Logo grup şirketlerinden eLogo’nun hazırladığı “Finansal İnovasyonun Geleceği: Gömülü Finans” raporu, gömülü finansın ekosistem üzerindeki faydalarına, kurumlara sağladığı avantajlara ve sektörel etkilerine odaklanıyor.

elogo Genel Müdürü Başak Kural, “Finansal İnovasyonun Geleceği: Gömülü Finans” raporunda öne çıkan sonuçları, B2B ve KOBİ’ler açısından yaratığı fırsatları ve son dönemin yükselen trendi olan ERP içi gömülü finansı Fintechtime Ocak 2024 sayısında anlattı.

 

Gömülü finans kavramından söz eder misiniz? Nasıl bir fayda sağlıyor?

Gömülü finans, finansal hizmetleri günlük süreçlerin bir parçası haline getirerek tüketicilere daha erişilebilir, hızlı ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunuyor. Yeni teknolojiler ve düzenlemeler sayesinde kişiler ve işletmeler finansal hizmetlere en uygun yerde ve zamanda kolayca ulaşabilirken; bankalar, fintech şirketleri, teknoloji firmaları ve çevrimiçi platformlar gömülü finans kavramı çatısı altında birleşiyor.

Şirketler, müşteri memnuniyetini artırmak, operasyonel verimliliklerini iyileştirmek ve rekabet avantajı elde etmek için finansal hizmetleri, sundukları ürün ve hizmetlere entegre etmeyi amaçlıyor. Gömülü finansla, bankacılık hizmetleri günlük faaliyetlerimizin doğal bir katmanı haline gelerek, sürtünmesiz bir deneyim sunuyor.

Gömülü finans hizmetlerinin kategorileri son dönemde çeşitlense de mevcut hizmetler ağırlıklı olarak açık bankacılık, ödeme, sigorta, kredi ve yatırım olarak şekilleniyor. B2B pazarda özellikle muhasebe yazılımları ile entegrasyonun ötesinde, gömülü bir şekilde finansal teknolojilerin süreçlere dahil olması işletmeler açısından operasyonel verimliliği önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca finansal kuruluşlar için de yeni pazarlar oluşturuyor.

 

eLogo olarak yayınladığınız “Finansal İnovasyonun Geleceği: Gömülü Finans” raporunun amacı ve kapsamı nedir?

Finansal hizmetler sektöründe dönüşüm tüm hızıyla devam ediyor. Yeni teknolojiler ve regülasyonlar inovasyonu beraberinde getiriyor ve sektör yeni oyuncularla birlikte genişliyor. eLogo olarak hazırladığımız raporla birlikte açık finans ekosistemine doğru yol aldığımız bu yenilikçi dönemde, sektörün geleceğine yön veren trendlerden biri olan gömülü finansa ışık tutmayı amaçladık.

eLogo olarak biz de yıllardır bu doğrultuda, iş dünyasının dijital çözüm ortağı olarak konumlanıyoruz. Gömülü finans kavramı henüz somutlaşmamışken geliştirmeye başladığımız fintech çözümlerimiz kapsamında, başta Logo ERP çözümleri olmak üzere iş dünyasında hizmet veren ERP çözümlerine finansal hizmetlerimizi gömülü olarak entegre ettik. Böylece gömülü finansı geniş bir kullanıcı tabanına taşıdık.

Rapor ile işletmelerde finansal servislerin faydalarını ve bu dijitalleşmenin getireceği verimliliği göstermek isterken, finansal kuruluşlar için gelecekteki fintech trendlerini anlatmak ve ekosisteme değer katmayı hedefledik.

 

 

Raporda öne çıkan sonuçlar neler? Gömülü finans farklı iş modellerinde örneğin B2B’de nasıl bir fayda sağlıyor?

“Finansal İnovasyonun Geleceği: Gömülü Finans” raporu gömülü finansın B2C tarafında önemli bir aşama kaydettiğini ortaya koyuyor. Tüketiciler için finansal hizmetlere erişimi kolaylaştıran gömülü finans, finansal hizmet sağlayıcıları için ise yeni ve düzenli gelir kaynakları oluşturma fırsatı sunuyor. Finansal kurumlardaki yöneticilerin %70’i, gömülü finansı iş stratejilerinin temel bir parçası veya bütünleyici bir unsuru olarak görüyor.

Yeni odak noktası ise B2B iş modellerindeki fırsatlar. Gömülü finans kavramı akla ilk olarak e-ticaret veya mobil uygulama gibi platformları getirse de, B2B dünyada ihtiyaçlar daha geniş bir alana yayılıyor. Özellikle finansal işlemler sonrası operasyonel yükü azaltarak maliyetlerin optimize edilmesine olanak sağlıyor.

 

KOBİ’lerin gömülü finansa yaklaşımı ne düzeyde? Sağlanan faydalar neler?

Küresel trendlere bakıldığında, küçük ve orta ölçekli işletmelerin arka ofislerindeki finansal faaliyetlerini iyileştirmeye yönelik çözümler geliştiren B2B fintech’ler ön plana çıkıyor. Gömülü finansın 2025 yılına kadar küresel KOBİ bankacılık pazarının dörtte birini oluşturacağı ve neredeyse 124 milyar dolarlık bir değeri temsil edebileceği tahmin ediliyor.  

Gömülü finans KOBİ’lere birçok konuda fayda sağlıyor. Örneğin; gömülü finans çözümleri KOBİ’lerin günlük operasyonlarında kullandıkları ERP çözümüne doğrudan entegre edilerek, finansal işlemlerin, ödemelerin ve diğer mali aktivitelerin yönetimini daha kolay bir hale getiriyor. Aynı anda farklı yazılımların kullanılmasından doğan karmaşık süreçleri azaltıyor. Maliyet optimizasyonu tarafında finansal hizmetlerin tek bir platforma gömülü hale gelmesiyle birlikte, KOBİ’ler birden fazla finansal hizmet sağlayıcısıyla çalışmanın maliyetlerini düşürebiliyor. Ayrıca, gerçek zamanlı veri sağlanması sayesinde, şirketlerin nakit akışlarını daha etkin bir şekilde gözlemleyip optimize etmesine imkân sunuyor ve finansal karar mekanizmasını iyileştiriyor.

 

Sektörlerden söz etmişken; raporda bazı sektörlerin öne çıktığını görüyoruz. Bunu biraz detaylandırabilir misiniz?

Gömülü finansın kullanımı sektörlere göre farklı benimseme ve olgunluk eğrilerini takip etse de, çalışmalar, finansın gömülü olduğu bir geleceğin kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor. Raporda biz bu anlamda yüksek potansiyeli olan bazı sektörleri inceledik. Örneğin telekomünikasyon sektörü şirketleri yoğun rekabet ve geleneksel kanallardaki marjlar üzerinde oluşan baskı karşısında, hizmet portföylerini artan bir şekilde genişletiyor ve çekirdek dışı gelir akışlarını içerecek şekilde çeşitlendiriyor.

Ele aldığımız diğer sektör ise endüstriyel üretim sektörü oldu. Gömülü finansın özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin yoğun olduğu sektörlerde yükseleceğine ilişkin beklentiler var. Endüstriyel üretim yoğun bir şekilde ERP kullanılan bir sektör olmasıyla gömülü finans uygulamaları konusunda oldukça ideal bir noktada. Odaklandığımız bir diğer sektör olan lojistik ve taşımacılık sektörü son birkaç yıldır hızlı bir dönüşümden geçiyor. Bu dönüşüm, otomasyon, gerçek zamanlı izleme ve finansal hizmetlerin entegrasyonu gibi teknoloji ve çözümlerin uygulanmasını da kapsıyor.

 

 

ERP içi gömülü finans ve eLogo’nun bu konudaki çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?  

Dünya genelinde teknoloji öncülerinin çözümleriyle yükselen yeni trend, ERP içi gömülü finans olarak karşımıza çıkıyor. ERP çözümlerinde yapılan işlemlerin bankacılık hizmetleriyle entegre ve senkronize bir şekilde yürütülmesine imkân sunarak, arka ofisteki operasyonları dönüştürüp, verimliliği artırıyor. Gömülü finans çözümlerinin yüksek ölçüde benimsendiği pazarların ortak noktası, yerel fintech’lerin geliştirdiği değer önerisi sunan çözümlere sahip olmaları.

ERP içi gömülü finans alanında, geleneksel bankalar ile ERP sağlayıcıları arasındaki iş birlikleri giderek artıyor. ERP içi gömülü finans sayesinde, tüm süreçler tek bir ekran üzerinden, tek bir çözüm aracılığıyla yonetilebiliyor. Ayrı ayrı ekranlar arasında geçiş yapma ihtiyacı ortadan kalkıyor. Çalışanların bildiği ekranlar üzerinden bu finansal teknolojilerin sunulması, yeni bir öğrenme sürecini ortadan kaldırıyor. İşletmeler için yeni maliyetler oluşmadan bir dijitalleşmeye olanak sağlıyor.

Biz de eLogo olarak uzun zamandır geliştirdiğimiz fintech çözümlerimiz kapsamında, iş dünyasında hizmet veren ERP çözümlerine finansal hizmetlerimizi entegre ediyoruz ve gömülü finansın yaygın kullanımına katkı sağlıyoruz. Örneğin eLogo e-Tahsilat çözümümüz sayesinde firmaların tahsilat süreçlerini dijitalleştirirek nakit akışını iyileştirirken, sanal pos temelli bir tahsilatın doğal sürecinden kaynaklı oluşan ek muhasebe yükünü minimize ederek işletme verimliliğini yukarı çıkarıyoruz.

Açık bankacılık ürünümüz Online Hesap Özeti ile de firmaların banka hesaplarını tek bir ekranda takip etmesine olanak sağlıyoruz. Bu hesaplarda oluşan hareketleri, ERP çözümüne otomatik eşleştirme ile aktararak işletmenin muhasebesel sürecini kolaylaştırıyoruz. Hedefimiz işletmelere finansal servislerimiz ile değer katarken, bu yenilikleri iyi analiz ederek, yeni süreçlerde oluşabilecek ek eforları ortadan kaldırmak ve verimli bir dijital dönüşüm deneyimi yaşatmak.

 

Raporun tamamı için: elogo-gomulu-finans-raporu-141223.pdf