VakıfBank Konya Zirvesi düzenleyen VakıfBank’ın üst yönetimi şehrin mülki ve idari amirleri ile önde gelen sanayici ve iş adamlarını ziyaret etti.  

VakıfBank, ülke çapında düzenlediği ‘Anadolu Zirveleri’nin altıncısını Konya’da düzenledi. Karaman ve Aksaray’dan da konukların katıldığı VakıfBank Konya Zirvesi kapsamında VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Şahap Kavcıoğlu ve bankanın diğer üst düzey yöneticileri; Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Konya Sanayi ve Ticaret Odalarını ziyaret etti. Ziyaretler kapsamında, Konya ve bölgenin ekonomik gelişimine katkı sağlamak amacıyla karşılıklı görüşmeler gerçekleştirildi.

 

VakıfBank Konya Zirvesi’nde konuşan VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan “Konya, sanayisiyle, tarımıyla, turizmiyle örnek şehirlerimizden biridir. Tahıl ambarı olarak bilinen Konya, özellikle son 15 yıldaki istikrarlı yönetim ve büyük desteklerle birlikte bir sanayi şehri kimliğine kavuşmuştur. Dokuzu organize sanayi olmak üzere onlarca sanayi bölgesiyle istihdamın öncülerindendir. Otomotivden makine sanayiine, zirai aletlerden kimya endüstrisine, hayvancılıktan yüksek teknolojiye ve özellikle de gıda sektörüne kadar geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği üretimiyle tesisleşmede örnek bir çeşitliliğe sahiptir” dedi.

 

Türbülansa rağmen Konya büyümeye devam etti

Türkiye toplam tarım üretiminin yüzde 10’unu, şeker üretiminin yüzde 25’ini, tuz üretiminin yüzde 65’ini Konya’nın sırtladığını belirten Özcan, “Konya, 130 ülkeye yaptığı ihracat ile ülke ticaretinin en önemli merkezlerinden biridir. 2018 yılında kur atakları ile ortaya çıkan türbülansa rağmen Konya dimdik ayakta durmaya, inadına üretmeye, inadına büyümeye devam etmiştir. 2018’de Türkiye’nin toplam ihracatı yaklaşık 163 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Bu miktarın içinde Konya, Karaman ve Aksaray’ın payı 2,2 milyar dolardır. Müteşebbis ruhu ve çalışkanlığıyla ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 15’in üzerinde artırmıştır. Bu başarı hikâyesinde emeği geçen tüm paydaşları tebrik ediyorum ” şeklinde konuştu.

 

En kötüyü geride bıraktık

Özcan, şu bilgileri verdi; “Bugün itibarıyla en kötüyü geride bıraktık. Her şeye rağmen 2018 yılı 3. çeyrek büyümemiz yüzde 1.6 olarak gerçekleşti ve ilk üç çeyrek büyüme ortalamamız yüzde 4.7 oldu. Dengelenme, değişim ve disiplin ana başlıklarından oluşan ve piyasalarca da olumlu karşılanan Yeni Ekonomi Programı ışığında önümüzdeki iki yıl bir dengelenme yaşanacaktır. Bu program dahilindeki öngörüler de birer birer gerçekleşmeye başlamıştır. Bankacılık sektörü olarak da elbette tüm bu gelişmelerden en çok etkilenen ve çözüme de katkı sunan sektörlerden biriyiz.”

 

14 milyar dolar yurtdışından kaynak getirdik

Ülkemizde tasarruf açığı bulunduğuna dikkat çeken Özcan, “Bankacılık sektörü olarak kredi/mevduat oranımız yüzde 130’lara gelmiş durumda. Bu açığı kapatmak için yurt dışından borç almak durumunda kalıyoruz. Sadece VakıfBank olarak bu yıl yurt dışından 5,6 milyar dolar borçlandık. Yurt dışından sağladığımız toplam kaynak 14 milyar dolara yaklaştı. Bu alanda sektörümüzün öncü ve lider bankasıyız” dedi.

 

VakıfBank’tan 3 büyük müjde

VakıfBank olarak 2018 yılında tüm paydaşların ve milli ekonominin yanındaki güç olmaya devam ettiklerini belirten Özcan, bu haftanın başında üç büyük müjdeyi içeren “Yanındaki Güç” paketini açıkladıklarını aktardı. Özcan şöyle devam etti; “Bu paket kapsamındaki kampanyalarımızla, kredi kartı borcunu ödemekte zorluk yaşayanların, kredisi takibe düşenlerin, taksitlerinde aksama yaşayanların yanındaki güç oluyoruz. Ülke ekonomisinin büyümesi, hane halkı ve ticaret yapanların sorunlarının çözüme kavuşması, toplumsal refahın artması için hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyoruz. Üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

 

KOBİ Değer Kredisi’ne iştirak ediyoruz

Sayın Hazine ve Maliye Bakanlığımızın öncülüğünde 13 bankanın katılımıyla oluşturulan KOBİ Değer Kredisine de iştirak ediyoruz. Bu güzel ülke için çalışan, emek veren, taş üstüne taş koyan her kesimin yanındaki güç olmaya da devam edeceğiz.

 

Bölgeye 9 milyar kredi desteği

VakıfBank olarak Konya, Aksaray ve Karaman’a 26 şube ve 350 çalışanımızla hizmet vermeye devam ediyoruz. Türkiye genelinde bulunan 35 adet ticari şubemizin en büyüğü de Konya’da bulunuyor. İç Anadolu bölgesinden topladığımız toplam 3 milyar mevduatın tam üç katını, 9 milyarı kredi desteği olarak yine bu bölgenin hizmetine sunduk. Konya’da kullandırılan toplam kredilerin yaklaşık %20’sini VakıfBank olarak biz sağlamışız. Bu da VakıfBank olarak Konya ve bölgedeki diğer illere verdiğimiz desteğin en büyük göstergesidir.”

 

Türkiye’nin gücüne inanmalıyız

VakıfBank Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Şahap Kavcıoğlu ise son 4-5 ayda ülkeye yapılan ekonomik yıpratma girişimlerinin arka planında Türkiye’nin gücünün ortaya çıkmasını engelleme çabaları olduğunu söyledi. Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada hem siyasi hem ekonomik anlamda güçlü bir ülke olduğunu belirten Kavcıoğlu, “Güven-Güvenlik anlamında baktığımız zaman bugün Türkiye dünyada, en güvenilir en yaşanabilir ülkelerden bir tanesi. Ekonomik olarak son 4-5 ayda yaşananları sıkıntılı günler geçirdiğimizi düşündüğümüzde farklı düşüncelere yönelebiliriz ama hep beraber Türkiye’nin gücünü görüp ona inanmamız gerekiyor” dedi.

 

Konya, değer yaratan bir şehir

Konya Valisi Cüneyit Orhan ise ziyaretle ilgili olarak, VakıfBank’ın hem Konya hem de bölge için çok değerli bir iş ortağı olduğunu belirterek “Konya çalışan, kazanan, kazandıran, büyüyen, değer yaratan bir şehir. VakıfBank gibi Türkiye ekonomisini her zaman destekleyen bir kurumun, üreten istihdam yaratan taş üstüne taş koyan firmalarımıza destek olmasından büyük mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.