PayPal Türkiye pazarından çekildi. Ayrılmasının nedeni olarak ise lisans başvurusunun BDDK tarafından reddedildiğini açıkladı. BDDK tarafından durumu anlatan açıklamaysa bugün gerçekleşti. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in Anadolu Ajansı’yla yaptığı görüşmede tahminleri haklı çıkarır şekilde PayPal’un, sunucularını Türkiye’ye getirmeyi kabul etmediğini ifade ediyor.

Mehmet Ali Akben yaptığı açıklamada başvurunun 27 Haziran 2013 tarihinde çıkan Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkındaki Kanunun 14. ve 18. maddelerine göre değerlendirildiğini söylüyor.  Bu maddelere göre ödeme hizmeti faaliyeti yapmak ya da elektronik para ihracı işine girmek isteyen oluşumların BDDK izniyle bu işleri yapabileceklerini belirtiyor.

BDDK Başkanı, PayPal’a verilen ret cevabının nedenini ise şu şekilde ifade ediyor:

“Şirketin, Kanunun 23. maddesi ve Tebliğin 16 maddesine uyum için gerekli çalışmaları yapmadığı görülmüş, şirket ile yapılan müteaddit yazışma ve toplantılarda bu durum dile getirilmiş ancak ‘Sistemlerin yurt içine getirilmesine ilişkin herhangi bir fizibilite çalışması yapmadıkları, sistemleri Türkiye’ye getirmenin teknik olarak mümkün olduğu ancak global şirket politikası gereği böyle bir tercihte bulunmayacakları, bilgi sistemlerini ve yedeklerini Türkiye’ye getirmeyi planlamadıkları ifade edilmiş” diyor ve ekliyor: “Şirkete işlemin bir tarafının yurt dışında olduğu işlemler için Tebliğin 16. maddesi 4. fıkrasında tanımlanan istisnaları kullanarak daha minimal bir sistemle ‘cross border’ (sınır ötesi) olarak adlandırılan farklı bir faaliyet izni için başvurabilecekleri belirtilmiş, şirkete nihai kararını vermesi için bir süre verilmiş ancak verilen süre zarfında firmadan herhangi bir geri dönüş olmamış ve faaliyet izni başvurusu olumsuz sonuçlanmıştır.”