Japonya ödeme sistemleri konusunda yepyeni bir uygulamanın ısınma turlarını atmaya başladı. 2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları esasında yoğun bir turist akınına uğrayacak olan ülkede daha güvenli bir ödeme sistemi için kollar sıvandı. Japonya’da yakın zamanda uygulamaya geçilmesi planlanan ödeme yöntemi kredi kartı yerine parmak izi kullanacak.

Eli uzunlar taviz yok!

Hemen her yabancı turist için güvenlik son derece elzem bir durumdur. Özellikle okyanus aşırı bir ülkeye gidildiğinde üzerinde yüklü miktarda para taşıyan turistler her zaman endişe duyarlar. Yerel halk arasındaki eli uzun insanların turistlere vereceği zararı minimuma indirmeyi planlayan Japonlar, turistlerin kredi kartı ya da nakit taşımadan gönüllerince alışveriş yapabilecekleri bir altyapı kuruyor.

Henüz tasarım aşamasında olan proje hayata geçirildiğinde, belirli noktalardaki parmak izi okuyuculara bir kereye mahsus turistlerin uğraması gerekecek. Burada pasaportlarındaki kimlik bilgileri ve parmak izleri sisteme kaydedildikten sonra tüm ziyaretleri boyunca mağazalarda, otellerde, restoranlarda kredi kartsız ve nakitsiz alışveriş yapabilecekler.

ATM’leri kullanmak da mümkün

Uygulanacak bu yeni ödeme yöntemi sadece güvenliği değil, aynı zamanda ATM’lerde yapılan işlemlerin, kayıp ve çalıntı kart işlemlerinin azalmasını da amaçlıyor. Üstelik proje hayata geçerse parmak izi alınan turistler alışveriş yapmak dışında dilerlerse parmak izlerini kullanarak ATM’lerde işlem de yapabilecekler. Geçtiğimiz yılın sonlarında ilk denemeleri yapılmaya başlanan parmak izi ile alışveriş teknolojisinin yıl içerisinde daha da geliştirileceği tahmin ediliyor.