Kişiden kişiye kredi platformu Zopa, kullanıcıların kredi skoru hesaplamalarını şeffaf biçimde gerçekleştirmeye başladı.

İngiltere merkezli eşler arası (Peer to peer – P2P) kredi platformu Zopa, “Borrowing Power” ismini verdiği yeni hizmeti sayesinde, kullanıcıların kredi puanlarını gerçek zamanlı olarak ve şeffaf biçimde sunuyor.

Zopa girişimi tarafından yapılan resmi açıklamada, geliştirilen şeffaf kredi skorlama sisteminin türünün ilk örneği olduğu belirtildi. Sistem kullanıcılarının daha uygun fiyatlı kredi çözümlerine ulaşmalarını sağlayan hizmet, kullanıcının kredi puanına uygun seçenekleri gerçek zamanlı biçimde listeliyor. Lendtech girişiminin halihazırda sunduğu kredi araçlarıyla bütünleşik çalışan şeffaf kredi puanı özelliği, gerçek zamanlı biçimde kişiye uygun kredi seçeneğinin gösterilmesini sağlıyor.

Tüketicilere daha uygun kredi ödeme seçenekleri sunmak istiyorlar

Yeni nesil kredi teknolojileri sunan Zopa girişimi, kullanıcıların daha önce aldıkları krediler ve ödeme süreçlerini değerlendirerek puanlama yapıyor. Yetkililerin ifadesine göre, geleneksel kredi çözümlerine nazaran kendi bünyelerindeki kredi çözümlerinden faydalanan kullanıcılar, 600 sterline kadar tasarruf edebiliyorlar. Hem daha uygun fiyatlı kredi çözümlerine ulaşıyor, hem de kredi puanlarını gerçek zamanlı takip ederek planlamalarını daha net biçimde yapabiliyorlar.

Zopa Ürün Sorumlusu Didier Baclin, “Tüketicilere kredi konusunda netlik, şeffaflık ve düşük maliyet sunmak benzersiz bir deneyimdir. Kredi konusunda gücü, tüketicilere veriyoruz. Kredi kullanma gücüne sahip olmayan veya daha düşük faiz seçeneklerine ulaşmak isteyen kişilerin sistemden faydalanmasını sağlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Tüketicilerin yüzde 45’i kredi skorunun nasıl hesaplandığını bilmiyor

Baclin, şirket olarak kredi skorlama sistemlerinde var olan sorunları ortadan kaldırmak için çalıştıklarını ifade ediyor. 2 bin İngiliz tüketici ile gerçekleştirdikleri araştırma üzerinden çeşitli bilgiler paylaşan Baclin, tüketicilerin yüzde 29’unun kredi skorunu nasıl artıracağını bilmediğini belirtti. Araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 45’i, kredi skorunun nasıl hesaplandığı hakkında bir fikre sahip değil.

Zopa’nın geliştirdiği şeffaf kredi skorlama sisteminde, her kullanıcıya 1 ila 10 arasında puan veriliyor. Bu puan; tüketicinin bugüne kadarki kredi kullanımları, var olan kredi limitleri, daha önceki gecikmiş ödemeler ve kişisel durumunu dikkate alan ödeyebilme kapasitesi gibi faktörler kullanılarak hesaplanıyor. Kullanıcılara ayrıca, elde ettikleri kredi puanını yükseltmek ne yapmaları gerektiği hakkında bilgi veriliyor.

Zopa Bankacılık Lisansı Aldı