Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın, Türkiye’nin önde gelen fintech’leri arasında yer alan iyzico’yu satın aldığı iddiası konuşuluyor.

Webrazzi sitesinde yer alan habere göre, Alibaba’nın iyzico’yu satın aldığı açıklandı. Haberi, “güvenilir bir kaynaktan” aldığını açıklayan Webrazzi sitesi, detaylar konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

İddiayı son dakika haberi olarak sayfasına taşıyan Webrazzi sitesi daha sonra bir güncelleme yaptı. iyzico yetkilileri tarafından konunun doğrulanmadığını açıkladı. Webrazzi’de yer alan güncellemede şu ifadeler yer aldı:

Güncelleme: Haberimiz sonrasında iyzico yetkilileri bizimle iletişime geçti ve böyle bir yatırım veya satın almanın olmadığını belirttiler. Konuyu yakından takip edeceğiz ve gelişme durumunda haberimizi güncelleyeceğiz.”

Türkiye’nin önde gelen fintech girişimlerinden biri olan ve uluslararası ölçekte yayılma politikası izleyen iyzico, faaliyet alanını 12 Doğu Avrupa ülkesine genişleterek finansal hizmetleri herkes için ulaşılabilir hale getirmeyi hedefleyen bir firma olarak dikkat çekiyor.

Alibaba gözünü Türkiye’ye dikti

Çinli e-ticaret devi Alibaba, yakın zaman önce Trendyol’a önemli bir yatırım yaparak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmişti. Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın, Trendyol’a yaptığı yatırım, Türkiye’nin 1 milyar dolar değerleme üzerine çıkan ilk internet şirketini (unicorn) ortaya çıkarmıştı. Aldığı yatırım ile Trendyol’un hem kaynaklarını artıracağı, hem de dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden biri olan Alibaba sayesinde küreselleşeceği açıklanmıştı.

Alibaba’nın, Türkiye’nin önde gelen fintech şirketlerinden biri olan iyzico için de stratejik bir hamle yaptığı iddiası ortaya atılmıştı. Webrazzi sitesinde yer alan haberde, Alibaba’nın iyzico’yu satın aldığı söylenmişti. Alibaba’nın gizli hamlesini “son dakika” haberi olarak sayfasına taşıyan Webrazzi, “Güvenilir kaynaklarımızdan aldığımız bilgiye göre Alibaba, iyzico‘yu satın aldı” açıklamasını yapmıştı.

Dumanı üzerinde tüten haberin detayları hakkında açıklama yapmayan Webrazzi, çoğunluk hissenin satın alınıp Trendyol’da olduğu gibi “earn-out”a bağlandığını söylemişti.

iyzico Fintech 100 Listesindeki tek Türk şirket olmuştu

iyzico, son zamanlarda yakaladığı başarılı çıkışını “2017 Fintech 100” listesine girerek taçlandırmıştı. KPMG ve H2 Ventures’ın hazırladığı 2017 Fintech 100 listesine giren tek Türk şirket iyzico olmuştu.

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan KPMG ve dünyanın önde gelen fintech girişimlerine odaklı çalışmalarıyla bilinen H2 Ventures tarafından hazırlanan Fintech 100 listesinde, küresel olarak faaliyet gösteren öncü 50 finansal teknoloji şirketi ve 50 yükselen finansal teknoloji şirketi yer almıştı. Finansal hizmetler sektöründe yeni nesil hizmet ve ürün sunan 29 farklı ülkeden dev firmaların yer aldığı listeye, piyasaya yön veren şirketler adlarını yazdırmışlardı.

Türkiye’nin hızla büyüyen kolay ve güvenli ödeme hizmetleri şirketi iyzico da, 2017 Fintech 100 listesine giren tek Türk şirketi olmuştu.

e-ticaret sektöründe önemli bir boşluğu dolduran ve Türkiye’nin BDDK lisanslı ödeme hizmetleri şirketlerinden olan iyzico, kısa sayılabilecek bir sürede önemli bir başarı göstererek 13 binin üzerinde aktif üye iş yeri ve pazar yeri modeli altında 250 binden fazla satıcı hesabına ulaşarak oldukça geniş kitlelere yöneldi.

Avrupa’daki bilinirliğini artırıyor

iyzico, 2017 Fintech 100 listesine adını yazarak uluslararası arenada başarısını kanıtladığı gibi, Avrupa’daki bilinirliğini de yukarıya çekiyor. Avrupa’nın en büyük fintech organizasyonu Money20/20 Europe esnasında bir açıklama yapan iyzico yetkilileri, 12 Doğu Avrupa ülkesine açılacaklarını belirtmişlerdi. iyzico, bu açılımla faaliyet alanını Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Litvanya, Letonya, Romanya, Polonya, Slovenya, Slovakya, Yunanistan ve Macaristan’a taşıdı.

İyzico Yapay Zeka Çalışmalarına Hız Kazandırıyor