Yapay zeka kullanımının arttığını gösteren araştırmalar, 2018 yılında fintech ekosisteminin konuya daha fazla eğileceğine işaret ediyor.
Gartner tarafından yayımlanan en yeni rapora göre, 2020 yılına gelindiğinde vatandaşların yüzde 20’si günlük yaşamında yapay zeka uygulamalarını aktif biçimde kullanacak. Aynı araştırmada, CIO’ların da yüzde 85’e yaklaşan bir kısmının kurumlarındaki satın alma ve dış kaynak işlemlerini yapay zeka uygulamaları ile gerçekleştirecekleri öngörülüyor.
PwC tarafından yayımlanan bir başka raporda ise, yapay zeka kullanımının belli başlı konularda artacağına vurgu yapılıyor. PwC’nin araştırmasına göre şu yapay zeka sistemleri 2018 yılının en çok ilgi gören konuları olacak:
- İnsan beynini taklit etme. Derin öğrenme (Deep Learning) yöntemi ve Derin sinir ağı.
- Bir insan beyni gibi görsel olarak bilgi işleme. (Capsule Neural Networks)
- Çevreyle etkileşim kurarak öğrenen bir sinir ağı. (Deep Reinforcement Learning)
- Öğrenmeyi arttırmak ve işlem yükünü hafifletmek için karşıt sinir ağlarının eşleştirilmesi (Generative Adversarial Networks)
- Gerçek tarihsel verilerin mevcut olmadığı sentezlenmiş veriler aracılığıyla öğrenme becerisi (Lean and Augmented Data Learning)
- Belirsiz veya eksik bilgi barındırabilecek üst düzey programlama dili (Probabilistic Programming)
- Bayes yaklaşımları gibi belirsizliği açıklayan derin öğrenme modelleri (Hybrid Learning Model)
- Programcılar dışındaki kişilerin makine öğrenme modelleri geliştirmelerini sağlama (Automated Machine Learning or AutoML)
- Fiziksel veya psikolojik sistemleri analiz edebilen ve izleyen, müşteri davranışını tahmin eden sanal bir model. (Digital Twin – Dijital İkiz)
Fintech dünyası hangi yapay zeka sistemlerini kullanacak?
Finextra sitesinde bir yazı kaleme alan Juris Technologies’den AsiaIshtiaque Hossain, yapay zekanın fintech endüstrisinde 4 önemli alanda yer bulacağını savunuyor:
1 – Ezber bozan öngörüler ve açıklanabilir tahminler
Fintech’te yapay zekanın en büyük kullanımı müşteri davranışını doğru bir şekilde tahmin edebilen bilgiler üretmek alanında olacağı düşünülüyor. Yapay zeka, müşterilerin geçmiş davranışlarını öğrenebilir ve müşterilerin kredi değerliliğini doğru şekilde önerebilir. Bugün var olan çoğu makine öğrenimi algoritması, bir karara nasıl ulaşıldığının arkasında mantık sunamaz. PwC’ye göre, 2018 yılında “Açıklanabilir Yapay Zeka”nın şirketler tarafından kullanılabilir hale geleceği öngörülüyor.
Her 4 kişiden 3’ü Yapay Zekanın İşsizlik Getireceğini Düşünüyor2 – Siber güvenlik tehditlerinin erken tespiti ve önlenmesi
Güvenlik, özellikle online işlemler söz konusu olduğunda önemli bir konu. Fintech şirketleri, yapay zeka çözümleriyle sağlam güvenlik sistemleri oluşturabilirler. Generative Adversarial Networks (GAN) ismi verilen üretici ve ayrıştırıcı olmak üzere iki zıt ağ ile çalışan yapay zeka, 2018 yılında şirketlerin en büyük siber savunma kozu olacak. Üretici ağ, gerçek veri kümesine benzeyen sahte veriler oluşturur. Ayrıştırıcı ağ ise hem sahte verileri hem de gerçek verileri analiz eder. Her ağ ötekinden öğrenir ve zaman içinde daha iyi olur. Bu sistem sahte davranışları, şüpheli işlemleri tespit etmek ve siber güvenlik tehditlerini erken tespit etmek ve önlemede özellikle yararlı olabilir.
3 – Görsel tanımlama ve doğrulama
Müşterileri ve belgeleri görsel olarak tanımlamak için dijital sinir ağları kullanmak, hesap oluşturma, kredi ve sigorta oluşturma gibi işlemleri kolaylaştırır. Yapay zeka kendine verilen belgelerin orijinal olup olmadığını görme imkanı bulabilir ve kredi başvurusunda bulunmaya çalışanın müşteri oluğunu doğrular.
Yapay Zeka, Finansal Suçları Önceden Tespit Edecek4 – Daha insansı chatbot’lar
Müşteri sorgularına akıllıca cevap verebilen, müşteri hizmetleri departmanından gelen yükü etkin bir şekilde azaltabilen yeni nesil chatbot’lar, fintech dünyasının olmazsa olmazları arasında gösteriliyor. Chatbot’lar sosyal paylaşım siteleri ile entegre olabilir ve uygulama taleplerini, siparişlerini doğrudan sosyal medya kanallarından kabul edebilir. Gartner, 2018 yılında akıllı telefonlarda ve bağlı cihazlarda sanal müşteri asistanlarıyla etkileşim kurmak için konuşan yapay zekayı düzenli olarak 2 milyar insanın kullanacağını öngörüyor.