Online alışveriş devi Amazon, kasiyersiz fiziksel mağaza hizmetini resmen kullanıma açtı. Seattle’daki dükkanda ne kasa, ne de kasiyer var.

Kasiyersiz alışveriş dükkanı Amazon Go, 22 Ocak 2018 itibarıyla resmen kullanıma açıldı. Seattle’da yer alan dükkana giren müşteriler, alışverişlerini yaptıktan sonra ellerini kollarını sallayarak dışarıya çıkıyorlar. Amazon tarafından geliştirilen akıllı telefon uygulamasına sahip olan tüketiciler, dükkana girmeden önce okuttukları QR kod ile diledikleri alışverişi yapabiliyorlar. Alışveriş tamamlandıktan sonra ne kasayla, ne de kasiyerle karşılaşan müşteriler direkt mağazadan dışarıya çıkıyorlar. Sistem, Amazon tarafında geliştirilen makine öğrenimi altyapısı ve akıllı telefon uygulaması ile çalışıyor.

Kasada sıra beklemek tarihe karışıyor

Amazon Go mağazasına girmeden önce her kullanıcının mutlaka Amazon akıllı telefon uygulamasını indirmesi gerekiyor. Kullanıcı hesabı ve ödeme bilgileri sisteme girildikten sonra, dükkana girerken telefon ekranındaki QR kod okutuluyor. Bu sayede müşterinin kimliği ve dükkana giriş saati gibi bilgiler alınıyor. Amazon’un yapay zeka destekli teknolojisi, müşterinin mağaza içindeki davranışlarını izliyor ve hangi ürünleri satın aldığını tespit ediyor. Alışverişi biten, kimseyle muhatap olmadan kapıdan dışarıya çıkıyor. Ödeme işlemi de yine yapay zeka destekli sistem sayesinde otomatik biçimde gerçekleşiyor. Müşterinin satın aldığı ürünleri izleyen ve toplam tutarı hesaplayan yapay zeka, ücreti Amazon hesabına bağlı olan ödeme bilgisi aracılığıyla tahsil ediyor.

“Bankalar Fintech’lerden değil, Alibaba ve Amazon’dan Korkmalı”

Amazon Go teknolojisinden sorumlu başkan yardımcısı Dilip Kumar, Fast Company’ye yaptığı açıklamada, makine öğrenimi tabanlı bir sistem kullandıklarını belirtti. Uzun zamandır bu proje üzerinde çalıştıklarını ve pek çok farklı test yaptıklarını belirten Kumar, verimliliği artıracak çözümler üretmek için de mesai harcadıklarını ifade etti. Yüksek hassasiyete sahip sensörler ve tüm alışveriş işlemlerinin üstesinden gelecek bir algoritma oluşturduklarını söyleyen Kumar, hesaplamaların isabetli sonuçlar verdiğini de aktardı.

Son kullanıcının hizmetine açılmış olsa da yetkililer, halen test aşaması devam eden Amazon Go’nun, sahne arkasındaki teknoloji hakkında detaylı bilgi vermekten kaçınıyorlar.

Amazon Go’da günlük ve taze yiyecekler satılacak

Yetkililerin ifadesine göre Amazon Go hizmeti, günlük ve hızlı alışverişler için tasarlandı. Genellikle taze yiyecek ürünleri satan dükkanın amaçları arasında, işlenmiş ve dondurulmuş gıdaları tüketme sıklığını azaltmak. Amazon Go yetkilileri, kuyruk bekleyeceği endişesi ile markete gitmeye üşenenlere taze ve günlük yiyecek satma hedefi belirlemişler.

Amazon Go hizmeti şu an için sadece ABD’nin Seattle şehrinde hizmete açıldı. Yetkililer, hangi şehirlerde daha bu hizmeti verecekleri konusunda net bir açıklama yapmış değiller.

Amazon artırılmış gerçeklik ile alışveriş dönemini başlatıyor

Amazon, müşterilerine akıllı telefonlar üzerinden artırılmış gerçeklik ile alışveriş imkanı sunmaya başlıyor.

Akıllı telefonlar aracılığıyla artırılmış gerçeklik ile alışveriş teknolojisi geliştiren Amazon, AR View adlı yeni bir özelliğini duyurdu. Amazon’un iOS uygulaması üzerinde çalışacak olan sistem, ev veya ofis için binlerce ürünü (mobilya, elektronik eşya, oyuncak, video oyunu, ev dekorasyonu vb.) artırılmış gerçeklik teknolojisi ile görüntüleme olanağı sunuyor.

Amazon’dan Bankasızlara Dijital Ödeme Çözümü: Top Up