Finrota Genel Müdürü İlknur Uzunoğlu ile Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

Ödeme Sistemleri ve Açık Bankacılık hizmetlerinin erişilebilirliği, dijitalleşmesi ve kolaylaşması sürecinde önemli rol oynayan Eçözüm Bilgi Teknolojileri A.Ş.’nin yeni dönemde “Finrota” adı altında faaliyetlerini sürdüreceğini duyurmuştuk. Bu vesile ile sektörün en güçlü liderlerinden biri olan Finrota Genel Müdürü İlknur Uzunoğlu ile bir araya gelerek sorularımızı ilettik.

 

2021 yılında Param bünyesine dahil olan Eçözüm, “Finrota” adıyla yoluna devam ediyor. Geçiş süreci nasıl planlandı? Finrota’nın vizyonunda ve kadrosunda nasıl bir değişim yaşandı?

Online Tahsilat ve Açık Bankacılık çözümlerinde sektör lideri olan Eçözüm, 2021 yılında Param’ın bünyesine dahil oldu. 2001 yılında kurulan Eçözüm, “Finrota” adını alırken Param’ın köklü geçmişinin ve deneyiminin katkısıyla ürün ve hizmetlerinin gücünü daha da artırdı. Özellikle kurumsal şirketler tarafında geniş bir müşteri ağına sahip olan Finrota, farklı ölçeklerdeki şirketlere hizmet verebilmek ve iş ortaklarının sayısını tabana yayarak artırmak için yeni bir yolculuğa çıktı. Finrota’nın yeni vizyonunu, aynı zamanda sektörü büyütmeyi amaçlayan bir adım olarak değerlendirebiliriz. Portföyümüzdeki ürünlerin sayısını artırmaya ve iyileştirmeye devam ederken, hizmet verdiğimiz alanlarda küresel bir oyuncu olmayı hedefliyoruz.

 

Bankacılık ve ödeme hizmetleri dünyasında şekillenen engin tecrübeniz var. Finrota ile kesişen kariyerinizi okurlarımıza hatırlatabilir misiniz?

1996 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme (BA) Bölümü’nden mezun oldum. Kariyerimin ilk yıllarında pazarlama, ürün yönetimi ve CRM proje yönetimi gibi farklı alanlarda deneyim kazandıktan sonra kredi kartları ve ödeme hizmetleri sektörüne geçiş yaptım. Yaklaşık olarak 21 yıl boyunca; Yapı Kredi Bankası, QNB Finansbank, Akbank, Hepsiburada-Hepsipay gibi önemli kurumların kredi kartları ve POS birimlerinde “Direktör”, “Bölüm Başkanı”, “Ticari Grup Başkanı” pozisyonlarında çalıştım. Ekim 2020’den itibaren; Param’da Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Finrota’da Satıştan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi olarak görev yaptım. 1 Eylül 2022 tarihinden itibaren de Finrota Genel Müdürü olarak görev alıyorum. Ödeme hizmetleri, tahsilat sistemleri ve Açık Bankacılık hizmetlerinin erişilebilirliği, dijitalleşmesi ve kolaylaşması sürecine liderlik yapan Param Grubu’nda ve Finrota’da görev almaktan büyük mutluluk duyuyorum.

 

Sektörde nasıl konumlanıyorsunuz? Finrota çatısı altında yer alan ürünlerden bahsedebilir misiniz?

Finrota, Online Tahsilat ve Açık Bankacılık ürünleriyle sektör lideri olarak konumlanıyor. Ekosistemin en deneyimli şirketi olarak; kurumsal firmalara, firmaların bayi ve alt bayilerine, KOBİ’lere finansal süreçlerini kolaylaştıracak çözümler geliştiriyoruz. Türkiye’nin en büyük online tahsilat sistemi olan Netahsilat, Açık Bankacılık çözümlerimiz NetEkstre, Posrapor, E-DBS ve TÖS (Toplu Ödeme Sistemi) ile müşterilerimize ihtiyaç duydukları tüm alanlarda hizmet sunuyoruz.

 

 

İş süreçlerine hız ve verimlilik katan Netahsilat’ın gelişmiş tahsilat yöntemleriyle; bayilerden, alt bayilerden, abonelerden ve müşterilerden ödeme almak kolaylaşıyor. Online tahsilat sistemimiz ile Türkiye’de sanal POS hizmeti veren 20 banka ve 3 ödeme kuruluşunun sanal POS entegrasyonu tek ekrandan kullanılabiliyor. Türk Lirası veya dövizli tahsilat, alternatif ödeme yöntemleri ve yurt dışı ödeme kuruluşlarıyla entegrasyon, Netahsilat’ın özellikleri arasında yer alıyor. Ayrıca uzaktaki müşterilere SMS ve e-posta ile ödeme linki gönderebilme ya da sahada mobil tahsilat hizmeti de sunuyoruz. Kullanıcılar, Netahsilat sayesinde riskli bir yöntem olan mail order’ı tercih etmek zorunda kalmıyor. Tekrarlayan ödemeler için kart saklama çözümü ile müşterilerin her seferinde kart bilgisi girmesine gerek olmadan deneyimlerini iyileştirme imkânı sağlıyoruz.

Netahsilat’ın sunduğu faydaları artırmaya devam ediyoruz. Gelişmiş altyapımız sayesinde sadece finansal bilgileri görüntüleme değil; cari hesap, e-ticaret entegrasyonu, IVR entegrasyonu ve ERP entegrasyonları ile otomatik aktarım imkânı da sunuyoruz. PCI DSS ve ISO/IEC 27001:2013 güvenlik standartlarını içeren 3D Secure uyumlu dijital güvenlik ile yüksek online koruma sağlarken, kullanıcı dostu arayüzümüzle işlemlerin hızla yapılmasına yardımcı oluyoruz.

 

 

2022 yılı sektör açısından kartların yeniden dağıtıldığı bir yıldı. Mevcut verileriniz eşliğinde 2022 yılı sizin için nasıl geçti? Raporladığınız hesap hareketlerinde bir önceki yıla göre nasıl bir değişim yaşandı?

2022 yılında faaliyet alanlarımızda büyümeye devam ettik. Netahsilat ekosisteminde tahsilat hacmi bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında yüzde 125 oranında büyüyerek 147 milyar TL olurken, işlem adedi ise 10,4 milyona ulaştı. NetEkstre tarafından işlenerek raporlanan işlem adedi yüzde 57 oranında arttı. NetEkstre ile 2022 yılında 21 milyonu aşkın hesap hareketini sınıflandırarak raporladık.

 

Öne çıkan çözüm ve uygulamalarınız eşliğinde, şirketlerin finansal işlemlerini nasıl kolaylaştırıyor, sektöre nasıl bir katkı sağlıyorsunuz?

Mottomuzu, “Finansal Teknolojide Rota” olarak belirledik. Ulusal ve uluslararası şirketlere AR-GE ve yüksek teknoloji kullanarak geliştirdiğimiz ürünlerle fark yaratan çözümler sunuyoruz. Gelişmiş teknolojik altyapımızla, sektördeki ihtiyaçlara odaklanan çözümlerimizle; firmaların tahsilatlarını ve finansal işlemlerini tek ekrandan, zaman tasarrufu sağlayarak otomatize hale getiriyoruz. Uzman ekibimiz ve uzun yıllara dayanan deneyimlerimizle işimizi büyük bir özenle yapmakla birlikte sektörün gelişimine, firmaların dijital dönüşümüne katkı sağlıyoruz. Bizimle iş birliği yapan firmaların vazgeçemediği ve daha önemlisi tavsiye ettiği bir marka olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

 

Açık Bankacılık alanında hizmet verdiğiniz firma sayısını öğrenebilir miyiz? Geliştirdiğiniz Açık Bankacılık platform teknolojilerinden de bahsedebilir misiniz? Çözümlerinizde entegrasyon nasıl sağlanıyor?

Açık Bankacılık ürünümüz NetEkstre’den yararlanan firma sayısı 2022’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 36 oranında arttı. 29 bankanın hesap hareketleri entegrasyonunun olduğu NetEkstre ekosisteminde, 1.800’den fazla aktif firma bulunuyor.

NetEkstre ile tüm banka hesap hareketlerini tek ekrandan kolayca yönetme, hesap bilgilerini konsolide etme olanağı sağlıyoruz. Firmalar; banka hesap bilgileri, hesap hareketleri ve raporlamalar konusunda geliştirdiğimiz çözümlerimizden yararlanabiliyor. NetEkstre, tüm hesap hareketlerini görüntülemekle birlikte, bunların online olarak ERP/muhasebe sistemlerine aktarılmasını ve böylece banka hesap hareketlerini tek panelden anlık olarak takip edebilmeyi de mümkün kılıyor.

Fiziki ve sanal POS raporlama sistemi Posrapor’a üye olan firmalar ise farklı banka ve ödeme kuruluşlarına ait işlemleri ortak bir veri formatında görebiliyor. Posrapor ile firmalara; tutar, komisyon, taksit sayısı, kart programı, vade tarihi gibi pek çok bilgiyi içeren detaylı raporlar sunuyoruz.  

Bir diğer ürünümüz olan E-DBS (Elektronik Doğrudan Borçlandırma Sistemi) ile nakit yönetim sistemi çözümü sunuyoruz. Bu sistemle, geniş bayi veya müşteri ağı bulunan firmaların, yapacakları mal ve hizmet satışlarına yönelik fatura tahsilatlarını otomatik olarak gerçekleştirmelerine yardımcı oluyoruz. E-DBS altyapımız sayesinde farklı bankalardaki tüm DBS, yani doğrudan borçlandırma sistemi işlemleri tek panelden yönetilebiliyor. E-DBS’den yararlanan firmalar; faturalarının tahsilatı için talimatlar oluşturabiliyor ve limitlerini takip edebiliyor.

En yeni ürünlerimizden biri olan TÖS (Toplu Ödeme Sistemi) ise toplu para transferi işlemlerini, EFT, Havale, SWIFT gibi nakit transferlerini tek bir seferde birden fazla banka ve hesaba gerçekleştirmeyi sağlıyor. TÖS ürünümüz; finans ve muhasebe çalışanları ile yöneticilerin, farklı araçlar kullanmalarına gerek kalmadan, banka ve ödeme-tahsilat süreçlerini tek portaldan yönetmelerine yardımcı oluyor. Firmalar, toplu ödeme dosyasını sisteme yükleyerek veya manuel ödeme ekleyerek ödeme bilgilerini ve planını oluşturabiliyor. Ödeme bilgileri için şirket içi gelişmiş onay yapısı oluşturabilmek ve şirket içi yetkileri dağıtabilmek de mümkün… Sistem, belirlenen tarih ve saatte ödemeleri otomatik olarak gerçekleştiriyor. Kullanıcılar, ödemelerine ait ön akıbeti alabildiği gibi sonuçları takip ederek gerçekleşen ve gerçekleşmeyen ödemeleri analiz edebiliyor. Ödenmeyen kayıtlar için de yeniden işlem başlatılabiliyor. Firma dilerse; alıcı hesapları topluca sistemine yükleyerek ve alıcı listesinden sadece tutar bilgisi girerek, ödemelerini hızlıca oluşturabilme, alabilme imkânına sahip oluyor.

 

 

KOBİ’lerin dijitalleşmesine katkı sağlayan çözümler geliştirdiğinizi duyurmuştunuz. “KOBİ” segmenti odağında nasıl ilerleyeceksiniz? Hangi avantajları sunacaksınız?

KOBİ’lerin dijitalleşmesine katkı sağlayan çözümlerimiz, yeni vizyonumuzun temel taşlarından birini oluşturuyor. Bu hamlemizin hem sektöre hem de çeviklik kazanmak isteyen KOBİ’lere fayda sağlayacağına inanıyoruz. 2022 yılında bir ilke imza atarak; Netahsilat ve NetEkstre ürünlerimizi KOBİ’lerin de ihtiyaçlarına cevap verecek özel paketler haline getirdik. “Kurumsal” ve “KOBİ” segmentini ayırarak hizmetlerimize çeşitlilik kazandırdık. Kurumsal, ticari firmaların finansal hayatına değer katan finansal ürünlere artık KOBİ’ler de ulaşabiliyor. Bu özel paketlerin ücretlerini de düşük tutarak, hedeflediğimiz firmaları teşvik etmeye çalışıyoruz. Paketler, aylık yenilenebildiği gibi dijital kanallardan kolayca iptal edilebiliyor. İsteyenler, kullandıkları ürünleri üst pakete taşıyabildiği gibi ek paket alma opsiyonundan da yararlanabiliyor.

İş birliği yaptığımız KOBİ’ler; 9 kart markasını tek seferde entegre etmelerini sağlayan ParamPOS hizmetinden yararlanmakla birlikte; mobil uygulama, SMS, e-posta ile tahsilat ve dövizli tahsilat imkânı da elde ediyor. Tahsilatlarını dijital yoldan yapmak isteyen KOBİ’ler, kendilerine özel sunduğumuz paketleri finrota.com sitemizi ziyaret ederek inceleyebiliyor. Geçtiğimiz yıl ilgi gören KOBİ paketlerimize, 2023 yılında da ağırlık vermeye devam edeceğiz.

 

Finrota Genel Müdürü İlknur Uzunoğlu “Açık Bankacılık ve Ödeme Sistemleri alanlarında gerçekleşen büyümenin, 2023 yılından itibaren sürdürülebilir bir boyut kazanacağına inanıyoruz. Hem Netahsilat hem Açık Bankacılık ürünlerimizde verdiğimiz hizmetleri yaygınlaştırarak daha çok kullanıcının ve iş ortağımızın finansal teknolojide rotasını çizmeyi hedefliyoruz.”

 

2022 yılı, bankalar ve Açık Bankacılık alanlarında faaliyet gösteren fintek’ler için uyum yılıydı. 2023 yılında sektörde nasıl bir değişim beklemeliyiz? Öne çıkacağını düşündüğünüz konu başlıkları neler?

Açık Bankacılık lisanslama sürecinin, 2023 yılında sektörümüzün en önemli gündem konularından biri olacağını düşünüyorum. Açık Bankacılık yapısının gelişen teknoloji ile birlikte önümüzdeki dönemde regüle edilmesiyle, ülkemiz bu alanda yeni API servis standartlarına kavuşacak. Klasik bankacılık anlayışının dijital dünyaya daha fazla entegre olması anlamına gelen Açık Bankacılık, şirketlerin ve bireylerin finansal hayatını yeniden tanımlayan bir rol üstleniyor. Bankacılık işlemleri ile verinin söz sahibi olduğu Açık Bankacılık, bankacılık süreçlerini hızlandıran ve kolaylaştıran avantajlarıyla hayatımızda daha fazla yer alacak.

 

Dijital bankalar ve dijital dönüşüme ayak uydurarak servis modeli bankacılığı benimseyen bankalar için en önemli kanallardan birisiniz. Yeni gelecek dijital bankalar ile yapacağınız entegrasyon ve iş birliktelikleri konusunda neler söylemek istersiniz?

Dijital dönüşüme yönelik çalışmalarımız arasında, BKM entegrasyonumuz geliyor. Bu entegrasyonla beraber, farklı bankalar üzerinden yapılacak para transferlerinin başlatılması ve farklı bankalar üzerindeki hesap bilgilerinin konsolide edilmesi işlemlerini sağlayabileceğiz. Ayrıca, tüm ürünlerimizin tek bir mobil uygulamada yer alacağı, 2022 yılında başlattığımız Finrota mobil uygulama projemizin çalışmaları devam ediyor. KOBİ’lerin dijitalleşmesine yönelik yaptığımız özel paketlerle etki alanımızı tabana doğru genişlettiğimiz gibi sektör bazlı dikeylere yönelik çalışmalar ile de büyümeyi planlıyoruz. Tüm bunların yanı sıra Türkiye’de bir ilk olmasını planladığımız tüm finansal hareketlerin takip edilebileceği yepyeni bir ürün daha geliştirip, finans ekosistemine öncülük etmeye devam edeceğiz.

 

2023 yılı hedefleriniz eşliğinde, müşterilerinizi bekleyen yenilikleri öğrenebilir miyiz?

Açık Bankacılık ve Ödeme Sistemleri alanlarında gerçekleşen büyümenin, 2023 yılından itibaren sürdürülebilir bir boyut kazanacağına inanıyoruz. Hem Netahsilat hem Açık Bankacılık ürünlerimizde verdiğimiz hizmetleri yaygınlaştırarak daha çok kullanıcının ve iş ortağımızın finansal teknolojide rotasını çizmeyi hedefliyoruz.