Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde kullanılmaya başlanan Volvo’nun e-otobüsleri, elektrikli olmaları dolayısıyla sessiz biçimde hareket etmeleri bir yana, etraftaki yayaları algılayan özel geliştirilmiş algılayıcılara sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Fazlasıyla sessiz hareket ettiği için çevredeki insanlar tarafından fark edilememe tehlikesine karşılık otomatik algılayıcılarla donatılan otobüs, gerektiğinde etraftaki yayalara klakson çalarak ya da temsili sesler çıkararak orada olduğunu belli ediyor.

Yayalar Otobüsü Fark Etmezse Klakson Çalıyor

Volvo’nun yeni geliştirdiği yaya tespit sistemi sayesinde, otobüsün üzerindeki kameralar etraftaki insanları fark ediyor ve hareketlerini izliyor. Eğer çevredeki insanlar otobüsün varlığından haberdar değillerse sistem onları otomatik olarak algılıyor ve orada olduğunu belli edecek biçimde ses çıkarıyor.

Sadece çevreye ses yaymakla sınırlı kalmayan Volvo’nun e-otobüsleri, şoförü de her an bilgilendirerek, etraftaki yayalara karşı dikkatli olmasını sağlıyor.

Herhangi bir yayanın tehlikeli mesafeye ulaşması halinde klakson seviyesini artıran Volvo’nun e-otobüsü, gerektiğinde fazla gürültü çıkararak dalgın yayanın başına bir şey gelememesi için gereken önlemleri alıyor.