Bitcoin, ETF onayı sonrasında yaşadığı yükseliş ile 49.000 dolar seviyelerini zorlamıştı; ardından gelen satış baskısı sonrası 41.700 dolar seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin, 42.660 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Bitcoin, ETF onayı sonrasında yaşadığı yükseliş ile 49.000 dolar seviyelerini zorlamıştı; ardından gelen satış baskısı sonrası 41.700 dolar seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin, son 24 saatte yaşanan %0,89’luk bir artışla 42.660 dolar seviyesinden işlem görüyor. Ethereum’da son 4 saatte, %1,70’lik bir artışla 2.509 dolar seviyesinde işlem görüyor. Kripto para piyasasının toplam piyasa değeri 1,63 trilyon dolar seviyesinde; Bitcoin’in piyasa değeri 836,11 milyar dolara, Ethereum’un piyasa değeri ise 301,64 milyar dolara yükseldi. Bitcoin açgözlülük endeksi dört ay sonra “Nötr”e düştü.

CoinTR Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan değerlendirmeyi sizlerle paylaşıyoruz. 

JPMorgan Chase: “SEC’nin Mayıs ayına kadar ETH’yi emtia olarak sınıflandırma olasılığı %50’den az.”

BlockBeats haberine göre, 13 Ocak’ta, Morgan Stanley stratejisti Nikolaos Panigirtzoglou, The Block ile yaptığı röportajda, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Mayıs ayında Ethereum ETF’sini onaylaması için, Ethereum’un Bitcoin’e benzer şekilde bir emtia olarak sınıflandırılması gerektiğini söyledi. Panigirtzoglou, SEC’nin Mayıs ayına kadar Ethereum’u emtia olarak sınıflandırma olasılığının %50’nin altında olduğunu belirtti.

 

Barclays Ekonomistleri: “Fed faiz indirimine Mart ayında başlayabilir.”

Barclays ekonomistleri, bu haftanın enflasyon verilerine dayanarak, Fed’in faiz oranlarını beklenenden daha erken düşürmeye başlayacağını ve başlangıç zamanının Haziran yerine Mart olabileceğini tahmin ediyorlar. Cuma günü yayınlanan araştırma raporunda Marc Giannoni ve Jonathan Millar, “Enflasyonda kaydedilen son ilerlemeler göz önünde bulundurulduğunda, FOMC’nin ekonominin veya iş piyasasının önemli ölçüde zayıflamasını beklemeden faiz oranlarını düşüreceğini düşünüyoruz” şeklinde ifadede bulundular. Her toplantıda 25 baz puanlık bir indirim beklerlerken tahminlerini, ekonominin yavaşlamaya başlaması ve işsizlik oranının Fed’in uzun vadeli tahmininden (Aralık itibarıyla %3,5-4,3) biraz daha yüksek çıkması varsayımına dayandırdılar.

 

Fidelity: “Fed faiz kesintileri, DeFi ve Stablecoinler için fırsat olabilir.”

ABD Federal Rezervi’nin bu yıl geleneksel finansal ürün getirilerini azaltması durumunda, kurumlar DeFi ürünlerine yönelebilir. Varlık yöneticisi Fidelity’nin 13 Ocak’ta yayınladığı 2024 Dijital Varlıklar İleriye Bakış raporunda, yıl boyunca Fed’den gelen faiz artırımları nedeniyle, 2023 yılında kurumlardan DeFi’ye beklenen ilginin gerçekleşmediği belirtiliyor. Ancak, 2024’te, DeFi getirilerinin geleneksel finans getirilerinden daha cazip hale geldiği ve daha gelişmiş bir DeFi altyapısının ortaya çıktığı durumda, kurumların DeFi’ye “yeniden ilgi” göstermesi bekleniyor. Fidelity, FASB’nin güncellenen kuralları şirketlerin kripto varlık portföylerindeki zarar ve kazançları raporlamalarına olanak tanıdıktan sonra, şirketlerin dijital varlıkları bilançolarına koyma fikrine daha rahat yaklaşabileceğini de öngörüyor. Raporda stabil coinlere ilgili bir bölümde, Fidelity, dolar ile desteklenen bu varlıkların kurumsal keşfinin bu yıl benimsenme için “en büyük potansiyel katalizör” olacağını tahmin ediyor. Özellikle, Tether ve USD Coin’in 2024’te pazardaki yerlerini koruyacağı ve düzenleyici çerçevelerin daha net hale gelerek kesinlik sağlayacağı öngörülüyor.

 

SEC Başkanı Gensler: “SEC’nin resmi Twitter hesabının çalınmasının etkileri hala değerlendiriliyor, şirket soruşturma için kolluk kuvvetleriyle iş birliği yapıyor.”

The Block’un 14 Ocak’taki raporuna göre, ABD SEC, SEC’nin resmi Twitter hesabının hacklenmesiyle ilgili bir açıklama yaptı. SEC Başkanı Gary Gensler tarafından yapılan açıklamada, “Yetkisiz bir kişi, hesapla ilişkilendirilmiş telefon numarasını ele geçirerek SEC’nin resmi Twitter hesabına erişti” denildi. Gensler açıklamasında, “Komisyon personeli, bu olayın kurum, yatırımcılar ve piyasalar üzerindeki etkisini hala değerlendiriyor” dedi. Gensler ayrıca, olayı detaylıca araştırmak için kolluk kuvvetleriyle iş birliği yapıldığını belirtti.

 

Yatırım Bankası TD Cowen: “SEC, Ethereum spot ETF’ini kısa vadede onaylamayacak.”

The Block raporuna göre, TD Cowen Yatırım Bankası, SEC’nin kısa vadede Ethereum spot ETF’ini onaylamasının pek olası olmadığını ön görüyor. Spot Bitcoin ETF’leri yakın zamanda onaylanmış olsa da TD Cowen, SEC’nin spot Ethereum ETF’lerini onaylamada daha temkinli bir yaklaşım benimsemesini bekliyor. Analistler, SEC’nin Bitcoin ETF’lerinden deneyim kazanmayı bekleyeceğini ve Ethereum veya diğer kripto para ETF’lerini onaylamayı değerlendireceğini belirtiyor. Onay sürecinin 26 aydan daha kısa sürebileceği ve muhtemelen ABD seçimlerinden sonra gerçekleşebileceği de raporda yer alan bilgiler arasında.

 

USDT pazar payı 2023’te %71’e yükseldi

The Block verilerine göre, USDT ihraççısı Tether’in küresel stabil coin arzındaki payı 2023’te %50’den %71’e yükseldi. Dolaşımdaki USDT miktarı Guatemala ve Bulgaristan gibi ülkelerin GSYİH’sini aşarak 95 milyar doların üzerine çıktı.

 

BlackRock, Bitcoin ETF reklamında yöntem değiştirdi. Yeni hedef boomerlar…

Diğer spot Bitcoin ETF yayımcıları pop-kültür referansları ve parlak görseller kullanırken, BlackRock daha “yetişkin” bir yaklaşım benimsemiş gibi görünüyor. Yatırım devi BlackRock, 11 Ocak’ta yeni başlatılan iShares Bitcoin Trust ETF’i (IBIT) için ilk video reklamını yayınladı. Reklam, BlackRock yöneticisinin Bitcoin’in değer önerisini ve yatırımcıların yeni ETF’ine nasıl maruz kalabileceğini anlattığı yaklaşık iki dakikalık bir videodan oluşuyor. Yorumcular, diğer Bitcoin ETF reklamlarına kıyasla, bu reklamda gösteriş ve kripto jargonundan kasıtlı olarak kaçınıldığını fark etti.

 

Bitcoin açgözlülük endeksi “Nötr”e düştü

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi, Ekim ayından bu yana ilk kez “Nötr” seviyelere geriledi. Bu düşüş, ABD’de spot Bitcoin ETF’lerinin tarihi onayından sadece günler sonra gerçekleşti. Endekse göre, Bitcoin’in piyasa duyarlılık puanı şu anda 100 üzerinden 52 ile geçen yıl 19 Ekim’de, Bitcoin’in günlük ortalama fiyatı yaklaşık 31.000 dolar olduğu zamandan bu yana en düşük puan olarak kayda geçti.

 

Hindistan’da 9 kripto para platformu Google uygulama mağazasından kaldırıldı

TechCrunch haberine göre, Google’ın Hindistan uygulama mağazası, Binance, Kraken, HTX, Gate, Bittrex, Bitfinex dahil olmak üzere dokuz kripto para platformunu kaldırdı. Hindistan hükümeti 10 Ocak’ta ticaret platformlarına uyumluluk talimatları gönderdikten sonra, Apple da Hindistan uygulama mağazasından bu ve diğer yurt dışı kripto para ticaret platformlarının uygulamalarını kaldırmıştı.

 

Öne Çıkan Altcoinler

Toncoin (TON): Fiyatı $2,35, son 24 saatte %11,43 ve 7 günde %7,54 artış gösterdi. Piyasa değeri $8.113.548.116.

Sui (SUI): Fiyatı $1,40, son 24 saatte %6,59 ve 7 günde %81,41 artış gösterdi. Piyasa değeri $1.541.139.402.

Tezos (XTZ): Fiyatı $1,18, son 24 saatte %5,39 ve 7 günde %34,95 artış gösterdi. Piyasa değeri $1.137.619.131.

Ethereum Name Service (ENS): Fiyatı $24,02, son 24 saatte %-7,42 ve 7 günde %72,77 artış gösterdi. Piyasa değeri $737.208.948.

Optimism (OP): Fiyatı $3,54, son 24 saatte %-7,11 ve 7 günde %14,50 artış gösterdi. Piyasa değeri $3.392.856.294.

Mantle (MNT): Fiyatı $0,7195, son 24 saatte %-7,08 ve 7 günde %21,58 artış gösterdi. Piyasa değeri $2.253.683.413.

Bonk (BONK): Fiyatı $0,00001409, son 24 saatte %-6,50 ve 7 günde %39,30 artış gösterdi. Piyasa değeri $892.119.392.