Kişisel Para Danışmanı

Özlem Denizmen

 

Kişisel Para Danışmanı Özlem Denizmen, Fintechtime okurları için kaleme aldı, “Pandeminin Kurtarıcısı: Birikim Uygulamaları”.

Evet, doğru okudunuz. Kaynaklar sınırlı, enerji, zaman, para… Bunları verimli ve doğru kullanmak için de alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Gelin biz finansal alışkanlıklarımızı nasıl değiştirebileceğimize odaklanalım.

Cornerstone Advisors’ın yaptığı bir araştırmaya göre, birikim uygulamalarını kullanan kişiler, normal birikim seviyelerinden yılda ortalama 600 dolar daha fazla biriktiriyor.

Bu uygulamalar, kullanıcıların hangi alanlardan, ne kadar tasarruf edip birikim yapabileceklerini anlamalarına yardımcı oluyor ve paralarını yönetmelerini sağlıyor. İşte bunlardan biri de benim 10+ senelik ülke çapındaki finansal okuryazarlık deneyimimi ve tasarruf metodumu baz alarak çalışan uygulamam Moneye. Son dönemin en popüler alanlarından biri. Bildiğimiz Siri’nin parası gibi düşünebiliriz. Moneye kullanıcılarına akıllı harcama, birikim yapma konularında rehber olan, onlara yepyeni sağlıklı finansal alışkanlıklar kazandıran Finansal İyilik Hali uygulaması.

Stanford Üniversitesi Davranış Laboratuvarı ve Nobel ödüllü davranışsal finans metodu ‘Nudge’ın Türkiye öncüsü Prof. Dr. Zuhal Baltaş ile beraber hazırladığımız uygulamamız, tamamen bilimsel temele dayalı. Ayrıca yapay zekanın doğal dil işleme (NLP) teknolojisiyle kullanıcılarımızın sorularını cevaplıyoruz, onlarla dialog halindeyiz.

 

Finansal Özgürlük Herkesin Hakkı

Amacımız, kullanıcılarımızın istek ve ihtiyaçlarını derinlemesine anlayabilmek. Bunun için de ‘’Pratik, günlük kullanılabilen bir araca ihtiyaç var.’’ dedim ve ekibimle geçtiğimiz yıl ağustos ayında Moneye mobil uygulamamızı sunduk. Forbes Mart sayısında, ‘İnsanların birikime ihtiyacı yok, birikim yapabilmeye ihtiyacı var’ adlı bir makale yayınladı ve bu beni çok etkiledi. Hakikaten çevremizde ‘gürültü’ çok, doğru kararları vermek yalnız başına zorlaştı. Yardıma ihtiyaç var.

 

Beğendim Yurt dışı Birikim Uygulamaları:

  • Qapital
  • Albert
  • Plum
  • Digit
  • Stash

 

Davranış Değişikliği:

Bizi biz yapan alışkanlıklarımızdır. Bildiğiniz günlük tekrar eden rutinlerden bahsediyorum. Siz finansal alışkanlıklarınızın farkında mısınız? Birikim alışkanlığınız var mı? Bunun gelişmesi için hemen şimdiden yapabileceğiniz somut şeyler var. Örneğin; geliriniz elinize geçer geçmez bir kısmını otomatik olarak birikime ayırabilirsiniz. Diyelim ki 7 bin TL geliriniz var her ay 700 TL’sini önce birikim oradan da yatırım hesabına yönlendirebilirsiniz. Böylece siz çalışırken paranız da çalışmış olur.

Birikim yapmak için sizi motive edecek bir hedef, size hedefinizi hatırlatacak bir arkadaş ve o birikime ulaşmak için tasarruf edebileceğiniz bir alan gerekiyor. Bu üçlü olduğu zaman kim tutar sizi…

Dengede, sağlıklı bir birikim harcayarak olur. Biriktirirken kendinizi kısıtlıyormuş hissi gelmemeli. O sebeple neden birikim yaptığınızın net olarak farkında olmanız sizi motive eder. Örneğin: Ev peşinatı için biriktiriyorum. Ve fakat denge de önemli, ev peşinatı için birikim derken hayatı da kaçırmamak lazım. İstek ve ihtiyaçları ayırmak işte burada devreye giriyor.

 

Egzersiz:

Hadi bir kağıt, kalem çıkarın çevrenizdeki eşyalara göz atın. Hangileri istek, hangileri ihtiyaç?