Ozan Elektronik Para CEO’su Ömer Suner, Money 20/20 Europe özelinde yaptığı açıklamalar Fintechtime Temmuz sayısında yer aldı. 

“Ödemeler, her zaman Money20/20’deki ana temalardandır, bu yıl da farklı olmadı. Öne çıkan bir başlık, fintek’lerle entegrasyonun ve whitelabel çözümlerin markalar ve pazaryerleri için önem kazanmasıydı. Ödemelerin uluslararası doğası, vurgulanan diğer bir başlıktı.”

 

2017 yılından bu yana Amsterdam ve Las Vegas’taki Money20/20 etkinliklerine düzenli katılıyorum. Bu seneki etkinlikte beni gururlandıran ve mutlu eden, Ozan Elektronik Para olarak bizim de yönetim kurulunda olduğumuz, TÖDEB’in öncülüğünde kurulan Türkiye Fintek Pavilyonu ve gösterdiğimiz geniş katılım oldu.

Takip ettiğim oturumlarda özellikle dikkatimi çeken, fintek ekosisteminin olgunlaşmasına yapılan vurguydu. Regülasyonlar, kârlılığa odaklı yatırımcı refleksleri, bankalar ve fintek’lerin rekabetle birlikte gelişen iş birlikleri ile Türkiye’de olduğu gibi dünyada da fintek ekosisteminde taşlar yerine oturuyor.

Uluslararası iş modelleri ve yeni pazarlara açılım konuları da konuşmalarda sık yer aldı. Fintek’ler, tipik olarak kendi yerel pazarlarında doğup güçleniyor. Ancak global büyüme hevesiniz varsa, ürünlerinizin ve sistemlerinizin farklı pazarlara uyarlanabilir olması bir zorunluluk. Bu bizim de Ozan olarak özellikle üzerinde durduğumuz bir konu. Türk fintek’lerini ve bankalarımızı, sahip olduğumuz deneyim ve teknoloji ile uluslararası pazarda önemli fırsatların beklediğini düşünüyorum.

Yapay Zeka (AI), Money20/20’de de sık bahsi geçen konulardan oldu. NVIDIA ve Microsoft temsilcilerinin katıldığı panel, sanırım etkinlikte en çok izleyici çeken oturumdu. Yapay zeka, finans dünyasında şimdiye kadar skorlama ve denetimde daha çok kendine uygulama alanı buldu. Ancak veriye dayalı açık finans ve ‘Generative AI’ çalışmalarının, kişiye özel finansal servislerin gelişmesinde fark yaratmasını bekliyorum.

Ödemeler, her zaman Money20/20’deki ana temalardandır, bu yıl da farklı olmadı. Öne çıkan bir başlık, fintek’lerle entegrasyonun ve whitelabel çözümlerin markalar ve pazaryerleri için önem kazanmasıydı. Ödemelerin uluslararası doğası, vurgulanan diğer bir başlıktı. Şirketler arası ödeme teknolojilerindeki problemler ve fırsatlar da dikkatimi çeken başka bir konuşma başlığıydı.

İş ortaklarımız Mastercard ve Visa ile standlarında temaslarda bulunma fırsatım oldu. Özellikle Ozan’ın global arenada büyümesi ile ilgili fikir alışverişlerinde bulunduk. Mastercard, bu etkinlikte bunq ile açık bankacılık partnerliğini açıkladı. Ozan Elektronik Para olarak geçtiğimiz yıl, Mastercard Engage programına dahil olmuştuk. Visa ise etkinliğe geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği satın alma ile bünyesine dahil ettiği tink ve Currencycloud ile katılım gösterdi.

Ozan Elektronik Para olarak birçok konuda diğer global oyunculardan vizyon ve teknoloji olarak önde olduğumuzu görmekten gurur ve mutluluk duydum.