Taylan’da devreye alınan yeni bir dijital ödeme sistemi, nakit kullanımını azaltarak ülkede faaliyet gösteren bankalara 10 yıllık çerçevede 2 milyon dolara yakın tasarruf sağlayacak. Bloomberg haberine göre PromtPay adlı servis, daha düşük işlem ücretlerinde kaybedilen gelirleri dengelemeye yardımcı olacak.

2017’nin ilk çeyreğinde devreye alınması planlanan PromtPay platformuna yıl sonuna kadar 30 milyon kayıt girilmesi beklenirken, sektör uzmanları bu yeni dijital ödeme sistemiyle birlikte ekonomik kalkınmanın da hızlanacağına inanıyor. Tayland’da komşu ülkelerin de benzer programlara başladığı biliniyor. Nakitsiz ödeme sistemlerinin özellikle karaborsa işlemlerini ortadan kaldırması hedefleniyor.

PromtPay’e geçişle birlikte, 5 bin baht altı her türlü para transferi ücretsiz hale geliyor. Ancak bu sistemde transfer edilen para miktarı arttıkça, işlem ücreti de yükseliyor ve azami olarak 10 baht’a kadar çıkıyor. Elbette bu tutar, bankalar arası işlemlerde finans kuruluşlarından çıkması gereken 25 ila 120 baht arası kesintiden çok daha makul görünüyor. Tayland’da bankacılık sektöründe gelirlerin yüzde 2,5’ini oluşturan para transfer ücretlerinin PromtPay ile birlikte yepyeni bir döneme gireceği öngörülüyor.