Garanti BBVA Kurban Bayramı kredi kartı harcama verilerini açıkladı: Kurban Bayramı döneminde her iki kartlı ödemeden biri temassız işlem olarak yapıldı.

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ), Kurban Bayramı kapsamında, Garanti BBVA kartları ile Garanti BBVA POS’larından yapılan işlemler üzerinden gerçekleştirdiği araştırma verilerini açıkladı. 2022 ve 2023 yıllarının Bayram haftasını kapsayan araştırma; yıldan yıla alışverişlerin en fazla hangi sektörlerde arttığına, tüketici ve şehir bazında değişimlere dair veriler sunuyor.

 

Kurban Bayramında geçen yıla oranla harcamaların en fazla arttığı sektör Mobilya ve Dekorasyon oldu…

6–12 Temmuz 2022 ile 25 Haziran–1 Temmuz 2023 tarihlerinin kıyaslandığı araştırmaya göre, mobilya ve dekorasyon sektörü geçen yıla oranla harcamalarda %186’lık büyümeyle ilk sırada yer aldı. Bunu %160’lık artışla kuyumcular takip ederken, üçüncü sırada %153 artışla elektrik-elektronik eşya ve bilgisayar olarak gruplandıran sektör yer aldı.

 

Peşin ödemeler yüzde 76 arttı…

Kurban Bayramı haftasında ödemelerin %67’si peşin, %33’ü taksitli şekilde gerçekleştirildi. Araştırmaya göre bayram kapsamında gerçekleştirilen peşin ödemeler bir önceki yıla oranla %76 arttı. Taksitli alışveriş verilerine bakıldığında ise %141’lik bir artış gerçekleştiği gözlemlendi. Taksitli alışverişlerde en çok artış yine mobilya ve dekorasyon sektöründe %236 oran ile gerçekleşti.

 

Temassız ödeme öncelikli tercih haline geldi, her iki kartlı ödemeden biri temassız işlem olarak yapıldı…

Günden güne hızla yaygınlaşan kartla temassız ödeme tercihlerindeki artış Kurban Bayramı döneminde de net şekilde gözlemlendi. Temassız ödemelerde bir önceki yılın aynı dönemine göre %115’lik bir büyüme gerçekleşirken, toplam kartlı harcamaların %26’sı, toplam kartlı işlemlerin %55’i, yani yaklaşık her iki işlemden biri, temassız işlem olarak yapıldı..

 

İnternetten alışveriş artıyor…

Son yıllarda istikrarlı şekilde büyüyen e-ticaret sektöründeki harcamalara bakıldığında, bu yıl Kurban Bayramında 2022 yılına oranla %126’lık bir artış gözlemlendi. E-ticaretin toplam harcamalar içindeki payı Türkiye genelinde %31 düzeyine ulaşırken, şehirler bazında en yüksek oran %47 ile İstanbul’da gerçekleşti. Diğer taraftan kadınlar e-ticaret harcamalarını %136, erkekler %122 arttırdı.