Almanya’daki güçlü birinci çeyrek büyümesinin, ABD’de Fed’in faiz artırım kararının ve Euro Bölgesi’ndeki büyümenin yavaşlamasının manşetlere taşındığı Haftalık İhracat Risk Görünümü raporu yayımlandı.

Raporda öne çıkan başlıklar şöyle:

Ekonominin 2016 sonuna kadar durgun seyretmeye devam etmesinin öngörüldüğü Yunanistan’da faiz oranlarında daha fazla indirim yapılması ve borç vadelerinin uzatılması muhtemel görünüyor.

Birinci çeyrekte çeyrek bazında yüzde 0,7 ile güçlü büyüme kaydedenAlmanya’da Gfk Tüketici Ortamı İndeksinin Haziran ayında da 9,8 puanlık artış kaydetmesi bekleniyor.

ABD’de Fed’in Haziran ayında faiz artışı yapma ihtimali yüzde 38 gözüküyor.

İkinci çeyrekteki iş güveni değerlendirmeleri, Euro Bölgesi’nde büyümenin yavaşlayarak çeyrek bazında yüzde 0,3 seviyesinde gerçekleşeceğini gösteriyor.

Birinci çeyrekte beklentilerin altında büyüme kaydeden Meksika’da bu yılki büyümenin yüzde 2,6 seviyesinde olacağını öngörülüyor ancak aşağı yönlü riskler bulunuyor.

Türkiye’de Mayıs ayının başlarından bu yana yüzde 6 değer kaybeden Türk lirasının Dolar karşısındaki yıllık değer kaybı ise yıllık yüzde 13 seviyesinde gerçekleşti.

Euler Hermes, İsrail’e yönelik, 2016’da yüzde 3’lük büyümeye tahmininde aşağı yönlü revizyon yapması gerekebileceğini düşünüyor.

Filipinler’de 2016’daki büyümenin yüzde 6,3 seviyesinde olacağı öngörülüyor.