Özel ve kamu tüketiminin gücüyle 2015 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 7,2 olan GSYH büyümesi, 2016’nın birinci çeyreğinde ivme kazanarak yıllık yüzde 7,9 seviyesinde gerçekleşti. Buna rağmen ihracat daha fazla daraldı ve yatırımlardaki büyümede bozulma kaydedildi. Üretim söz konusu olduğunda faaliyetlerdeki güçlü büyüme toptan ve perakende satışların yanı sıra üretim ve finansal sektörler tarafından desteklendi. Daha fazla olumlu haber madencilik ve tarım sektörlerinden geldi. Madencilik sektöründeki büyüme ivme kazanırken, tarım sektörü daralmadan kurtularak iyileşme kaydetti. Genel olarak bakıldığında, 2015-2016 mali yılındaki tam yıl büyümesi yüzde 7,6 seviyesindeydi. İleriye bakıldığında ise düşük enflasyon ve olumlu maaş büyümesini yansıtacak şekilde özel tüketimin büyümenin itici gücü olmaya devam edeceği ve hükümet harcamalarının genel olarak destekleyici olacağı görülüyor. Endişe yaratan konu, yatırımlardaki yavaş büyüme. Yatırımlar, güçlü parasal genişleme ve hükümetin kamu yatırımlarını artırmaya yönelik aldığı aksiyonlara rağmen zayıfladı. Bunun ana nedenlerinden biri, yeni kredi vermek konusunda çekingen davranan, bunun yerine ödenme ihtimali düşük olan kredileri karşılamayı tercih eden bankalar nedeniyle kredi büyümesinin güçlü seyretmemesi oldu. Bu durum devam ettiği sürece ekonomik faaliyetler hassas seyretmeyi sürdürecek. Euler Hermes olarak GSYH büyümesinin 2016-2017 mali yılında yüzde 7,6 olmasını bekliyoruz.
İtalya: Yerel talep, büyümeyi destekliyor
Birinci çeyreğe yönelik GSYH büyümesi tahmini çeyrek bazında yüzde 0,3’lük büyümeyi doğruladı. Stoklar hariç tutulduğunda GSYH büyümesi yüzde 0,1 seviyesindeydi. Ayrıntılara bakıldığında özel tüketim 2015’in dördüncü çeyreğindekiyle aynı seviyede, çeyrek bazında yüzde 0,3’lük artış kaydetti. Yatırım oluşumlarında daralmanın devam etmesi (çeyrek bazında yüzde -0,5) nedeniyle toplam yatırım çeyrek bazında yüzde 0,2 artış ile 2015’in ikinci çeyreğinden bu yana en düşük büyümeyi kaydetti. Sabit yatırımlar (makine ve ulaşım) ise çeyrek bazında yüzde 1 büyüme ile 2010 yılsonundan bu yana en yüksek büyümeyi elde etti. İhracattaki düşüşün (çeyrek bazında yüzde -1,5) ithalattakinden (çeyrek bazında yüzde -0,9) daha sert olması ile net ticaretin büyümeye katkısı olumsuz oldu. Sektörlere bakıldığında, endüstrideki katma değer çeyrek bazında yüzde 1,2, hizmetlerde ise yüzde 0,2 artarken tarım sektöründe yüzde -2,4 azaldı. Nominal GSYH büyümesi 2011 yılından bu yana en yüksek seviyeyi kaydederek birinci çeyrekte çeyrek bazında yüzde 0,7, yıllık yüzde 1,8 arttı (2015’in dördüncü çeyreğinde yüzde 1,4). İleriye bakıldığında, çeyrek bazında ortalama reel GSYH büyüme hızının yüzde 0,3 olacağını ve bunun 2016 yılı için genel büyümeyi yüzde 1 seviyesine taşıyacağını öngörüyoruz. 2017 yılı içinse toplam GSYH büyümesi beklentimiz yüzde 1,2 seviyesinde.
ABD & Kanada: İki ülkenin hikayesi
ABD’de birinci çeyrekteki GSYH büyümesi yüzde 0,5’ten yukarı yönlü revize edilerek çeyrek bazında yıllık yüzde 0,8 oldu. İş yatırımlarındaki keskin düşüş, ana enflasyonu 0,5 puan düşürdü ve net ihracat ile envanterde de 0,2 puanlık düşüş gerçekleşti. Birinci çeyrekte tüketim çeyrek bazında yıllık yüzde 1,9 seviyesindeydi. Ancak Nisan ayında tüketim ivme kazanarak aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 3 seviyesinde artış kaydederek ikinci çeyrekteki GSYH büyümesinin güçlü olacağına işaret etti. Bunun sonucu olarak Fed’in faiz artırımını Haziran veya Temmuz’da yapmasını bekliyoruz. Tüketiciler, Nisan ayında daha fazla harcama yapmış olsa da tüketici güveninde Mayıs ayında daralma kaydedildi (94,7’den 92,6’ya düşüş). Beklentiler ise 79,7’den 79’a düşüşle 28 aydır en düşük seviyeye ulaştı. Fed’in tercih ettiği enflasyon kontrolü, PCE temel oranı, aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1,6’lık artış kaydetti. Üst üste iki çeyrekte düşüş kaydeden kurumsal kârlar çeyrek bazında yüzde 1,9 ile iyileşme kaydetti ancak yıllık bazda yüzde -3,6 ile yine daralma gerçekleşiyor. Bu sırada, umutlu bir başlangıcın ardından Kanada ekonomisi sert bir gerileme kaydetti. Birinci çeyrekte yıllık GSYH büyümesi çeyrek bazında yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleşti (beklentiler yüzde 2,8’lik büyüme yönündeydi) ancak Ocak ayı, büyüme kaydedilen en son ay oldu. Bunun yanı sıra Alberta yangınlarının da ikinci çeyrekteki GSYH’yi olumsuz etkileyeceği öngörülüyor.
İngiltere: Büyüme hızı durgun seyrediyor
GSYH büyümesine yönelik ikinci tahmin, 2015 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 0,6 seviyesinde olan büyümenin 2016’nın ilk çeyreğinde yavaşlayarak çeyrek bazında yüzde 0,4 seviyesinde gerçekleştiğini doğruladı. Yüzde 0,6’lık artış kaydeden hizmetler (dördüncü çeyrekte yüzde 0,8) büyümeye en büyük katkıyı sağlayan sektör oldu. Diğer yandan, üretim çıkışlarında çeyrek bazında yüzde 0,4’lük ve inşaat sektöründe çeyrek bazında yüzde 1’lik daralma kaydedildi. Talep tarafına bakıldığında ise 2013 yılının sonundan bu yana olduğu gibi tüketicilerin büyümenin arkasındaki temel itici güç olduğu görülüyor (+0,4 puan). Toplam yatırımlar, taşıma ekipmanı sektöründeki güçlü büyümeyi yansıtacak şekilde çeyrek bazında yüzde 0,5’lik büyüme elde etti. Kredi koşullarının daralması, Britanya’nın AB’den çıkıp çıkmamasıyla ilgili belirsizliklerin devam etmesi ve global talebin ılımlı seyretmesi (özellikle ABD ve Kanada’dan gelen talep) ile iş yatırımları ikinci kez bu çeyrekte de düşüş kaydederek (çeyrek bazında yüzde 0,4) 2014’ün dördüncü çeyreğinden bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Genel olarak bakıldığında ılımlı seyreden büyüme etkili olmaya devam edecek ve GSYH büyümesi ikinci çeyrekte yüzde 0,3’e, 2016 genelinde ise en iyi senaryoda yüzde 1,9’a ulaşacak (2015’te yüzde 2,3). Bu görünümde, enflasyonun 2016’da yüzde 1’in altında kalmasının beklenmesi ile İngiltere Merkez Bankası’nın en azından yılsonuna kadar güvercin tonlamasını sürdürebileceği öngörülüyor.