Finansal yapay zeka ve gömülü finans başlıkları fintek alanında 2024 yılının en önemli beş trendi arasında yer alıyor. Diğer başlıklar ise açık bankacılık, dijital ödeme çözümleri ve ESG Fintek yani sürdürülebilir fintek uygulamaları olarak sıralanıyor. 

İçinde bulunduğumuz 2024 yılı fintek alanındaki büyümenin satın alma ve birleşmelerle destekleneceği bir yıl olacak. Fintek sektörünün önde gelen oyuncularından biri olan Pionr da  Norma ve Tahsildar satın almalarıyla özellikle KOBİ tarafındaki finans ihtiyaçlarına yönelik uçtan uca çözümler sunabilir hale geldi.

2024 yılı itibariyle sonuçlanan bu satın almalarla KOBİ tarafında ellerinin çok güçlü bir hale geldiğini belirten Pionr Kurucusu Yakup Sezer, “Pionr olarak yola çıkarken KOBİ alanındaki eksikleri görmüş ve bu alanda terzi kesimi çözümler oluşturmak üzere yola çıkmıştık. Norma ve Tahsildar satın almalarıyla bu hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk” dedi. Fintek alanında 2024’ün yeni teknolojilerle birlikte çok önemli bir gelişme kaydettiğine de vurgu yapan Sezer, “İçinde bulunduğumuz yılda görüyoruz ki bu alanı şekillendirecek 5 önemli trend arasında finansal yapay zeka, gömülü finans, açık bankacılık, dijital ödeme çözümleri ve sürdürülebilir fintek yer alıyor. Birbirinde ayrılmayan bu başlıklar sayesinde fintek ekosisteminin hızlı büyümesini sürdüreceğini de ön görüyoruz” şeklinde görüş belirtti.

Finansal yapay zeka olmazsa olmaz

Financial AI ya da dilimizdeki haliyle finansal yapay zeka, fintek alanında gündem belirleyen başlıklar arasında yer alıyor. Özellikle fraud tarafında finansal yapay zeka uygulamalarına çok başvurulduğuna dikkat çeken Yakup Sezer, “Siber güvenlik, her alanda olduğu gibi fintekte de yaşanan öncül sorunlardan bir tanesi. Yapay zekanın finansal hizmetler endüstrisine hızlı bir şekilde girişinin sonuçlarından biri, üst düzey yönetim seviyelerinde bilgi boşluklarının oluşması ve bunun çalışanlar tarafından kullanımının etkili bir şekilde denetlenmesini engellemesidir. Bunu düzeltmek için bankalar, yöneticileri için eğitim programları getirmeyi ve ileriye dönük işe alım kriterlerine yapay zeka bilgisini dahil etmeyi düşünmelidir” dedi.

Gömülü finans, fintekte devrim yaratıyor

Gömülü finans, finansal hizmetlere daha sorunsuz ve kullanıcı dostu erişim sağladığından, finansal hizmetler endüstrisindeki önemli bir trendlerden bir tanesi. KPMG tarafından hazırlanan “Fintekin Geleceği” raporunda finansal hizmetlerde değişimi tetikleyen faktörler ele alınmış. Rapora göre her 10 fintekten 9’u müşteri odaklı stratejilerinin en üst veya yüksek öncelikli stratejileri olduğunu belirtirken sadece ABD’deki gömülü finans sektörünün 2025 yılına kadar hızla büyüyerek 230 milyar doların üzerinde bir gelire ulaşması bekleniyor.

Sürekli gelişen finansal hizmetler ortamında inovasyon bir kez daha merkezde yer alıyor ve bu kez kullanıcılarla tam olarak ihtiyaç duydukları noktada buluşmaya odaklanılıyor. Hantal süreçlerin olduğu günlerin geride kaldığını belirten Yakup Sezer, “Bunun yerine, finansal çözümlerin gündelik platformlara kusursuz bir şekilde entegre olduğu ve daha önce hiç olmadığı kadar kolaylık sunduğu bir devrime tanık oluyoruz. Bağlamsal veri ve sinyallerin, ilgili finansal ürünlerin kullanıcıların halihazırda sıkça kullandığı platformlarda sunulmasını sağladığı yerleşik fintech çağına tanık oluyoruz. Dev sosyal medya şirketlerinden arama motorlarına ve perakende devlerine kadar, gömülü finans kavramı çeşitli sektörlerde hızla öne çıkıyor. Son olarak gömülü finansal servislerin sağladığı çok önemli faydalar da var. Daha düşük müşteri edinme maliyetleri, finansal hizmet sağlayıcı ile platform arasındaki risk paylaşımı ve daha büyük markalarla çalışabilme olanakları da gömülü finansı yine gündemin ilk sırasına oturtuyor” dedi.

Açık bankacılık yavaş ama emin adımlarla ilerliyor

Açık Bankacılık girişimlerinin henüz çok erken aşamalarda olduğunu belirten Yakup Sezer, “Açık bankacılık düzenlemelerinin  tam olarak yürürlükte olduğu Birleşik Krallık gibi yetki alanlarında bile, tüketici farkındalığını artırmak ve ölçeğe ulaşmak için firmalar ve düzenleyiciler tarafından daha fazlasının yapılması gerekiyor. Güvenli ve tam olarak işleyen bir sektörler arası veri paylaşım ekosisteminin oluşturulması daha da uzun sürecektir. Bununla birlikte, piyasaların, Açık bankacılığın yakından takip ettiği daha geniş bir sektörler arası veri paylaşım ekosisteminin ileriye giden yol olduğuna inandığına dair çok az şüphe var. Finansal hizmetler ile diğer sektörler arasındaki sınırlar ortadan kalktıkça, firmaların müşterileriyle ilişkileri, firmalar ve sektörler arasındaki risk ve sorumluluk dağılımı da temelden değişecek. Dünya değişiyor. Tüketiciler her zamankinden daha talepkar, daha acil ve daha öngörülemez ve markalar ayak uydurmak için mücadele ediyor. Digital only bankaların yükselişi, bankacılık kadar yerleşik herhangi bir endüstrinin şimdiye kadar gördüğü en başarılı yenilik, çeşitlendirme ve farklılaşmanın bir örneği olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Dijital ödeme çözümlerine talep her zamankinden fazla

Fintek denildiğinde akla ilk gelen başlıklardan bir tanesinin dijital ödeme sistemleri olduğuna vurgu yapan Yakup Sezer, sözlerini, “Avrupa, kıta ticaret kapasitesini artıracak anında para transferlerini artırmak istiyor. Anında ödeme sistemi PIX, Brezilya dahil ülkelerde kullanılıyor ve işlemlerde yüzde 70’lik bir artış gördü. Avrupa Komisyonu ve Birleşik Krallık Hükümeti, anında ödeme alanını iyileştirmek için düzenlemeler oluşturmaya çalışırken, ACI Worldwide, ACI Instant Pay’i başlattı. Bu özellik, satıcıların anında çevrimiçi, mobil ve mağaza içi ödemeleri kabul etmesini sağlayan gerçek zamanlı bir ödeme çözüm. Tüm bu örneklerden de görüleceği üzere son kullanıcı için basit gibi görünen dijital ödeme sistemlerinin ardında teknolojiden siber güvenliğe uzanan çok meşakkatli bir süreç bulunuyor. Biz de Pionr olarak tüm bu süreçlerde müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu tüm çözümleri uçtan uca sunabilecek esnekliğe sahibiz” şeklinde bitirdi.