıza uygun ürün ve servislerde büyümeyi önceliklendirerek bu süreci başarı ile geçirdik. Özkaynak karlılığımızı, yüzde 46’lar seviyesine taşıdık.

Birimlerimiz bazında ilk çeyrek rakamlarımıza bakacak olursak; kurumsal ve uluslararası bankacılık tarafında, kurumsal kredi tekliflerimizin yeni firma payını yüzde 70’lere çıkardık, dış ticaret işlem hacmimizi geçen seneye göre yüzde 96 artırdık.

 

Dijital müşteri edinimimiz geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 169, çok önemsediğimiz bono müşteri tabanımız ise yine geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 124 büyüdü.

 

Uluslararası bankacılık ekibimiz 6 ülkeye 120’den fazla ziyaret gerçekleştirdi ve muhabir banka sayımızı 1100’lere taşıdık.

Bireysel ve dijital tarafta yarım milyon adet kredi başvurusunu işleme alırken 1,5 milyar TL hacminde bireysel kredi kullandırdık. Dijital müşteri edinimimiz geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 169, çok önemsediğimiz bono müşteri tabanımız ise yine geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 124 büyüdü.

Passo uygulamamız tüm zamanların adet ve ciro rekorlarını kırarak son üç ayda 1 milyonun üzerinde futbol, 500 bin üzerinde etkinlik bileti sattı. 300 binden fazla yeni Passolig müşterimiz hayatımıza katıldı.

Hazine ve sermaye piyasa ekiplerimiz 16 adet ve 5 milyar TL büyüklüğünde bono ihracı gerçekleştirdi. Müşteri işlemlerinden gelen faiz dışı gelirlerimiz yüzde 250 büyüdü. 5,2 milyar TL menkul kıymet trade hacmi ile Aktif Bank Borsa İstanbul’daki işlem hacmini yüzde 3’e yükseltti ve bu alanda ödüle layık görüldük.

Aktif Bank olarak tüm birimlerimizin ve iştiraklerimizin gündeminde daima “büyüme” var.

Tüm bu rakamsal performans göstergelerinin yanı sıra çok yakın bir zamanda elde ettiğimiz önemli bir başarıdan da söz etmek isterim. Bankamız, dünyanın önde gelen bağımsız marka değerleme danışmanlık şirketi Brand Finance tarafından yapılan 2022 yılı araştırmasında ‘’Türkiye’nin En değerli 100 Markası’’ listesinde yer aldı. Aktif Bank olarak gerçekleştirdiğimiz kapsamlı çalışmaların meyvelerini topladığımızı görüyoruz, Dünyada her yıl 5000’den fazla markayı inceleyen Brand Finance’ın hazırladığı 2022 Türkiye’nin en değerli 100 markası araştırmasında yer almanın mutluluğunu yaşıyoruz.

 

Aktif Ventures ile birlikte aynı zamanda ülkemizin en büyük finansal teknoloji platformusunuz. Finansal teknolojiler ekosistemine önemli yatırımlar yaptınız, yapmaya devam ediyorsunuz.

Stratejik yatırımlarınız nasıl ilerleyecek, hangi alanlarda yatırım yapmayı sürdüreceksiniz? Girişimlerde daha fazla odaklandığınız veya önemsediğiniz ortak özellikler var mı? Sizden yatırım almak isteyen girişimler nasıl bir yol izlemeli?

Aktif Bank olarak belirttiğiniz gibi birçok fintech iştirakine sahip olan, çok büyük bir finansal teknoloji ekosistemiyiz. Yatırım bankacılığı lisansımıza ek olarak iki elektronik para ve ödeme kuruluşu, bir pörtföy yönetimi lisansı, sigorta brokerlığı, biletleme çözümleri gibi çok sayıda birbirini tamamlayan ve sektörlerinde lider oyunculara sahibiz. Bu oyuncuların yetkinlikleri ile birlikte iştirakimiz Aktif Ventures aracılığıyla yeni fintechler kurulmasına, yeni fintechlere yatırım yapılmasına, hatta başka girişimlerin kendi fintechlerini kurması için dışarıya açılmasına da öncülük ediyoruz.

Stratejik yatırımlarımız kapsamında, Aktif Ventures çatısı altında hayata geçirdiğimiz Mindvest adlı fonumuz ile gelecek dönem büyüme hedeflerimize de paralel olarak hem Türkiye’de hem de Avrupa’da finansal teknolojiler özelinde yenilikçi kart ve banka hesabı yönetimi hizmetleri, dijital kredi çözümleri, bireysel ve ticari hesap entegratörü, yeni nesil sigorta çözümleri, robo yatırım teknolojileri, dijital ve fiziksel ödemeler, finansal pazarlama teknolojileri ve kripto alanında hizmet sunan yenilikçi şirketleri ve fonları destekleyeceğiz. Fonun büyüklüğü 5 milyon dolar.

Aktif Ventures kısa denebilecek bir sürede toplam 5 yatırımı tamamladı. Ek olarak, 2 firma için de yatırım süreçlerinde son aşamaya geldiler. Buradaki yatırım iştahımız yüksek, doğru olduğuna inandığımız işlerde hızlı bir şekilde yatırım süreçleri ilerliyor.

Yatırım yapılacak girişimlerdeki en önemli kriter, girişimci ekip ve kurdukları takım oluyor. Burada kurucuların sahip oldukları tecrübe, yetkinlikleri ve en önemlisi de işe olan motivasyonları çok önemli. Onun dışında mutlaka bir şekilde ürünlerinin müşteri tarafından kullanılmasını, yani halihazırda hizmet vermiş olmaları bekleniyor.

Elbette banka ve iştiraklerimiz ile sinerji alanlarına da dikkat ediyoruz, mutlaka birlikte ek bir değer yaratabilmek istiyoruz. Ayrıca firmanın yurt dışı potansiyeli, kolay ölçeklenebilecek bir iş modeline sahip olması ve hedeflediği pazarın büyüklüğü yine çok önemsenen bir kriter olarak söylenebilir.

 

BDDK tarafından yayınlanan dijital bankacılık ve servis bankacılığı tebliği sektörde büyük bir heyecan yarattı, aynı zamanda rekabet ortamını daha agresif bir hale getirdi. Oluşacak yeni fırsatlar ve duyurulması beklenen lisanlarla birlikte nasıl bir değişim / dönüşüm bekliyorsunuz? Tecrübeleriniz nasıl bir fark yaratacak? Bu yeni rekabet ortamında hangi avantajları sunacaksınız? Genel olarak yerli fintech ekosistemimizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Küresel fintech ekosistemi ile karşılaştırıldığında avantajlı ve dezavantajlı olduğumuz konular hangileri? Ekosistemin genişlemesi ve gelişmesi için hangi adımlar atılmalı?

BDDK’nın yayınladığı son yönetmelikle birlikte konuşulmaya başlanan “servis bankacılığı” kavramının finansal ekosistemi önemli ölçüde etkilemesini bekliyoruz.

Sektöre baktığımızda, regülasyonlarla yeniden tanımlanan süreçlerin, fintech girişimleri ile finansal kuruluşlar arasındaki bağı güçlendirdiğini; böylece bankaların birer platform haline gelerek yeni iş birliği stratejileri geliştirip kendi ekosistemlerini oluşturabileceklerini görüyoruz. Bu da finansal kapsayıcılığın genişlemesini ve finansal hizmetlere erişimi olmayan kesimlerin de bu hizmetlerden yararlanabilmesini sağlayacak.

Yeni dönemde Türkiye’deki fintech ekosistemi için de heyecan dolu günler bizleri bekliyor. Yeni model ile ara yüz geliştiricileri, servis bankalarının sistemleriyle doğrudan API’ler ve servis bankacılığı platformları aracılığıyla bağlantı kurabiliyor ve bu servisler sayesinde müşterileri adına bankacılık işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Bu da fintech’lerin de artık bankacılık hizmetleri vermeye başlayacağını gösteriyor.

Dijital bankaların şube operasyonlarının olmaması, bunun getireceği daha esnek ve maliyet avantajlı yapının ise tüketicilere daha uygun ürün ve hizmetlerin ulaştırılmasına, aynı zamanda sektörün derinliğinin artırılmasına katkı sağlayacağını söylemek mümkün. Tam lisanslı dijital bankalara ek olarak, servis bankacılığı üzerinden hizmet sunacak ara yüz geliştiricilerin de önemli inisiyatifler olacağını öngörüyoruz.

Bu çerçevede büyük kurumların sahip olduğu en önemli güç olan kullanıcı verisi artık daha da önem kazanacak ve kullanıcılar kendisine en iyi deneyimi sunan şirketle verilerini paylaşmak, onlarla çalışmak konusunda özgürleşecek. Çünkü açık bankacılık sayesinde finans kurumları arasındaki geçiş maliyetleri de ortadan kalkacak. Bunun yanı sıra dijital bankacılıktaki gelişmelerle birlikte bu alanda öne çıkanlar, en iyi kullanıcı deneyimini sunan, kullanıcısını en fazla düşünen ve bunu kullanıcısına hissettirebilenler olacak.

Bizim de Aktif Bank olarak teknolojiye yaptığımız yatırımların ışığında bankacılık lisansına sahip bir fintech ekosistemi kimliğimiz ve agile olarak tanımladığımız çevik yapımız ile bu rekabet ortamında güçlenip, müşterilerimize değer katan hizmetler sunacağımıza inanıyorum.

 

İştirakimiz Aktif Ventures aracılığıyla yeni fintechler kurulmasına, yeni fintechlere yatırım yapılmasına, hatta başka girişimlerin kendi fintechlerini kurması için dışarıya açılmasına da öncülük ediyoruz.

 

Son dönemde Metaverse’te birçok yeni projeye imza attınız, bunlardan kısaca bahsedebilir misiniz?

Evet, yılın ilk çeyreğinde Aktif Bank olarak Metaverse’te yerini alan ilk Türk bankası olmuş, Metaverse’ün en popüler platformlarından olan Decentraland’de varlığımızı tasarlamaya başlamıştık. Ardından dijital bankamız N Kolay ile isim sponsoru olduğumuz N Kolay İstanbul Yarı Maratonu basın buluşmasını, İBB ve Spor İstanbul iş birliğiyle iki tarafta da eş zamanlı ve aynı kurguda olacak şekilde düzenleyerek Metaverse’te de yapılmasını sağladık. Böylece spor alanında hem fiziki mekânda hem Metaverse’te senkronize gerçekleştirilen ilk basın toplantısına imza attık. Bu projemizi çok yakın zamanda bir ödül ile de taçlandırdık. Projemiz Brandverse Awards’ta altın ödüle layık görüldü. Heyecanla gerçekleştirdiğimiz bu yenilikçi projenin ödüle layık görülmesinden mutluluk duyuyoruz.

Metaverse’te projeler geliştirirken temel hedefimiz; müşterilerimize dokunabileceğimiz ve daha iyi, yeni deneyimler yaratabileceğimiz her alanda varlık gösterebilmek.

Geçtiğimiz ay tam da bu amaca hizmet eder biçimde Metaverse’te müşterilerimizle markamız arasında yeni bir temas alanı oluşturmak amacıyla Decentraland’de bir Aktif Bank binası tasarladık. Bu evren ve mevcut koşulları altındaki en etkin müşteri deneyimini sağlayabilmek adına da sektörümüz için öncü bir adım atarak yine bir ilki gerçekleştirdik ve binamızda müşterilerimizle iletişim kurabilecek ve ekosistemimiz ile ilgili bilgilendirme sağlayacak Aktif Bank Metaverse Agent’ımızı da konumlandırdık. Önümüzdeki dönemde binamız içerisindeki bilgilendirme alanlarını artırmak ve binamızın daha etkin biçimde kullanılmasını sağlamak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Önümüzdeki dönemde Metaverse’teki odağımıza Passo uygulamamızı aldık. 9 milyon kullanıcılı biletleme markamız Passo ile Metaverse’te yenilikçi ve öncü bir etkinlik projesi kurgulamayı hedefliyoruz.

 

Aktif Bank toplumsal cinsiyet eşitliğine önem veren, örnek bir kurum. Kadın çalışanlarınıza yönelik özel bir ek programınız veya yaklaşımınız var mı? Yönetiminizdeki kadın yönetici ve çalışan sayılarınızı da öğrenebilir miyim? Sektörde daha fazla kadının yer alması için neler önerirsiniz?

Bu sorunun yanıtına sondan başlamak isterim. Toplumun kültürler ve nesiller boyu kadına biçtiği rolün, kadının iş dünyasındaki varlığı anlamında zaman zaman dezavantaj yaratabildiği noktalar olduğunu düşünüyorum. Çocuklarına ve ailesine karşı sorumluluklarını hem doğası hem de kendisine atanan rolü gereği, her şeyin önünde tutan bir kadın, en azından belli bir dönem iş yaşamında da dezavantajlı duruma düşebiliyor. Bu ciddi ve çok önemli sorumluluğu sırtlanan kadınlar, üzerine bir de iş yaşamındaki mücadelelerle de başa çıkması gerektiğinde elbette güçlük çekebiliyor.

Bu durum özellikle üst yönetimdeki istihdam rakamlarına da yansıyor. Örneğin bankacılık sektöründe çalışanlarda yüzde 51’e 49’luk bir oranla, kadın çalışanların fazla olduğunu görsek de üst yönetimde bu oran ne yazık ki yüzde 15’lere düşüyor. Bu noktada elbette şirketlerin benimseyeceği kadın çalışan politikaları büyük önem taşıyor, örneğin işe alımlarda tamamen objektif bir yaklaşımla, adayların cinsiyetlerinden bağımsız olarak geliştirdikleri projelere, yetkinliklerine, bakış açılarına, bir anlamda kişilik envanterlerine bakılmalı. Cinsiyetinden bağımsız olarak doğru insan kaynağını bünyesine katan, konuya içerik odaklı yaklaşan kurumların daha başarılı olacağına inanıyorum.

Bu noktada Aktif Bank’ı ayrı bir noktada konumlandırmamız gerektiğini söylemeliyim. Bankamızda çalışan profesyonellere, cinsiyetlerine göre değil birikim ve yeteneklerine dayanarak görevler veriliyor. Bugün Aktif Bank’ta altı kadın Genel Müdür Yardımcımız görev yapıyor. Üst yönetimde kadın çalışan sayımız 7 iken erkek sayımız ise 5. Böyle bir yapı içerisinde görev yapmaktan gurur duyuyorum.

Ayrıca Aktif Bank olarak cinsiyet eşitliğine verdiğimiz önem doğrultusunda hayata geçirdiğimiz ‘Ekonomide Aktif Kadınlar’ projesinden de bahsetmek isterim. Bu projenin en önemli amacı; bankacılık sistemine dahil olmayan, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı iş birliği ile ulaşacağımız dar gelirli mikro girişimci kadınları finansal sisteme ve ekonomiye kazandırmak. Kurguladığımız mikro kredi projesiyle kadınların kredi skorlarını ve finansal profillerini oluşturarak, onların bu mikrokredi sonrasında finansal enstrümanlara ulaşmasını da kolaylaştıracağız. Yaratılan bu finansal geçmiş ve projedeki iş ortağımız global bilgi hizmetleri şirketi Experian tarafından verilecek eğitimin de gücüyle, kadınların işlerine dair donanımlarını artırmayı, mikrogirişimcilik serüveninde başarıya ulaşmalarını ve daha büyük girişimlere atılmalarında onlara altyapı sağlamayı hedefliyoruz.

İlk aşamada Türkiye Grameen Mikrofinans Programı ile iş birliği ile bin kadına 2 biner TL olmak üzere toplam 2 milyon TL mikro kredi sağlayacağız. Faizsiz ve 12 ay vadeli mikro kredilerle, mikro anlamda iş kuracak kadın girişimcilere sermaye desteği sağlayacak ve finansal profillerini oluşturacak, ardından Experian iş birliğiyle ‘Finansal Geleceğini Yönet’ isimli eğitimi vererek danışmanlık da sunacağız. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’nın varlık gösterdiği 65 ilde yürüteceğimiz projenin ilerleyen aşamalarında ise iş geliştirme, iş için gerekli malzeme alımına yönelik kredi süreçleri de tasarlıyoruz. Bunun yanı sıra hayvancılık ve tarım gibi alternatif sektörlerde de girişimci olmak isteyen kadınları kapsama dahil etmeyi hedefliyoruz. Uzun soluklu olmasını amaçladığımız bu projenin verimlilik ölçümleri sonrasında, daha fazla kadına ulaşmayı, onlara hem sermaye hem de eğitim konusunda destek olmayı planlıyoruz. Hedefimiz 3 yılda 5 bin kadına ulaşmak.