Manibux, 2023 yılında da Türkiye’nin harçlık kullanım alışkanlıkları belirlendi. Türkiye genelinde 200.000 bini geçen kullanıcısı ile oluşturulan “Manibux 2023 Harçlık Raporu’’ sonuçları açıklandı.

Çocuklar harçlıklarını güvenle harcayıp, biriktirirken; harcama, tüketim ve birikim alışkanları da her yıl farklılık gösteriyor. Bu yıl 15 Milyon TL toplam harçlık işlem hacmi gerçekleşti. İlk harçlık alma yaşı 6 oldu. Yayınlanan raporda; kız ve erkek çocuklarının aldıkları harçlıklar ve harcama alışkanlıkları, en çok harçlık gönderilen dönemler ve ortalama ne kadar harçlık aldıklarına yer verildi.

 

Kız çocukları ile erkek çocuklarının harçlıklarını kullanım alışkanlıkları farklı

Türkiye genelinde 200.000 bini geçen kullanıcısı ile oluşturulan “Manibux 2023 Harçlık Raporu’’ sonucuna göre kız çocuklar, erkek çocuklardan daha fazla harçlık almaktalar. Ailelerin %80’i çocuklarına harçlıkları haftalık, %20’si de aylık olarak vermektedirler. Verilen harçlıkların ve Harçlıklarını dijital kumbaralarında biriktirme oranları da %40’ı buldu. Bu birikimde de kız çocukları daha çok birikim yaptığı ortaya çıktı. Ortalamada kumbarada para biriktirme oranları %32 oldu.

Çocukların harcama alışkanlıklarını değerlendiren manibux kurucusu Psikolojik Danışman Canan Akmanoğlu Bayrak “Çocukların online kanallarda harcamaları mevcut. Bu konuda biraz dikkat etmemiz gereken yeni bir dönem bizleri bekliyor” diyerek aile kontrolünün yanı sıra çocukların da kendi paralarının sorumluluğunu alması ve harçlık yönetimi yapabilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bilgisayar başında geçirilen zamanın artmasıyla birlikte, harcamalarda da online kullanımın arttığı bu dönemde anne ve babalar, çocuklarına kendi kredi kartlarını vererek kontrolsüz bir harcama ortamı sunmak yerine manibux kartlar aracılığı ile güvenli ve kontrollü bir şekilde harcamaların yapılmasını sağlayabiliyorlar.

 

2023 yılında harcamalar arttı, harçlıklar yükseldi

Ortalama haftalık harçlık tutarların 2022 yılına göre 2 katına çıktığı ve en çok harcama yapılan sektöründe kafeler olduğu raporun dikkat çekici bir sonucu olmaktadır. Çocuklar düzenli harçlıklarını alarak dışarıda yeme içme alışveriş yapma konusunda ve sosyalleşmede artış yaşandı. Ailelerin, 2023 yılında düzenli harçlık gönderimleri arttı. Haftalık ortalama harçlık miktarı kız çocuklar için 360 TL, erkek çocuklar için 315 TL oldu.

Harçlıkların en fazla harcandığı aylar Haziran ve Kasım olurken, en fazla harca yapılan gün ise Cuma günü oldu.

 

Online harcamalarda artış

Gelişen teknolojiyle birlikte değişen harcama alışkanlıkları 2023 yılı online harcamalarında geçen yıla oranla arttı. Rapora göre 2023 yılında %55 oran ile en çok Google Play, Spotify, Play Station Store, ve Netflix gibi oyun ve eğlence platformlarında harcama yapmayı tercih ettiler.

Ayrıca 2022 yılında e-ticaret kullanımı da 18 yaş altı çocuklarda 4 kat arttı. Önceki yıllarda alışveriş merkezleri harcama yapılan yerler listesinde ilk sırada gelirken, Trendyol, Hepsiburada.com gibi e-ticaret platformları alışverişlerde önde yer aldı.

2023 yılında çocukların sanal kart kullanımı da arttı ve %25 oldu. Çocuklar manibux ile kendi harçlıklarını kolayca aldı. Ailelerinin kontrolünde ve kendi sorumluluklarını alarak harçlıklarını güvenle yönetmeye ve biriktirmeye devam etti.

 

2023 yılının harçlık gönderiminde rekortmen şehirleri

Tüm Türkiye’nin harçlık kartı olan Manibux ile harçlık gönderimlerinde en düzenli harçlık gönderen şehir İzmir olurken, en yüksek miktarda harçlık gönderen şehir Gaziantep ve en çok online harcayan şehir Mersin oldu.

 

harclilk-raporu-2023