“Türkiye’nin Fintech Fabrikasıyız!”

Finartz’ın Kurucu ve CEO’su Cihan Demir ile Fintechtime Dergisi Mart & Nisan 2022 sayısı için özel bir röportaj yaptık.

Büyük ölçekli e-ticaret siteleri için ödeme sistemleri altyapıları, güvenli ödeme doğrulama altyapıları, ödeme kuruluşu ve e-para altyapıları, kapalı/açık devre dijital cüzdan altyapıları ve büyük ölçekli e-ticaret şirketleri için ödeme geçitleri konularında ürünler ve çözümler geliştiren Finartz’ın Kurucu ve CEO’su Cihan Demir ile bir araya gelerek sorularımızı ilettik. 2020 Deloitte Teknoloji Fast 50 listesinde sektör lideri olarak yer alan, Endeavor ülke adayları arasına katılan ve TOBB tarafından Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinden biri seçilen Finartz’a dair merak edilen tüm soruların yanıtlarını röportajımızda bulabilirsiniz.

 

“Nakitsiz Toplum’a İnovatif Çözümler” vizyonu ile kurduğunuz şirketiniz ile okurlarımızı yakınlaştırabilir misiniz? Nasıl bir vizyon ve bakış açısı ile ilerlediniz…

Finartz’ı, 2016 yılında 3 mühendis olarak nakitsiz toplum için inovatif çözümler vizyonu ile kurduk. Nakitsiz toplum düzenine herkesin yararı doğrultusunda bir an önce en yaratıcı ve inovatif çözümlerle ulaşıp insanların ve organizasyonların hayatlarına dokunmak istiyoruz. Şirketimiz, finansal teknoloji alanındaki değişime ve dönüşüme adapte olma hızımız ile de doğru orantılı olarak gelişiyor. Türkiye’nin en hızlı büyüyen fintech şirketi olarak ülke ve dünyada bilinirliği her geçen gün artan firmaları referanslarımız arasına ekleyerek ilerlemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz dönemde de ürün ve servislerimizi uzmanlık alanlarına göre ayırarak Finartz çatısı altında oluşturduğumuz yeni markalarımızı fintech pazarına sunduk. Bu, bizim için önemli bir gelişme oldu. Bu sayede ekip organizasyonu anlamında bulunduğumuz alana daha odaklı bir şekilde çözümlerimizi geliştiriyoruz. Yeni markalarımız ile Türkiye’nin en büyük Fintech Fabrikası olma sürecine emin adımlarla ilerliyoruz. Sektöre girdiğimiz günden beri yenilikleri, gelişmeleri takip ediyor ve bu doğrultuda fintech sektöründeki dönüşüme öncü oluyoruz.

 

Finartz sektörden nasıl ayrışıyor, neleri farklı yapıyor? Büyümenizin ardında nasıl bir vizyon ve strateji var?

Finartz olarak kendimizi bir Fintech Fabrikası olarak tanımlayıp multidisipliner olarak çalışıyoruz. Teknolojiyi en ideal ve öncü şekilde fintech pazarına sunuyor ve sektörel anlamda “ilk”leri sağlamanın gururunu yaşıyoruz. Finartz olarak 3D Secure 2 ürünlerimiz ile ödeme sistemleri alanında otorite kuruluş olan global geçerliliği bulunan EMVCo’dan sertifika alan ilk Türk şirketiyiz. WaaS çözümümüz ile Türkiye’nin ilk %100 API tabanlı e-para ürününü fintech pazarına sunuyoruz. Testsuite platformumuz ile de şirketlerin kendi 3D Secure ürünlerini geliştirip gerçek kullanım senaryoları doğrultusunda test edebilecekleri dünyadaki sayılı platformlardan biri olma özelliğini taşıyoruz. Bu anlamda fintech sektöründe güçlü çözümlerimiz ile en iddialı oyuncular arasında yer alıyoruz.

EMVCo sertifikalarına sahip olan ilk türk şirket olarak dünya standartlarına uygun olarak lisanslanmış ürünlerimiz ve regülasyonlara tabi olarak kullanıcı odaklı ürünlerimiz ile birlikte dijital dünyada işlerini geliştirecek firmalar için çok önemli bir iş ortağı oluyoruz.  Ülke ve dünyada bilinirliği her geçen gün artan finans sektöründeki güçlü şirketleri de referanslarımız arasına ekleyerek firmalar için önemli bir çözüm ortağı haline geldik. Bugün geldiğimiz noktada ise BKM, TROY, GO Ödeme, BKM Express, N11, GittiGidiyor, Zubizu, Trendyol, Modanisa, Getir ve Sipay gibi önemli markalar referanslarımız arasında yer alıyor.

 

 

Son dönemde büyük ölçekli işletmelerin finansal dönüşüm ihtiyaçlarını ve Fintechlerin bu dönüşüme etkilerini daha fazla konuşuyoruz. Bu dönüşümde önemli bir faktör olan white label çözümlerinizi anlatabilir ve white label ürünlerin üretim sürecinden bahsedebilir misiniz?

White label çözümler, özellikle büyük ölçekli işletmelerin ürün ve hizmet seçeneklerini verimli bir şekilde çoğaltabilmeleri için geliştirilmiş özel bir iş modeli. White label ürünler ile birlikte şirketler, teknolojik ürünlerin sağladığı yararlardan faydalanabilmek ve karlılıklarını artırabilmek adına kendi ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş yazılımları kendi markaları altında müşterilerine sunabiliyorlar. Bizim için çalıştığımız firmaları anlamak ve ihtiyaçlarını doğru analiz edebilmek çok önemli. Finartz olarak, ürün geliştirme sürecinde öncelikle pazarın ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını anlıyor ve geliştirilmesi gereken noktaları tespit ediyoruz. Sonrasında ise inovatif çözümlerimiz ile birlikte fark yaratıyoruz.

Bu noktada şirketlerin iş modellerinin gerektirdiği altyapı ve yazılım ihtiyaçlarını uzman ekibimiz ve güçlü ürün geliştirme yaklaşımımız sayesinde en yaratıcı ve inovatif şekilde karşılayabiliyoruz. Özellikle fintech alanında geliştirdiğimiz white label ürünlerimiz ile birlikte şirketlerin süreç boyunca yanında olarak tüm ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretiyoruz.

 

 

Finartz çatısı altında oluşturduğunuz yeni markalarınız ile birlikte Fintech Fabrikası olma sürecini başlattınız. Bu kararı almanızın sebebi neydi? Markalarınız altında şirketlere sunduğunuz altyapı çözümleri, ürün ve servislerinizden de bahsedebilir misiniz?

Referans ve proje tarafındaki kapasitemiz artınca servis sağlayıcı bir şirket olmanın yanı sıra üç temel marka altında ürün ve hizmetler geliştiren bir Fintech Fabrikası olarak kendimizi tanımlamaya başladık. Geliştirdiğimiz markaların her bir iş kolunun kendi değer önermeleri bulunuyor. Secureartz, Payartz ve Finartz Connect markaları altındaki ürün ve hizmetlerimizde, Secureartz markası altında ödeme güvenliği alanında global güvenlik sertifikalı ürünlerle ödeme esnasında kullanıcıyı doğrulama çözümlerine detaylı bir şekilde yer veriyoruz. Payartz markasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na bağlı 6493 yasasının gereksinimlerine uygun olarak şirketlerin e-para kuruluşu veya ödeme kuruluşu olabilmek için ihtiyaç duyabilecekleri uçtan uca yazılım altyapıları sunuyoruz. Aynı zamanda e-para ürünlerimizi kullanıcılar ile buluşturuyor ve cüzdan ürünlerinin yanı sıra, cüzdan ürününü direkt “as a service” bir platform olarak tasarladığımız WaaS (Wallet as a service) altyapısını sağlıyoruz. FinartzConnect markası altında ise fintech’ler ve büyük ölçekli e-ticaret şirketleri için hem ödeme hem de ödeme öncesi ve sonrası süreç operasyonlarında şirketlere ödeme geçidi ve özel (custom) proje geliştirme servisleri sunuyoruz. Bu ürün aileleri arasına Ar-Ge sürecinde olduğumuz yeni çözümleri de ekleyerek ilerlemeye devam ediyoruz.

Ödeme sistemlerindeki uzmanlığımızı yeni markalarımız ile birlikte daha odaklı bir yapı haline getirerek firmalara ürün ve servis olarak sunuyor ve bu süreçte Türkiye’nin en büyük fintech fabrikası olmayı hedefliyoruz.

 

Siz Payartz çatısı altında yasaların gereksinimine uygun olarak şirketlerin e-para kuruluşu veya ödeme kuruluşu olabilmek için ihtiyaç duyabilecekleri uçtan uca yazılım altyapıları sunduğunuzu söylediniz. 6493 sayılı kanuna gelen güncellemeler ile birlikte çok şey değişti. Şirketlerin e-para ve ödeme kuruluşu olabilmeleri için nasıl altyapı ve servisler sağlıyorsunuz? Dijital cüzdanlar da pandeminin etkisiyle birlikte şirketlerin yeni ödeme seçenekleri arasına eklenmeye başladı. Şirketler neden dijital cüzdana ihtiyaç duyuyorlar ve Finartz dijital cüzdan altyapılarını nasıl firmalara sağlıyor?  

6493 sayılı kanuna gelen güncellemeler ile birlikte şirketlerin e-para kuruluşu ve ödeme kuruluşu olmaları için gereken yükümlülükler de oldukça arttı. Finartz olarak bu noktada şirketlere ödeme kuruluşu olma sürecinde bankalara entegrasyon dahil olmak üzere kullanıma hazır ve direkt olarak işletilebilir esnek ve uçtan uca bir çözüm sunuyoruz. Ödeme kuruluşu altyapısını sağladığımız şirketler, üye işyerlerine ödeme kuruluşu olarak hizmet sağlayarak ödeme alma akışlarında daha çeşitli ve ayrıcalıklı seçenekler sunabiliyor.  Bu sayede teknik altyapısı yeterli olmayan görece küçük şirketler için ve farklı ödeme seçeneklerine ve aynı zamanda taksit avantajlarına sahip olmak isteyen şirketler için ödeme kuruluşlarının sağladığı çözümler mükemmel seçenekler haline geliyor.

Sektörel beklentiler doğrultusunda dijital cüzdanlar özelliklerine göre Açık Devre ve Kapalı Devre cüzdanlar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kapalı devre cüzdanlar, e-para lisansı bariyeri olmadan pazara hızlı giriş imkânı sunarken açık devre cüzdanlara kıyasla daha kısıtlı özelliklere sahipler. Açık devre cüzdanlar ise kart ile hesaba para yükleme-çekme, ödeme, iade ve sadakat programlarının yürütülebileceği bir platform olma gibi oldukça çeşitli özelliklere sahip.  Açık devre cüzdanlar, bütün bu özelliklere ek olarak Havale/EFT ile hesaba para yatırma-çekme, kişiler arası para transferi, KYC ve kart basımı gibi özellikleri de destekliyor. Özellikle kişiler arası para transferi, açık devre cüzdanları alt üye iş yerlerini de barındıran kapsamı geniş organizasyonlar için uçtan uca bir ödeme ortamı haline getiriyor. 6493 sayılı kanun uyarınca şirketlerin müşterilerine açık devre dijital cüzdan hizmeti sunabilmeleri için elektronik para lisansına sahip olmaları gerekiyor. E-para lisansı alabilmek için de şirketlerin zorlu süreçlerden geçmeleri gerekiyor. Finartz olarak bu noktada, şirketlerin bu süreçlerden kolayca geçebilmesi için yasal düzenlemeler doğrultusunda şirketlerin e-para kuruluşu olmalarını veya halihazırda e-para lisansına sahip şirketlerin altyapılarını yenilemelerini sağlıyoruz.

 

 

WaaS platformunuzdan ve Payartz’ın sunduğu altyapı ve süreç yönetiminden de bahsedebilir misiniz?

Wallet as a Service (WaaS), operatör adı verilen e-para kuruluşlarının kullanabildiği bir altyapı olarak Finartz tarafından fintech ve perakende dünyasına sunuluyor. Açık devre cüzdan sahibi olmak isteyen şirketler (Temsilci), operatörün e-para lisansı doğrultusunda e-para kuruluşu gibi faaliyet göstererek, aralarındaki anlaşma uyarınca açık devre cüzdanların sahip olduğu bütün özelliklerden yararlanabiliyor ve bu süreçte e-para lisansına ihtiyaç duymuyor. Finartz’ın e-para kuruluşlarına sunduğu bu altyapı çözümü, aynı zamanda e-para kuruluşları için ürünlerini çeşitlendirme ve dijital cüzdan sahibi olan temsilcilerden alacağı işlem bazlı komisyon ile karlılıklarını arttırma fırsatı sunuyor. Operatörler WaaS altyapısını kullanarak temsilcilerle gerçekleştirdiği anlaşma doğrultusunda kullanıcı rolleri, dijital cüzdan özellikleri ve kapsamı, KYC limitleri gibi öncülleri temsilci bazlı olmak üzere istedikleri doğrultuda değiştirebiliyor. Temsilciler ise diledikleri özelliklerle dijital cüzdan sahibi olarak dijital cüzdanların faydalarından yararlanırken temsilcilerin altyapı ve şirket organizasyonu gibi zorunlu değişiklikleri gerçekleştirmesine gerek kalmıyor. Kısaca bütün şirketler Finartz’ın sunduğu WaaS altyapısı ve operatörün e-para lisansı ile bir fintech şirketi oluyor.

 

Lansmanını yeni yaptığınız 3DS Test Suite ortamı 3D Secure 2 ekosistemine nasıl katkı sağlıyor? Burada sunduğunuz Sandbox ortamından da bahsedebilir misiniz?

Finartz olarak Secureartz markası altında geliştirdiğimiz 3DS TestSuite çözümümüz ile kendi 3D Secure ürünlerini geliştiren şirketler için uçtan uca ve kapsamlı bir sandbox ortamı sunuyoruz. 3D Secure 2 geçişinin gerektirdiği güçlü kimlik doğrulama sistemini içeren 3DS Testsuite sandbox ortamı ile şirketler, sahip olduğumuz EMVCo lisanslı Directory Server (DS), Access Control ve Server (ACS) domainleri ile, kendi 3D Secure ürünlerini test edebiliyor ve geliştirebiliyorlar. Secureartz, sandbox ortamı ile 3D Secure 2 domainlerini diğer domainlerden bağımsız olarak test eden ortamların yanı sıra gerçek dünyadaki senaryoların canlandırılarak ürünün kullanılabilirliğini ölçüyor. Çeşitli plan ve seçeneklerle sunduğumuz TestSuite ortamı ile kuruluşlar satın aldıkları, geliştirdikleri veya geliştirme aşamasında oldukları 3D Secure 2 ürünlerini, TestSuite platformundaki detaylı raporlamaları ile şekillendirebiliyor ve daha güvenli, daha kullanışlı hale getirebiliyorlar.

 

 

2022 yılı hedefleriniz eşliğinde, nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz?  Müşterilerinizi bekleyen yenilikler neler?

2021, Finartz için oldukça yoğun geçen ve geliştirdiğimiz ürünleri birçok başarı ile taçlandırdığımız bir yıl idi. Türkiye’nin en hızlı büyüyen FinTek şirketi olarak, liste başarılarımız sonrasında yurtiçi ve yurtdışında birçok yatırımcı ile görüşme fırsatı bulduk. Önceliğimiz ve odağımız ise yatırımdan ziyade ürün gamımızı geliştirmek ve sağlamlaştırmak ile ilgili. Biraz önce bahsettiğim dijital cüzdan çözümlerini sunabilecek şirketlere yazılım altyapısını ve e-para kuruluşu olma gibi birçok fırsat sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde yurtdışı açılımımızı hızlandıracağız. Partnerlerimiz ile birlikte ürün gamımızı geliştirecek ve pazardaki yerimizi sağlamlaştıracağız. Yeni nesil teknolojilerle geliştirdiğimiz çözümlerimizle, ülkemizin finansal teknolojilerdeki dijital dönüşümüne de yön vereceğiz. Finartz’ı kurduğumuzdan beri nakitsiz toplum vizyonumuza katkı sağlayacak her bir proje için ciddi şekilde çalıştık ve şirketleri dönüştürdük. Vizyonumuz doğrultusunda gerekli tüm teknolojik enstrümanları pazara sunmaya devam edecek ve Türkiye’nin en büyük Fintech Fabrikası olma sürecimize hız kazandıracağız.