Telekomünikasyon alanında blockchain’in kullanım oranının önümüzdeki beş yıl içinde katlanarak artacağı ve 1 milyar dolar seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.

MarketWatch sitesinin paylaştığı, Research and Markets tarafından hazırlanan rapora göre blockchain teknolojisi, telekomünikasyon alanında günbegün daha fazla kullanılmaya başlanacak. Firmanın yayımladığı son raporda, blockchain’in telekomünikasyon alanındaki kullanım oranının önümüzdeki beş yıl içinde 1 milyar dolar seviyesine ulaşacağı söylendi.

Küresel ölçekte pazar araştırmaları gerçekleştiren Research and Markets firmasına göre, 2018 yılında blockchain teknolojisini kullanan telekomünikasyon firmalarının 46,6 milyon dolarlık bütçe ayıracakları belirtiliyor. Research and Markets tarafından hazırlanan raporda, belirtilen toplam bütçe miktarının 2023 yılına gelindiğinde 993,8 milyon dolar seviyesine ulaşacağı ileri sürüldü.

Güvenlik kaygıları blockchain kullanmaya teşvik ediyor

Research and Markets firması, “Blockchain in Telecom Market by Provider, Application, Organization Size and Region – Global Forecast to 2023” isimli bir rapor yayımladı. 132 sayfalık rapor içerisinde, blockchain teknolojisinin yaygınlaşmasının arkasındaki en büyük nedenin “yükselen güvenlik kaygıları” olduğu vurgusu yapıldı. Henüz tam manasıyla yerli yerine oturmamış regülasyonlara rağmen, telekomünikasyon firmalarının blockchain teknolojisinin güvenliğinden istifade etmek istedikleri rapor içerisinde yer alıyor.

Raporun özetinde, blockchain’in tercih edilmesinin arkasındaki neden artan güvenlik riskleri ana sebep olmasına rağmen farklı nedenler de öne sürülmüş. Telekomünikasyon sektöründe blockchain’in tercih edilmesinin arkasında yatan nedenler arasında, OSS/BSS (Operations Support Systems / Business Support Systems – Operasyon Destek Sistemleri / İş Destek Sistemleri) süreçlerine verilen destek yer alıyor.

Blockchain teknolojisinin olumlu yanlarına rağmen, kimi olumsuz yanları da rapor içerisinde yer alıyor. Kullanıcıların anonim olmaları ve henüz net bir şekilde yerleşmeyen regülasyonlar, pazarın büyümesini engelleyebilecek unsurlar arasında yer alıyor. Blockchain’in kendine has yapısının, telekomünikasyon şirketlerinin ihtiyaçlarına uygun biçime evrilmesi gerekiyor.

Regülasyonlardaki belirsizlik en büyük engel

Kurumların, blockchain teknolojisine sıcak bakmalarına rağmen altyapılarını değiştirip değiştirmeme konusundaki tereddütlerinin başında regülasyonlardaki belirsizlikler geliyor. Telekomünikasyon şirketleri için de bu geçerli. Blockchain teknolojisine dünya çapında gösterilen ilgiye paralel biçimde, regülasyonlarda bir dizi revizyon da gerçekleşti. Buna rağmen telekomünikasyon şirketlerini tam manasıyla rahatlamış değiller.

Blockchain teknolojisinin, halihazırdaki tüm güvenlik sorunlarını ortadan kaldıracağını düşünler olduğu gibi, işlemlerin şeffaflık düzeyinin kontrol altına alınmasını şart koşanlar da var.

Özellikle bankacılık sektörünün blockchain teknolojisine kafa yorduğu biliniyor. Bankalar blockchain’in pek çok kullanım senaryosuna sıcak bakarken, teknolojinin dev bir inovasyonu beraberinde getirmesinden dolayı endişeleri de var. İş dünyasının bu değişime kolayca adapte olup olamayacakları konusu netleşmiş değil.

Tüm bu argümanlara rağmen Research and Markets tarafından hazırlanan raporda çok daha olumlu bir tablo çiziliyor. Uzun vadede kurumların endişelerinin azalacağını öngören araştırma firması, telekomünikasyon sektöründe blockchain kullanımının yüzde 84 oranında artacağını öne sürdü.

Turkcell de blockchain konsorsiyumuna katılmıştı

Dünya çapındaki telekomünikasyon devlerinin yer aldığı Carrier Blockchain Study Group (CBSG) içerisine Turkcell de dahil oldu.

Carrier Blockchain Study Group, telekom operatörü olan üyelerine ve bu firmaların müşterilerine, blockchain altyapısını kullanarak güvenli küresel dijital ödeme çözümleri sunmak için çalışıyor. Takas işlemleri, hesap kontrolü, kimlik doğrulama ve nesnelerin interneti çözümleri gibi konularda da hizmet sunuluyor. Blockchain konsorsiyumunun üyeleri arasında Güney Kore menşeli LG Uplus Corp, KT Corporation ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Etisalat Telecommunication Corporation gibi isimler yer alıyor.

Bankaların Blockchain’e Ayırdıkları Bütçe Miktarı Yüzde 67 Arttı