G20 Dijital Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplantısı’nda söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dijital ekonomi hakkında olumlu konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, G20 Dijital Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplantısı’nda dijital ekonomi hakkında açıklamalarda bulundu. Dijital devlet prensiplerine ilişkin konuları ele alan Bakan Varank, küresel ekonominin sosyal ve teknolojik anlamda daha hızlı değişimlere maruz kaldığına dikkat çekti. Ticaret savaşlarının bütün küresel gündemi şekillendirdiği vurgusu yapan Varank, bu savaşların ardından kimsenin kazanamayacağını belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, dijital ekonomi araçlarıyla, her türlü siyasi müdahalelerden bağımsız bir ödeme ve takas sisteminin uygulanması yolunda önemli adımlar atılabileceğini ifade etti.

Dijital para sistemi sayesinde, tüm dünyada söz sahibi olan kimi para birimlerinin de küresel ayrıcalıklarını kırabileceklerinin altını çizdi.

“Dünya büyük bir değişimin eşiğinde”

Ağustos ayı içerisinde, Türkiye’nin bir şekilde ekonomi savaşlarının bir parçası haline dönüştürüldüğünü söyleyerek, “En önemlisi bu savaş finansal bir savaşa dönüştü. Sonuç olarak para birimimizde bazı oynaklıklar gördük. Bu hareketlenmenin hiçbir mantıklı makroekonomik dayanağı yoktu. Reel sektör ve bankacılık sektörü göstergelerimiz güçlü. Planlı ve kararlı adımlarımız sayesinde bu saldırıyla baş edebildik. Mesele şu ki bu Türkiye’nin başına geldi ancak risk bütün ülkeler için mevcut, diğer ülkeler de benzer durumlarla karşı karşıya kalabilir” ifadelerini kullandı.

Eşi benzeri görülmemiş, yeni bir teknolojik döneme tanıklık edildiğine vurgu yapan Varank, dünyada büyük değişimlerin yaşanacağına dikkat çekti.

Dijital ekonominin büyük bir güce sahip olduğunu belirten Bakan Varank, “Dijital ekonomi, yeni sanayi ve finans devriminin ateşleyicisi haline geliyor. Dijital ekonominin araçlarıyla, her türlü siyasi müdahalelerden uzak ve bağımsız bir ödeme ve takas sisteminin uygulanması yollarını bulabiliriz. Böylece, bazı para birimlerinin de küresel ayrıcalıklarını kırabiliriz. Bunun mümkün olduğunu düşünüyor ve üzerinde çalışmaya değer önemli bir konu olduğuna yürekten inanıyorum” açıklamasını yaptı.

Dijital devlet kavramı önemli

Dijital ekonominin gelişiminde, dijital devlet kavramının önemli yeri olduğuna işaret eden Varank, konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Yenilikçi, bütüncül ve veri odaklı kamu sektörünü teşvik eden ülkeler dijital çağın yıldızları olacaktır. Dijital devlet ekosisteminin güçlendirilmesi, hem politika yapma kararlarımızı kolaylaştırmakta hem de verimliliğimizi geliştirmekte. İşte bu nedenle, G20 bünyesinde açıkladığımız ilkelerin mantığını çok yerinde buluyorum. Bu çerçeve, devletlerini dijital olarak dönüştürmeyi hedefleyen ülkeler için sağlam ve güvenilir bir ölçüt sunuyor.”

“Dijital ekonominin ölçümü konusunu sahipleniyoruz”

Farklı ülkelerden katılan mevkidaşlarıyla da ikili görüşmeler yapan Bakan Varank, Türkiye’de dijital ekonomi konusunun yeterince bilinmediğini aktardı. Hızla gelişen teknoloji dünyasında öncü olmayı hedeflediklerini söyleyen Varank, “Yeni dönemde dijital ekonominin ölçümü konusunu sahipleniyoruz. Bu konuda kamu ve özel sektördeki tüm muhataplarımızın farkındalığını artıracağız” sözlerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuşmasında Türk Hava Yolları markasına da değindi. Temasları sırasında birçok heyet başkanı ve katılımcıların Türk Hava Yolları’nın (THY) hizmetlerinden memnuniyetle bahsettiğini söyleyerek, “THY’nin en çok noktaya uçma politikasının ne kadar etkili ve faydalı olduğunu bu seyahatte gördük. Katılımcılar, Arjantin ve diğer ülkelere seyahatlerinde mutlaka THY’yi kullandıklarını ve hizmetlerinin memnun kaldıklarını dile getirdiler. Ülkem adına çok mutlu oldum” açıklamasında bulundu.

Dünya Bankası’ndan Blockchain Tabanlı Tahvil Hamlesi