Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, 2022’de özellikle oyun ve fintech girişimlerinde tüm zamanların yatırım rekorunun kırıldığını belirtti.

2022’de özellikle oyun ve fintech girişimlerinde tüm zamanların yatırım rekorunun kırıldığını belirten Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, bu yıl aracılık ettikleri yatırımlardan unicorn çıkmasını beklediklerini dile getirdi.

Geçen yıl 11 girişimin 20 milyon TL yatırımına aracılık ettiklerini belirten Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, “Türkiye Girişim Ekosistemi 2022 Raporu’na göre, girişimlere yapılan yatırımlar 2022’de dünya genelinde düşerken, Türkiye bu süreçten sınırlı şekilde etkilendi. 2022’de özellikle oyun ve fintech girişimlerinde tüm zamanların yatırım rekoru kırıldı. 2022’de 46 girişim, kitle fonlama ile 1 milyar 6 milyon dolar yatırım aldı. Oyun ve fintech girişimlerinde tüm zamanların yatırım rekoru kırıldı. 2021’de 69 milyon dolar olan fintech yatırımları 90 milyon dolara çıktı. 2021’de 265 milyon dolar olan oyun girişimlerinin yatırımları ise 362 milyon dolara yükseldi. Keiretsu Forum Türkiye olarak 2023’te de yatırımlarımıza devam ediyor ve bu yıl yatırımlarımızdan unicorn çıkmasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye tam bir fintech cenneti. Türkiye bankacılık alanında dünyanın çok önündeyiz. Türkiye’den fintechlerden bir veya birkaç unicorn çıkacağını düşünüyorum.” dedi.

Türkiye’nin girişimcilik alanında çok büyük bir potansiyeli olduğuna değinen Eren, “Teknolojik ve dijital devrimi yaşadığımız bugünlerde girişimcilerle kurumsal yatırımcıları bir araya getirmek daha önemli hale geliyor. Türkiye’den dünyada adından söz ettiren büyük girişimlerin çıkacağını inanıyorum. Bu alanda altyapımız ve yeterli insan kaynağımız var.

Yatırım ağlarının sayısı artarsa daha iyi girişimler daha doğru yatırımlar alacak

Türk girişimleri artık çok ciddi yatırımlar alıyor. Biz Keiretsu Forum Türkiye olarak her ay 100’den fazla başvuru alıyoruz. Son 3 yıldır en çok yatırım yapan melek yatırım platformuyuz. Ancak Türkiye’de melek yatırım ağlarının sayısı artmalı. Şu anda bireysel yatırımcılarla yürüyen bir sistem var. Melek yatırım ağlarının sayısı artarsa daha iyi girişimlerin daha doğru yatırımlar alma imkanı bulacağını düşünüyorum. Büyük kurumların da dönüşmesi gerekiyor. Girişimlere yeterli kurumsal destek sağlanması durumunda Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin önü çok açık.” dedi.

Öte yandan son yıllarda kişisel gelir vergisi indiriminden yararlanmak için de akredite yatırımcı sayılarında da artış olduğunu belirten Eren, “BKY Lisansı alan akredite yatırımcılar yapmış oldukları yatırımın yüzde 75’ini vergilerden düşebiliyor bu da dünyadaki en yüksek oran. Birçok melek yatırımcı da bu vergi desteğinden yararlanmak istiyor” şeklinde konuştu.