PayPorter Genel Müdürü İzzet Metcan, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı.

2024 yılında öncelikle yeni felaketler ve savaşlar yaşamadan, huzur ve barış ortamı içinde yeni işler peşinde koşmayı diliyoruz. 2024 yılının ilk çeyreğinde Mobil Dijital Cüzdan uygulamamız olan kuikpara hesaplarına bağlı çalışan MasterCard ve TROY kartlarımızın tanıtımını yapacağız.

 

2023 yılı çok zor bir yıl oldu. 2022 yılında başlayan Ukrayna – Rusya savaşının etkileri 2023 yılında devam ederken, 6 Şubat’ta yaşadığımız büyük depremde on binlerce insanımızı kaybettik. Büyük insani kayıpların yanı sıra ülkemiz önemli bir üretim gücü kaybı da yaşadı. Bu felaket aynı zamanda pek çok ilimizde sosyal doku değişikliklerine, sosyolojik ve psikolojik önemli etkilere de yol açtı ve gelecek yıllarda da bu etkiler devam edecek. Bir yandan da böyle bir felaketin nüfus yoğunluğu yüksek ve ekonomiye katkısı çok daha büyük olan illerde yaşanması durumundaki senaryoları gündeme getirdi. Tüm sektörler ve sektörümüzdeki tüm diğer paydaşlar gibi biz de bu büyük felaket sonrasında derhal yetişebildiğimiz her alanda maddi ve manevi desteklerimizi yapmak için seferber olduk. Gerek şirket olarak gerekse çalışanlarımızın katkılarıyla yaptığımız yardımlarla insanların hayatlarına dokunmaya ve yaşamsal destekler vermeye gayret ettik, etmeye devam ediyoruz. 2023 yılı yeni yatırımlar bütçemizi memnuniyetle yardımlara kanalize ettik. Artık yeni yatırımlarımızı 2024 yılında yapmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

2023 yılı PayPorter için yine bir büyüme yılı oldu. Yılın başında koyduğumuz hedeflere büyük ölçüde ulaştık. Üstelik özellikle 2023’ün ilk yarısında döviz kurlarındaki dengesizlikler, döviz teminindeki güçlükler ve çevre ülkelerdeki istikrarsızlıklar zaman zaman işlerimizi aksatsa da iyi bir yıl kapanışı oldu.

 

Kısaca PayPorter 2023:

  • 2,5 milyon adetten fazla yurt dışı para transferi işlem adedi,
  • İşlemlerin %43’ü dijital kanallardan,
  • 50’yi aşkın ilde 400’den fazla temsilci ve 4 şube,
  • 20’nin üzerinde yurt dışı muhabir kuruluş,
  • 102 çalışan,
  • MasterCard ve BKM üyeliği.

 

2024 yılında ise öncelikle yeni felaketler ve savaşlar yaşamadan, huzur ve barış ortamı içinde yeni işler peşinde koşmayı diliyoruz.

2024 yılının ilk çeyreğinde Mobil Dijital Cüzdan uygulamamız olan kuikpara hesaplarına bağlı çalışan MasterCard ve TROY kartlarımızın tanıtımını yapacağız. Kuikpara Kart ürünümüzle müşterilerimiz hesaplarındaki bakiyelerini dünyanın her yerinde alışveriş işlemlerinde de kullanabilecekler. Halen bir bankanın müşterisi olmasa bile 7/24 olarak evlerinden çıkmadan dünyanın 185 ülkesine para gönderip, bu ülkelerden kendilerine gelen parayı kuikpara hesaplarına alabilen müşterilerimiz yeni ürünümüzle birlikte artık harcamalarını da kuikpara hesaplarından yapabilecekler. Ana müşteri kitlemizin ülkemizdeki bankacılık sistemine hiç ya da kısmi entegre olmuş bir kitle olduğunu düşünürsek, ürünlerimizle bu kitlenin finansal sisteme entegrasyonu için önemli adımlar atıyoruz.

Bunun yanı sıra finansal sisteme tam entegre olmuş, bankacılık ürün ve hizmetlerini kullanan kitle için geleneksel bankacılık ürün ve hizmetlerinin yavaş ve pahalı kaldığı yurt dışı para transferlerinde hem bu müşteri kitlesine alternatif bir kanal olma hem de bankalarımıza kendi müşterileri için alternatif kanallar sunma konusunda çalışmalarımız devam edecek.

2024 yılında bir hedefimiz de bankalar gibi diğer fintech şirketlerine de şirketimizin altyapısını ve hizmetlerini kullandıracak iş birliklerini artırmak olacak. Halen ülkemizdeki üç Elektronik Para şirketi yurt dışı para transferlerini PayPorter API Hizmetleri sayesinde yapıyor. Hedefimiz, geniş ve güçlü muhabir ağımızı başarısı kanıtlanmış teknolojik altyapımızla daha fazla ödeme kuruluşuna sunmak ve böylece pazara giriş bariyerinin görece yüksek olduğu bu alanda diğer şirketlerimiz için kolaylaştırıcı bir rol alarak kazan-kazan fırsatları yaratmak.

Tüm bunları yaparken dileğimiz, fintech ve ödemeler alanındaki regülatif düzenlemelerin gecikmeksizin ve sektörün önünü açacak şekilde yapılmasıdır. Bundan 10 sene öncesine kadar özellikle bankacılık ve ödeme sistemleri alanında dünyada öncü olan ülkemizin gerilerde kalmaya başladığını görüyoruz. Oysa ülkemiz genç, dinamik ve girişimci nüfus yapısıyla tüm dünyada ilgi çekebilecek yenilikçi teknolojileri geliştirecek bilgi birikimi ve teknolojiye sahip. Aynı zamanda geliştirilecek yenilikçi ürün ve hizmetlerin test edilip tüm dünyaya başarısını gösterebileceğimiz büyük ve çeşitliliği olan bir nüfusa sahibiz. Başta regülatif düzenlemelerle sektörün önünün açılması, geleneksel finans sektöründeki bankalarımızın daha iş birlikçi ve destekleyici olması ve aynı zamanda sayıları 80’in üzerinde olan lisanslı ödeme kuruluşlarında sağlıklı rekabetin sağlanmasının sektörümüz için çok önemli olduğunu düşünüyorum.