Sanction Scanner, Gerçek Zamanlı Müşteri İşlem İzleme ürününü hayata geçirerek firmalara müşterilerin işlemlerini anlık olarak izleyebilecekleri ve buna göre diğer aksiyonlarını belirleyebilecekleri, makine öğrenmesi destekli bir yazılım sunarak işlerini kolaylaştırdı.

Dünya eskisi ile karşılaştırılamayacak bir ivme hızında büyürken hayatımızı temelden etkileyen gelişmeler finansal teknoloji alanında yaşanıyor. Gelişmelerin hedefinde hayatı kolaylaştırmak olsa da beraberinde gelen riskler de bulunuyor. Bu hem kullanıcılar hem de arz sağlayıcıları için geçerli. Fakat şirketlerin bireysel kullanıcılara göre daha sistematik bir şekilde bu riskler ile başa çıkması gerekiyor. Finansal suçlarda, özellikle kara para aklama tarafında ciddi artış yaşanırken şirketlerin bunlar karşısında eski, manuel, operasyonel yöntemlerle ayakta durması oldukça zorlaştı. Tam bu noktada Sanction Scanner, Gerçek Zamanlı Müşteri İşlem İzleme (Real-Time Transaction Monitoring) ürününü hayata geçirerek firmalara müşterilerin işlemlerini anlık olarak izleyebilecekleri ve buna göre diğer aksiyonlarını belirleyebilecekleri, makine öğrenmesi destekli bir yazılım sunarak işlerini kolaylaştırdı.

 

 

Yaptırımlara Uyumluluk Sürecini Kolaylaştıran Bir Yazılım

Yerel ve uluslararası otoritelerin belirlediği regülasyonlarla kara para aklama ve terörün finansmanı yönünde işlenebilecek suçların engellenebilmesi için belirlenmiş sorumluluklar bulunuyor. Küçük ölçekli işletmeler bunu daha çok manuel ve komplike operasyonlarla yapmaya çalışırken daha büyük şirketler bu konu özelinde kurulmuş birimler ve şirket içi yazılımsal çalışmalara sahip olabiliyor. Ancak hem yoğun ve değişken veri setleri ve kötü niyetli kişiler tarafından icat edilen para aklama ve sahtecilik senaryoları hem de bunlara adaptasyonun bir uzmanlık alanı gerektirmesi sebebiyle bu kurumlar süreç içinde zorluk yaşayabiliyor. Sonuç olarak kendileri üzerinden gerçekleşen yasadışı bir işlem bu şirketlerin büyük yaptırımlara maruz kalarak hem maddi hem de profesyonel itibar anlamında kayıplar yaşamasına sebep oluyor.

 

Sanction Scanner bu alanda faaliyet gösteren firmalara ilgili süreçler için çözümler sunarak gerekli kuralların uygulanmasını ve denetimlerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu ürünlerden biri olan Müşteri İşlem İzleme başta banka, sigorta şirketleri, ödeme sistemleri, fintekler, kripto borsalar, yatırım ajansları olmak üzere finansal işlemler gerçekleştiren veya aracılık yapan birçok firmaya minimum zahmet ile artan risklere karşı hazırlıklı olma imkanı sağlar.

AML İşlem İzleme ürünü makine öğrenmesi destekli olarak geliştirilmiş çok yönlü bir yazılımdır. Ürün, firmalar üzerinden gerçekleştirilen işlemleri takip ederek anomalileri anlık olarak tespit eder. Riskli bir işlem bulunduğunda ise işlemi durdurarak veya müşteriyi bloklayarak şirket kullanıcılarına bildirim gönderir. Böylece eşzamanlı kontrol mekanizması ile yaşanabilecek illegal işlemlere karşı müdahale fırsatı verir.

 

 

Finansal Suçlar Karşısında Sanction Scanner Çözümleri

Her şirketin işlemlerinin ve müşteri davranışlarının farklı olduğu düşünüldüğünde kritik kuralların belirlenmesi için tek bir yol izlemek de zordur. Ayrıca birçok şirket karmaşık sistemler ve yüzlerce senaryo içerisinde kaybolmaktadır. Buna karşın Sanction Scanner farklı kuralları geçmiş veri üzerinde deneyebileceğiniz simülasyon aracı sunar. Simülasyon sonuçlarına göre senaryolar optimize edilerek ideal kural setleri oluşturulabilir. Bu ekranların kullanıcı dostu bir arayüz ile sunuluyor olması da yazılım bilgisi gerektirmeden ürünün kullanımını kolaylaştırır. Kullanıcılar no-code ile hazırlanmış sürükle bırak yöntemleriyle kurallarını oluşturabilirler. Üstelik MASAK tarafından zorunlu tutulan bildirim raporlarının sistem üzerinden rahatlıkla hazırlanarak gönderilebilmesi için bir ekran bulunur. Bu ekran ile ilgili raporlar sistem üzerinden doldurularak otomatik olarak MASAK ile paylaşılabilmektedir.