KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk, Fintechtime Ocak 2024 sayısı için yazdıİnovasyon ve Rekabet Çağında Fintech’ler için 2024 Vizyonu”.

2023’te Türkiye dahil dünya genelinde hem fintech’lerin faaliyet alanını genişleterek yenilik için katalizör işlevi gören, hem de uyum ihtiyacını artıran önemli regülasyonlara şahit olduk. Bu regülasyonların bazıları hayata geçti, bazıları ise önümüzdeki birkaç yıl içerisinde sektörde köklü bir dönüşümü beraberinde getirecek kadar kapsamlı.

 

İnovasyon ve Rekabet Çağında Fintech’ler için 2024 Vizyonu

Fintech sektörü, 2021 ve 2022 yıllarında yatırımlar açısından rekor kırdıktan sonra 2023 yılında sürdürülebilir ve karlı büyümeyi odağına aldı. Sektörde inovasyon, yeni teknolojiler ve yeni regülasyonlarla birlikte hız kesmeden devam ediyor. 2024 yılında da teknoloji, hız, uyum ve müşteri beklentileri fintech sektörünü şekillendirmeye devam edecek.

Yeni yıl için dönüşüm sinyallerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Daha kişiselleştirilmiş ve bağlantılı deneyim için müşterilerden gelen talep hız kazanıyor.
  • Fintech’ler arasında stratejik iş birlikleri artıyor.
  • Fintech’ler değişen müşteri beklentilerini karşılamak ve rekabette öne geçmek için yeni ürünler piyasaya sürüyor.
  • Yeni teknolojiler, yeni uygulamaları beraberinde getiriyor. Merkeziyetsiz ürünlere ilgi artıyor.
  • Yeni regülasyonların hayata geçirilmesi veya gündeme gelmesiyle birlikte sektörde uyum ihtiyacı artıyor.

Bu ana başlıklara yakından bakacak olursak fintech sektöründe müşteri deneyiminin küresel ölçekte öncelikli bir konu olmaya devam ettiği görürüz. Finansal kurumlar, fintech’ler ve teknoloji şirketleri tarafından artan sayıda ürünün piyasaya sunulması ve mobil uygulamaların sürekli gelişimi, şirketleri daha veri odaklı ve kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi çalışmalarına yönlendiriyor. KPMG’nin Forrester ile birlikte yürüttüğü küresel bir araştırmasına katılan her 10 fintech liderinden 9’u müşteri odaklı stratejileri öncelikleri arasında gösteriyor.

Finansal hizmetlerin her geçen gün daha çok uygulamaya ve ürüne entegre edilmesi, fintech’ler kanadındaki stratejik iş birliklerinin sayısını arttırıyor. Özellikle finansal hizmetlerin tüketici platformlarına gömülmesi sektördeki en büyük dönüşüm rüzgarları arasında gösteriliyor.

Finansal ürünlerin giderek daha fazla teknoloji ve tüketici markasına entegre edilmesiyle birlikte, finansal hizmetler sektörünün sınırları şeffaflaşıyor. Fintech’ler sektördeki paydaş çeşitliliğinin oluşturduğu baskı karşısında “işbirlikçi rekabet” yaklaşımını benimsiyor ve stratejik iş birliklerine imza atıyor. KPMG’nin fintech sektörünün geleceğini inceleyen araştırmasına katılan fintech liderlerinin üçte biri, öncü teknoloji şirketleriyle olan iş birlikleriyle ürün geliştirmeye yatırım yaptığını belirtiyor. Bazı fintech’ler ise, temel iş modellerine odaklanarak, finansal hizmetleri tüketici platformlarına entegre etmeye odaklanıyor.

Fintech’ler, temel faaliyetlerine odaklanırken müşteriler için değer yaratmanın, dağıtım engellerini aşmanın ve gelir elde etmenin yeni yollarını buluyor. Gömülü finans, fintech’lerin krediler, ödemeler ve sigorta dahil olmak üzere, finansal ürün ve hizmetler sunan banka dışı kuruluşlar olarak yenilikçi ürünler sunmasına yardımcı olan, gelişmekte olan bir dağıtım kanalı olarak öne çıkıyor. Öyle ki sadece ABD’deki gömülü finans sektörünün 2025 yılına kadar hızla büyüyerek 230 milyar doların üzerinde bir gelire ulaşması bekleniyor.

Fintech start-up’ları, blockchain teknolojisine dayanan ve Web 3.0 tasarım prensiplerini benimseyen merkeziyetsiz ürün ve ekosistemlere odaklanıyor. KPMG küresel araştırmasına katılan fintech liderleri, dijital varlıklara artan tüketici yatırımını, fintech sektörünün görünümünü en çok etkileme potansiyeli olan etken olarak değerlendirdi. Gerçekten de 2022 yılında ABD’de 4.000 katılımcıyla gerçekleştirilen bir ankette, kripto paralar ve hisse senetleri, Z kuşağından başlayarak milenyum ve X kuşağı yatırımcıları arasında en popüler varlıklar olarak belirlendi.

Bulut teknolojileri, yenilikçi iş modelleri için katalizör etkisi görüyor. Üretken yapay zekâ finansal hizmetler sektöründe verimliliği artırmak ve iç süreçlerini birbiriyle bağlantılı hale getirmek için önemli fırsatlar sunuyor.

2023’te Türkiye dahil dünya genelinde hem fintech’lerin faaliyet alanını genişleterek yenilik için katalizör işlevi gören, hem de uyum ihtiyacını artıran önemli regülasyonlara şahit olduk. Bu regülasyonların bazıları hayata geçti, bazıları ise önümüzdeki birkaç yıl içerisinde sektörde köklü bir dönüşümü beraberinde getirecek kadar kapsamlı. Bu nedenle, fintech’lerin sürdürülebilir bir büyüme için yeni düzenlemeleri yakından takip etmesi ve uyum için gerekli aksiyonları hızlı bir şekilde alması kritik önem taşıyor.

Fintech’ler dönüşüm rüzgarına nasıl ayak uydurabilir?

Büyük teknoloji şirketleri, start-up’lar ve geleneksel bankalar pazar payı elde etmeye çalıştıkça, sektörde son derece rekabetçi bir ekosistem ortaya çıkıyor. Değişimin sinyallerine etkili bir şekilde yanıt vermek ve daha bağlantılı ve rekabetçi bir organizasyon oluşturmak için aşağıdaki stratejiler öne çıkıyor.