Revo Capital, ilk etabını yıl sonuna kadar devreye almayı planladığı toplam 90 milyon Euro’luk ikinci fon için çalışmalarını hızla sürdürüyor.
Toplam 90 milyon Euro’ya ulaştırılması hedeflenen fon çalışmaları kapsamında 5 Kasım’da düzenlenecek Revo Capital Fund II Investor Meetup Türkiye’den ve Avrupa’dan yaklaşık 100 önde gelen yatırımcıyı bir araya getirecek.
Revo Capital, 2013 sonunda topladığı 66 milyon dolarlık ilk fonun değerlendirilmesindeki başarıların üzerine inşa ettiği ikinci fon hazırlıklarına hız kesmeden devam ediyor.
İlk yatırım döneminde Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) gibi finansal kuruluşlardan destek alan Revo Capital, ikinci fon döneminde yatırımcıları arasına Avrupa Yatırım Fonu’nu (EIF) da katıyor. Ayrıca son dönemde Kurumsal Girişim Sermayesi kuran ve kurma hedefi olan bazı şirketler ile önde gelen bazı bankalar da Revo Capital’in ikinci fonunda yatırımcı olarak yer alıyor.
Toplam 90 milyon Euro’ya ulaştırılması hedeflenen fon çalışmaları kapsamında 5 Kasım’da düzenlenecek Revo Capital Fund II Investor Meetup (Revo Capital II. Fon Yatırımcı Toplantısı) Türkiye’den ve Avrupa’dan yaklaşık 100 önde gelen yatırımcıyı bir araya getirecek.
Revo Capital Yönetici Ortağı Cenk Bayrakdar, konuya ilişkin değerlendirmesinde, şunları kaydetti:
“Revo Capital, geçen 6 yılda çok başarılı bir yatırım dönemini geride bıraktı. Toplam 19 şirkete yatırım yaptık, Foriba’nın kurduğu Figopara’nın da dahil olmasıyla birlikte şirket sayımız 20’ye çıktı. Bu yılın ortalarında aynı hafta içinde imzalanan Foriba ve Paraşüt sözleşmeleriyle iki girişimden çıkış yaptık. Bu başarılı çıkışların yanı sıra diğer yatırımlarımızdaki büyüme hızı da doğru alan ve girişimlere yatırım yaptığımızı gösteriyor. Hala portföyümüzde bulunan şirketlerin 10 tanesi sektörlerinde lider konumunda. Örneğin tekne kiralama pazaryeri Zizoo Avrupa’nın en büyüğü ve çok hızlı bir büyüme ivmesine sahip. İnovatif uçtan uca ödeme teknolojileri sunan PayCore, ilk temassız kredi kartı, akıllı telefonla ödeme, ulaşımda temassız kredi kartı uygulaması gibi 20’yi aşkın global ilke imza atmış bir şirket. Onedio Türkiye ve Rusya’nın lider dijital medya platformu konumunda. Öte yandan veri odaklı yenilikçi iş modeliyle bir dünya markası olacağına inandığımız anında sipariş uygulaması Getir ve üzerinden geçen yıllık fatura tutarı 400 milyon TL’ye yaklaşan tedarikçi finansmanı platformu Figopara gibi ezber bozan girişimlerimiz de büyük başarılara imza atıyor.”
Bölgesel fon olma yolunda önemli adım: Yurtdışı yatırımlara ayrılan oran artırılıyor
Cenk Bayrakdar, Revo Capital’in yatırımlarını, ülkeyi start-up dünyasında bölgenin hub’ı haline getirme vizyonuyla sürdürdüğünü belirterek, “Yatırımlarımızı iki yönlü düşünüyoruz. Bir yandan Türkiye’de global arenada başarı elde edebileceğine inandığımız girişimlere yatırım yapıyor ve bu yolculuklarında onları destekliyoruz. Bu kapsamda ilk dönemde yatırım yaptığımız start-up’lardan 7’sinin ABD’ye taşınmasına destek verdik. Örneğin fiziksel dükkanlar için ziyaretçi analitiği platformu V-Count şu anda Miami, Londra, Dubai ve Hong Kong’da ofislere sahip bulunuyor ve gelirinin yüzde 60’ını yurt dışından sağlıyor. Bunun yanında ikinci odağımız Doğu Avrupa’da yenilikçi işlere imza atan başarılı şirketlerini Türkiye pazarı ile buluşturarak burada büyümelerine destek olmak. Ülkeler arası para transferi çözümü TransferGo da bu anlamdaki başarılı örneklerimizden biri. Bugün 47 ülkede yurtdışına ücretsiz para gönderimi sağlayan TransferGo’da ayda yüzde 150’yi aşkın büyüme ile Türkiye en hızlı büyüyen pazarlardan biri. Aktif kullanıcı sayısı 1 milyona ulaşan şirketin üzerinden geçen fatura tutarı yıllık bazda 1 milyar pound’a ulaştı. Yeni yatırım döneminde yurtdışındaki girişimlere yapacağımız yatırımın oranını artırıyoruz” şeklinde konuştu.
B2B bulut, fintechler ve sağlık teknolojileri odakta olacak
İkinci fonda yatırım yapacakları girişimleri belirlerken odaklanacakları alanlara da değinen Cenk Bayrakdar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlk fonu kurarken de e-ticarete yatırım yapmayacağımızı belirtmiştik. Bu yaklaşımımızı yeni fonda da sürdürüyoruz. KOBİ’lerin ekonominin bel kemiğini oluşturduğu Türkiye’de B2B bulut teknolojilerinin geleceğine inanıyoruz. İlk fonda bu kapsamda yatırım yaptığımız Foriba ve Paraşüt’teki başarılı çıkış süreçlerimiz bu inancımızı destekliyor. Yeni fonda yine bu alanda girişimleri desteklemeyi sürdüreceğiz. Türkiye’de bankacılık sisteminin teknolojik anlamda çok geliştiğini görüyoruz. Özellikle bireysel bankacılık konusunda bankalar çok üst düzeyde teknolojik çözümler geliştiriyor. Ancak kurumsal bankacılık ve KOBİ bankacılığı alanında fintech’lerin fark yaratan ürünler ortaya çıkarabileceği öngörümüzü koruyoruz. Bankacılık sektörünün güncellenen Avrupa Birliği Ödeme Hizmetleri Yönergesi’ne (PSD2) uyum sağlamasıyla birlikte bu alandaki hizmet çeşitliliğinin çok artacağını düşünüyor; bu kapsamda ürün ve hizmet geliştiren fintech’leri yeni fonda da odağımızda tutuyoruz. Yeni dönemde radarımıza girecek yeni bir alan ise sağlık teknolojileri olacak. Sağlık turizminde Türkiye önemli bir merkez haline geliyor. Geçen yıl Türkiye’ye sağlık amaçlı gelen yaklaşık 470 bin turist, ortalama 12 bin dolar harcama yaptı. Bunun ortalama bir turistin harcamasının çok üzerinde bir rakam olduğunu düşünürsek, sağlık turizmindeki gelişmenin ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu olumlu gelişmeyi, teknolojik alanda da desteklemenin önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.