Yapılan araştırmalar, sesli asistanların önümüzdeki üç yıl içinde tüketici etkileşiminde egemen bir mod haline geleceğini ortaya koyuyor.
Capgemini Digital Transformation Institute tarafından tüketicilerin sesli asistanları ne şekilde kullandıklarına dair bir araştırma gerçekleştirildi. “Conversational Commerce: Why Consumers Are Embracing Voice Assistants in Their Lives” isimli araştırmada, tüketicilerin işletmelerle ne şekilde etkileşime girmek istedikleri masaya yatırıldı. ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’da beş binden fazla tüketici üzerinde yapılan araştırma sonunda yayımlanan raporda, sesli asistanlarının önümüzdeki üç yıl boyunca tüketici etkileşiminin egemen modu haline geleceği ortaya atıldı. An itibarıyla bu teknolojiyi kullanan müşterilerin üç yıl içinde yüzde 500 oranında artacağı belirtildi.
Sesli asistanları e-ticarette devrim yaratacak
Tüketicilerin, sesli asistanları aracılığıyla şirketlerle etkileşim kurma konusundaki ilgisi gün geçtikçe artıyor. Capgemini tarafından yapılan araştırmada, bugünün müşterilerinin yaklaşık dörtte birinin (yüzde 24) web sitesinden çok, sesli asistan ile alışveriş yapmayı tercih ettiği belirtildi. Bununla birlikte, önümüzdeki üç yıl içinde bu oranın yüzde 40’a yükseleceği iddia ediliyor. Dükkan veya banka şubesini ziyaret etmek yerine sesli asistanı kullananların oranı bugün yüzde 20 seviyelerinde seyrederken, yapılan araştırma sonunda bu oranın üçte bire yakın (yüzde 31) seviyeye çıkacağı ifade edildi.
Müşteriler Bankacılık İşlemlerinde Sesli Asistanları Kullanmak İstiyorSesli asistan kullanıcıları tarafından yapılan harcamalar, toplam tüketici harcamalarının yüzde 3’ünü oluşturuyor. Ancak önümüzdeki üç yıl içinde bu oranın yüzde 18’e yükseleceği tahmin ediliyor. Yapılan araştırmaya göre, fiziksel mağazaların yüzde 45, web sitelerinin ise yüzde 37 oranında pay kaybetmesi bekleniyor.
Online müzik çalma ve internette arama yapma gibi seçenekler şu an için sesli asistanların en çok tercih edilen özellikleri. Öte yandan katılımcıların üçte birinden fazlası (yüzde 35), yiyecek, ev eşyaları ve kıyafet gibi ürünleri satın almak için de bu teknolojiden istifade ettiklerini söylüyorlar. Şu anda, tüketicilerin yüzde 28’i ödeme yapmak veya para göndermek için en az bir kez sesli asistan kullanmış durumda. Kullanıcıların yüzde 44’ünün bankacılık işlemlerinde sesli asistan kullanmaya ilgi duyduğu biliniyor. Tüketiciler, daha akıllı seçeneklerin oluşturulmasıyla birlikte, kredi kartı ödemeleri gibi fonksiyonları da sesli olarak gerçekleştirmek istiyorlar.
Tüketiciler sesli asistan deneyiminden memnunlar
Sesli asistan kullanan tüketiciler, yaşadıkları deneyim hakkında olumlu yorum bırakıyor. Yapılan ankete göre, sesli asistan kullananların yüzde 71’i sunulan teknolojiden memnun. Tüketicilerin yüzde 52’si, mobil uygulamalar ve web siteleri üzerindeki sesli asistanları tercih etmelerinin en büyük sebebi olarak rahatlığı gösteriyor. Ellerinin serbest kalmasından dolayı iş yaparken de sesli asistanı kullanmaktan dolayı mutlu olduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 48 seviyesinde. Rutin alışveriş görevlerinin otomasyonu için de bu teknolojiyi kullandıklarını söyleyenler yüzde 41 oranında.
Bankaların Sesli İmza Teknolojisinde İkiz Kardeş SorunuSesli asistanların insanlarını anlaması kritik önem taşıyor. Kullanıcıların yüzde 81’i sesli asistanların diksiyonlarını ve vurgularını anlamalarını istiyor. Raporda, sesli asistanın 33-45 yaş grubunda en popüler olduğu ortaya çıktı. Sesli asistan kullanan 5 kişiden 1’e yakın kısmının (yüzde 17) yılda 100 bin dolardan fazla gelir (vergi öncesi) sahibi oldukları da belirtildi.