Fintech Innovation Hub Kurucusu Kutay Yalınkılınç, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı.

Hem sınır ötesi ödeme çözümümüz hem de Fintech Innovation Hub olarak bölge ülkeleri ile gerçekleştireceğimiz fintech forum etkinlikleri ile Türk fintech sektörüne destek vermek istiyoruz.

2023 yılı fintech sektörü için regülasyon yılı oldu diyebiliriz. 2023 yılında hayata geçmesi beklenen ve sektörde önemli değişikliklere yol açacak regülasyonların 2023 yılının son çeyreğine kadar regülatörler tarafından yürürlüğe sokulmaması nedeniyle sektörün yeni yatırımlar ve ürünlere odaklanamadığını gözlemlemekteyim. Bu durumun nedenlerinin yeni regülasyonlarla uyum için gerekli teknik yatırımlardaki yüksek maliyet nedeniyle bütçelerin bu alanda kullanılması ve yeni geliştirilecek ürünlerin regülasyonun yürürlükte olmaması nedeniyle regülasyonla uyumsuzluk yaratacağı gerçeği olduğu düşüncesindeyim.

Bu durum sektörün en çok ihtiyacı olan inovatif ürün ve hizmetler geliştirilmesi adına 2023 yılının da verimsiz geçmesine neden oldu.

2023 yılının ilk yarısında bu durgunluğu farkındalığı ile ve de sektöre yeni oyun alanları açmak adına fintech sektöründeki şirketlerimizi bölge ülkelerindeki fintech sektörü oyuncuları ile bir araya getirmeye karar verdim. Fintech Innovation Hub bünyesinde ilkini Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlediğimiz Azerbaycan & Türkiye Fintech Forum 23 etkinliği ile Türkiye ve Azerbaycan’dan 160’dan fazla kamu, banka, finansal teknoloji profesyoneli bir araya getirdik.B u etkinlik sonrasında fintech şirketlerinin ve  fintech etkinlik düzenleyicilerinin Azerbaycan’a fintech sektörüne ilgisinin artırması bu konuda ne kadar başarılı olduğumuzunda bir kanıtı oldu.

2024 Yılının ilk çeyreğine de başta belirtiğim durum nedeniyle durgunluğun yansıyacağını düşünüyorum. Bu dönem sonrasında Türk fintech sektörünün kart, cüzdan ve pos üçgeninden  artık çıkarak farklı ürün ve hizmetlere imza atması artık gereklilik değil bir mecburiyet oldu. Bu kapsamda farklı bir ürün olarak  bir sınır ötesi ödeme çözümünü ülkemizdeki fintech sektörü oyuncularıyla bir araya getirmek için yeni bir girişimi hayata geçiriyoruz.

2024 Yılında Türk fintech sektöründeki oyuncularının sadece Türkiye değiş diğer ülkelerde de hizmet vererek globalleşmeleri gerektiği düşüncesindeyim. Bu adımı da bölgesel açılımlar ile başlatmaları daha kolay olacaktır. Hem sınır ötesi ödeme çözümümüz hem de Fintech Innovation Hub olarak bölge ülkeleri ile gerçekleştireceğimiz fintech forum etkinlikleri ile Türk fintech sektörüne destek vermek istiyoruz.

2024 Yılının Türk Fintech ekosistemi için farklı ürün ve hizmetleri sunacakları bir inovasyon ve bölgesel adımlar ile globalleşme yılı olması önünde hiçbir engel görmüyorum.