Türkiye İş Bankası’nın Mayıs 2017’de faaliyete geçirdiği Atlas Veri Merkezi, altyapı alanında birincilik ödülü aldı.
İş Bankası tarihinin en büyük dijital altyapı dönüşüm projesi olan Atlas Veri Merkezi, Data Center Dynamics (DCD) tarafından global ölçekte düzenlenen veri merkezi yarışmasında, altyapı ölçeklendirme kategorisi olan “Infrastructure Scale-Out” alanında birincilik ödülüne layık görüldü. Bu ödül ile merkezin, gerektiğinde ve ihtiyaç halinde büyüyebilecek kapasitesi de uluslararası alanda tescillenmiş oldu.
Tuzla’da 32 bin metrekarelik alana kurulan ve bankayı gelecek yıllarda teknoloji açısından olumlu yönde ayrıştıracak olan Atlas Veri Merkezi ile bankanın kesintisiz, güvenli ve hızlı veri akışı sağlaması hedefleniyor. Her bir enerji ve soğutma sisteminin bire bir yedeğinin olduğu, deprem etkilerini minimize edebilen en gelişmiş sismik izolatörlerin kullanıldığı ve olası büyük depremlerde bile kesintisiz hizmet verebilecek şekilde tasarlanan veri merkezi, İş Bankası sistemlerinin kullanılabilirlik değerlerini %99,995’in üzerine taşıyacak. Şu an her biri 500 metrekarelik üç sistem salonuyla hizmet veren Atlas Veri Merkezi, toplam 8 sistem salonuyla 4 bin metrekarelik beyaz alana kadar büyüme kapasitesine sahip. Doğa ve insan dostu çözümleri ile dikkat çeken veri merkezinde, sağlıklı ve ekolojik bir yaşam çevresi oluşturma prensibi benimsendi. Bu doğrultuda binanın konumlandırılması sırasında güneş ve rüzgâr etkilerine önem verildi, mevcut ağaçların ve verimli toprağın korunması esas alındı.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, ödüle ilişkin yaptığı açıklamada, veri merkezinin, dijital dönüşüm ve buna bağlı olarak bütün bilgi teknolojileri altyapısının gözden geçirilerek yenilenmesi anlamında banka tarihinin en önemli ve en büyük dönüşümlerinden biri olduğunu vurguladı. Şirketlerin ancak kendilerini yenileyerek ve çağın gerektirdiği dönüşüme uyum sağlayarak gelişebileceğine işaret eden Bali, “Bizlerin sorumluluğu sadece şu andaki mevcut işlerimizi yapmak değil, geleceğe hazırlanacak şekilde iş modelimizi yenileyebilmek, imkâna, fırsata dönüştürecek bütün uygulamaları yapmak” dedi.
Veri merkezinin çevreci bir anlayışla çalıştığını da ifade eden Bali, “Veri merkezi tasarımında ve inşasında her bakımdan işi ideal düzeyde yapmaya çalıştık. Merkezde enerji tüketimi gerçekleşirken, enerji verimliliği ve soğutma teknolojisi açısından cihazların çalışması sırasında ortaya çıkan atık ısıyla veri merkezi ofislerinin ısıtılmasını sağlayacak, bütünüyle entegre bir ekosisteme dayanan çalışma söz konusu. Bunların hepsinin arkasında, kesintisiz ve sürdürülebilir kaliteli hizmet sunma altyapısı kurma ideali var” diye konuştu.
Dünya çapında birincilik ödülüne layık görülen Atlas, ayrıca uluslararası veri merkezi derecelendirme kuruluşu olan Uptime Institute tarafından “kesintisiz çalışma” kriterine göre yapılan derecelendirmede de en üst seviye olan Tier-IV sertifikasına sahip ülkemizdeki ilk veri merkezi konumunda.