Türk sigorta sektöründe çoklu dağıtım kanalı ile çalışan tek Sigorta ve Reasürans brokeri olma özelliği taşıyan Sigortayeri’nin Genel Müdürü Ali Gülcan ile Fintechtime Ekim sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

Aktif Bank iştiraki olarak 2013 yılında faaliyete geçen, Türk sigorta sektöründe çoklu dağıtım kanalı ile çalışan tek Sigorta ve Reasürans brokeri olma özelliği taşıyan Sigortayeri’nin Genel Müdürü Ali Gülcan ile bir araya gelerek ürün ve çözümleriyle birlikte gelecek planları hakkında bilgi aldık.

 

Sigortacılıkta inovatif ve teknolojiye dayalı çözümlerinizle öne çıkıyorsunuz. Bu çözümleri okurlarımıza hatırlatabilir misiniz? Sigortacılık sektörüne yeni bir soluk getiren ürün gamlarınızı sizden dinleyebilir miyiz?

Sigortayeri olarak 2013 yılında Aktif Bank iştiraki kimliğimizle yola çıktık.  Müşterilerimizin ihtiyacı olan ürüne, 20’den fazla sigorta şirketiyle yaptığımız entegrasyonlarımız sonucu Sigortayeri.com üzerinden fiyat, teminat karşılaştırma ve güvenli ödeme altyapımızla satın alma imkânı sunuyoruz.

Teknolojik altyapımız, 360 derece iletişim kanallarımız ve yenilikçi yaklaşımımızla online, mobil ve çağrı merkezi satış kanallarımızla geniş kitlelere ulaşıyoruz. 30’a yakın iş ortağımızla Türkiye’nin en geniş dağıtım ağına sahip broker şirketiyiz.

Yerinde ve anında sigorta ihtiyacını karşılamak misyonuyla yürüttüğümüz iş ortaklığı modelimizi; otomotiv sektörü dikeyinde birçok kurumu ekleyerek genişlettik. Özellikle elektrikli araç kullanımının arttığı bugünlerde elektrikli araç üretim ve satışçılarına platformumuz ile çözüm sunuyoruz. Doğası sigorta ile örtüşen, son tüketicinin ihtiyacına yönelik ürünleri, sigorta şirketleriyle tasarladık ve hizmete sunduk. Bu noktada amacımız; artı değer yaratacak bir müşteri yolculuğu tasarlamak. Sadece sigorta şirketleri ile müşteri arasında köprü kuran bir sigorta aracısı değiliz. Sigorta bilincini ülke genelinde artırmayı hem müşteri hem de iş ortakları tarafında tüm paydaşlarımıza değer sunan bir marka olmayı ana misyonumuz olarak belirledik.

  

Sigortayeri geçen yıl ne gibi yeniliklere, gelişmelerle kapattı? Hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz? 2023 yılı ilk dokuz aylık karnenizi de değerlendirebilir misiniz?

Sigortayeri Genel Müdürü Ali Gülcan "Paylaşma ve büyütme bakış açımız, sigortayı tabana yayma misyonu ve inovatif olma cesaretiyle Türkiye’nin lider insurtech markası olmayı hedefliyoruz."

Sigortayeri Genel Müdürü Ali Gülcan “Paylaşma ve büyütme bakış açımız, sigortayı tabana yayma misyonu ve inovatif olma cesaretiyle Türkiye’nin lider insurtech markası olmayı hedefliyoruz.”

2022’nin son çeyreğinde, 2023 yılının yol haritasını detaylı bir şekilde planlamıştık. Yılık ilk dokuz ayında hedeflerimizin üzerinde bir performans gösterdik. Hem bireysel hem de kurumsal alanda yüzde 100’e yakın büyüdük. Sene sonu hedefimiz olan 1 milyar TL prim üretimini şimdiden yakaladık. Kampanya kurgularımızı müşterilerimizin beklentilerine göre genişlettik, ara yüz iyileştirmelerimizi hayata geçirdik ve sigorta şirketi entegrasyonlarımızı yeni ürün ve iş modelleriyle kullanıcılarımıza sunmaya başladık. İş ortağı ağımızı genişlettik ve Sigortayeri.com teknik altyapısı ile ekosistemimizi sorunsuz deneyim yaşatacak noktaya getirdik.

 

Ülkemizdeki sigorta pazarı her geçen yıl büyüyor, sektöre sürekli yeni oyuncular katılıyor. Rekabet şartları içerisinde “zorunlu sigortaları bir kenara bırakırsak” kullanıcıların en yoğun ilgi gösterdiği sigorta ürünleri hangileri?

Dijital dönüşümün tetiklediği online satış kanallarının gelişimiyle birlikte, tüketiciye hem zaman hem de deneyim açısından teknoloji odaklı fayda sunuyoruz. Sigortayeri.com kullanıcıları; baştan uca dijital bir deneyim yaşayıp, sigorta tekliflerini karşılaştırabiliyor, teminatlarını düzenleyebiliyor ve online güvenli ödeme sistemlerimiz ile poliçelerini satın alıyor. Bununla birlikte ödeme adımından sonra poliçesini elektronik cihazına indirebiliyor, dilerse e-posta adresine gönderim sağlayabiliyor. Yapay zekâ platformlarını müşteri isteklerini anlamak amacıyla kullanıyoruz. Buna göre iş modellerimizi kurguluyor, ürün geliştirme projelerimizi hayata geçiyoruz.

2023 yılı özelinde biraz daha detaya bakacak olursak; seyahat sağlık sigortası, cep telefonu sigortası ve ferdi kaza sigortası gibi branşlarda ürün çeşitliliğimizi artırmamız yeni müşteri kazanımıyla sonuçlandı. Sigortayeri’nin Türkiye’de lider insurtech markası olma misyonumuzla dijital ihtiyacı karşılayabilmemiz ve iş ortaklarımızla geliştirdiğimiz API sharing modeller, dijital poliçe satışlarımızın üzerine eklendi. Sene sonuna kadar farklı ürün ve projelerle dijital kanallardaki etkinliğimizi arttıracağız.

 

Sigortacılık sektörü ile ekonomik büyüme ile arasında doğrudan ve çift yönlü bir bağ var. Sigortacılığın ekonominin büyümesinde önemli bir rolü bulunuyor. Bu minvalde işinizin geleceği ve potansiyeli hakkında neler söylemek istersiniz?  

Gelişmiş ülkelerde sigorta penetrasyon oranlarının yüzde 5 ile yüzde 6 aralığında olduğunu görüyoruz. Türkiye’de ise diğer ülkelere oranla penetrasyon oranlarının çok daha düşük olduğu ortada… Kişi başı prim üretiminde 80. sıralardayız. Gerçek potansiyelin tam olarak ortaya konmadığını söyleyebiliriz. Daha gidecek çok yolumuz olduğunu düşünüyoruz. Hem sigorta şirketleri hem brokerlar hem de acenteler tarafında yapılacak çok iş var.

Örneğin Sigortayeri olarak, DASK gibi zorunlu ürünlerde iş ortaklığı modelimizle dağıtım ağımızı her geçen gün genişletiyoruz. Ortaya koyduğumuz çalışma modellerimizin penetrasyonu artırdığını söyleyebiliriz. Ekonomik olarak doğru adımlarla yaşanacak büyümeler ile penetrasyonu artıracak iki kata yakın bir alanımız var.

Mevcut durumda sektörümüzün önemli bir penetrasyon açığı olduğunu söyleyebiliriz.   

 

Müşterilerinizi bekleyen yenilikler neler? Hangi geliştirmeleri hayata geçirmeye hazırlanıyorsunuz?

Bu noktada güzel ve heyecanlı bir haberi paylaşmak isterim. Sigortayeri.com platformumuz için televizyon, radyo, açık hava ve dijital mecralarda yer alan bir reklam kampanyası ile televizyon izleyicilerinin karşısına çıkıyoruz.

Stratejimiz, müşterilerin Sigortayeri.com üzerinden kendi taleplerine göre poliçelerini oluşturabilme ve kişiselleştirebilme imkânı sunmasından yola çıkıyor. Reklam filmlerimizde kahramanlarımız, Sigortayeri.com’u adeta kendi sigorta yerleri gibi görüp, platforma kendi isimlerini vererek, ihtiyaçlarına özel poliçeler oluşturmanın mutluluğunu, Sigortayeri jingle’ı eşliğinde bir kutlama ve sahne şovuna dönüştürüyor.

 

Tabi ki planlama yaparken müşterilerimize sunabileceğimiz faydayı da çalışmalarımıza, ‘kasko yaptırana 1 depo akaryakıt hediye’ kampanyasını dahil ettik. İletişimlerimizin devam filminde ise Sigortayeri’nin sektörde ses getirecek hediye akaryakıt kampanyamızı anlatıyoruz. Kahramanlarımızdan biri, akaryakıtı bile Sigortayeri’nden almanın şaşkınlığını yaşarken, aynı şov dünyası, şarkısı ve müzisyenleriyle, bu sefer bir arabanın içine sığıyor.

Sigortacılık sektöründe ilk defa isme özel reklam stratejisi ve iddialı müşteri faydasıyla, kampanyamızın kendi alanında büyük ses getireceğini düşünüyoruz.

 

Önümüzdeki dönem nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz? Sigortayeri’nin kısa, orta ve uzun vadeli planlarında ve hedeflerinde neler var?

Kişiselleştirilmiş avantajlar sunmanın, müşteri bağlılığını ve memnuniyetini artıracağına inanıyoruz. Oto branşları özelinde kullanıcılarımıza sunduğumuz teminat özelleştirme fonksiyonumuz ile poliçe bedellerini daha uygun hale getirebiliyoruz. Meslek bilgisi belirtilip, İMM ve ikame araç özelleştirmesi ile kullanıcılarımıza doğru poliçe fiyatlaması yapabiliyoruz. Tüketiciye ekonomik fayda sağlayabilmek bizi tercih unsuru haline getiriyor. Sigorta satın alımlarında 1.000 TL’ye varan market çekiyle alışverişlerine katkı sağlıyoruz. Kampanyalarımız müşterilerimiz tarafından sevildi, sahiplenildi ve sosyal medya üzerinden yayınladıkları teşekkür mesajları bizleri çok mutlu etti.

Sigorta cüzdanı, müşteri sadakat programı, akıllı hasar profillemesi konuları üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda orta ve uzun vade içerisinde hayata geçireceğimiz yeni projelerimiz olacak. Tam bu noktada sizlerin aracılığıyla da aktarmak isterim ki; perakende trafiği olan ve yaratıcı sigorta ürünleri ile açılım hayal eden tüm partnerlere kapımız açıktır. Paylaşma ve büyütme bakış açımız, sigortayı tabana yayma misyonu ve inovatif olma cesaretiyle Türkiye’nin lider insurtech markası olma hedefimizi yeniden belirtmek isterim.