Mastercard Advisors İş Geliştirme Müdürü

Oğuz Aslan

 

Mastercard Advisors İş Geliştirme Müdürü Oğuz Aslan, Fintechtime okurları için kaleme aldı, “Verinin yeni petrol olduğuna inanıyorum!”.

“Son yıllardaki gelişmeler ışığında verilerin bir bütün olarak yönetilmesi ve müşteri merkezli anlamlandırılması için CAO pozisyonu ve ona bağlı birimler bankalar arasında yaygınlaşıyor. Bu yaklaşım da sadece kısa vadede bir ürün ya da birimin en yüksek değere ulaşmasını değil, uzun vadede müşteriler için yaratılan değerin de bir anlam kazanmasına katkı sağlıyor.”

 

 

Dünya ekonomisinin değişim ve dönüşümü 100 yıldır petrol üzerinden ilerlerken, önümüzdeki 100 yılın ise veri ile şekillenmesi bekleniyor. İnternet ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması ile müşteriye ulaşmakta daha da özgürleşen rekabetçi ortamda fiziksel sınırlar ortadan kalktı. Bunun sonucu olarak ürün odaklı iş modelleri yerini müşteri odaklı iş modelleri ve stratejilerine bıraktı. Bu dinamikler ışığında finansal kurumlar da dahil olmak üzere oyuncular; veriyi etkin bir şekilde kullanarak “kolay ve hızlı”, “kullanıcı dostu”, “size özel”, “her zaman, her yerde, dilediğinde” gibi söylemleri son kullanıcıların hayatında bir tercih noktası olmaktan çıkarttı ve yeni dijital dünyanın standartları olarak konumladı. Finansal kurumlara baktığımızda ödeme sistemleri bu dönüşümün merkezinde yer alması ve adeta bir veri madeni olmasıyla bu dönüşümün en kritik oyuncularından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Verilerin verimli kullanımının önündeki en büyük engellerden ve zorluklardan biri; uzun yıllardır faaliyet gösteren finansal kurumların görünürde değişime ayak uydururken, arka planda çok da sistematik olmayan ve birbiriyle uyumlanması güç sistemler üzerine kurulmaları. Son yıllardaki gelişmeler ışığında verilerin bir bütün olarak yönetilmesi ve müşteri merkezli anlamlandırılması için CAO (Chief Analytics Officer) pozisyonu ve ona bağlı birimler bankalar arasında yaygınlaşıyor. Bu yaklaşım da sadece kısa vadede bir ürün ya da birimin en yüksek değere ulaşmasını değil, uzun vadede müşteriler için yaratılan değerin de bir anlam kazanmasına katkı sağlıyor.

Bazı finansal kurumlar, büyük bütçe yatırımları yapılması gerektiği için veriyi daha verimli ve etkili kullanma konusunu önceliklendirmekte güçlük çekiyor. Küçük adımlar ile başlamak, fayda elde ettikçe yatırımları arttırmak doğru bir yaklaşım olabilir. Ancak pandemi ve hızlı dijitalleşme gibi etkenler müşteri davranışlarını günden güne değiştirirken, gerçek zamanlı yapay zekâ modellerinin kullanımı gelişmiş finansal kurumlarda bir kat daha önemli hale geliyor.

Müşteri odaklı kurumlar, mevcut verilerini dış kaynaklarla zenginleştirmek, müşterilerini daha iyi tanımak, modellerini keskinleştirmek ve böylece kendilerine rekabet avantajı devşirmek için bazı çalışmalar yapıyor. Bunlara örnek olarak da telekom operatörleri, online pazaryeri platformları ve harita uygulamalarını ön plana çıkıyor.

Son yıllardaki yatırımlarına ve pazara sunulan yeni ürünlerine baktığımızda Mastercard, veri değerini ön planda tutan bir finansal sistem oyuncusu olarak karşımıza çıkıyor. Kişisel verilerin korunması ve uyum gereksinimlerini maksimumda gözeterek, müşteri profilleme, kişiselleştirme ve özelleştirme, risk ve dolandırıcılık modelleri ve skorları, pazarlama ve iş geliştirme analitiği gibi alanlarda servisler ve ürünler sunuyor. Bunun yanı sıra anonimleştirilmiş kitlesel veri analizleri ile turizm ve dış ticaret gibi konularda da kurum ve oyunculara destek oluyor.

Finansal teknolojilerin gelişim sürecine de bakıldığında gelecek yüzyıla yön vermesi beklenen veri analitiği alanında finansal kurumlar çok avantajlı bir konumda yer alıyor. Eldeki avantajı en doğru şekilde kullanmanın ve müşteriler için faydaya dönüştürmenin yolu verinin sağlıklı tutulması, müşteri merkezli kullanılması, kullanımının yaygınlaştırılması ve kurum dışında iş ortaklıklarının değerlendirilmesinden geçiyor.