Efonla Genel Müdürü Muhammed Ali Tiryakioğlu ile Fintechtime Haziran sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.

2021 yılında SPK tarafından paya dayalı kitle fonlama faaliyetlerine aracılık etmek üzere yetkilendirilerek, kolay ve pratik yatırım deneyimi sunmak üzere yola çıkan efonla’nın Genel Müdürü Ali Tiryakioğlu ile bir araya gelerek sorularımızı ilettik.

 

Efonla ile okurlarımızı yakınlaştırabilir misiniz? Hem girişimcilerin hem de yatırımcıların Efonla’ya olan ilgisi nasıl?

Efonla olarak kitle fonlama sektörüne dahil olan ilk şirketlerden biriyiz ve 2 yıldan uzun bir süredir faaliyet göstermekteyiz. Bu süreçte olumlu olumsuz tüm eleştirileri değerlendirerek şirketimizde önemli güncellemeler yapmaya karar verdik ve web sitemizi kullanıcılar için hem kullanışlı hem de görsel açıdan dikkat çekici hale getirdik. Artık sitemizde yer alan projelere yatırım yapmak sadece birkaç dakika sürüyor. Bununla da kalmadık yine kısa süre içerisinde melek yatırım ağımızı aktif hale getirdik burada da kısa süre içerisinde pek çok kişiyi melek yatırımcı yapmayı başardık.

Yapılan güncellemeler ve üyelerimizle kurduğumuz etkili iletişim sonrası oluşan ilgi bizleri bile şaşırttı 5 aylık bir süre içerisinde sosyal medya kanallarımızda %40’lık bir büyüme yakaladık ve site etkileşimimiz de dramatik bir şekilde yükseldi. Nitekim 2023 yılı ilk fonlamamızı da kampanya süresi tamamlanmadan hedef tutarın üzerinde bir rakamla ek gerçekleştirdik. Ayrıca, hali hazırda şirketimize başvurmuş pek çok proje bulunuyor bu projelerin hazırlık süreçlerinin tamamlanmasıyla birlikte fonlamaların da ivme kazanarak devam etmesini bekliyoruz.

 

Şimdiye dek çatınız altında kaç fonlama gerçekleşti? 2023 yılı için nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz?

Son 3 aylık dönemde üretim odaklı 2 yeni girişimi fonlamaya açtık bu projelerden Chemic Medikal’in fonlaması yatırımcıların ilgisi ile kısa sürede tamamlandı. Sağlık alanında faaliyet gösteren bir proje olarak Türkiye’de indikatör stript üretimini yapmak üzere faaliyetlerine başlayacaklar. Minyatür Tuğla isimli girişimimizin fonlaması hali hazırda devam ediyor onlar da Türkiye’de diorama sanatının öncülerinden. Bu ürünlerin profesyonel üretimi için minik tuğla gibi inşaat malzemeleri üretimini gerçekleştiriyorlar.

Genel olarak 2023 yılını analiz etmek gerekirse dünya ekonomik verileri, ABD’de beklenen resesyonun etkisi ile ekonominin durağan geçeceğini gösteriyor ancak Türkiye gibi genç dinamik nüfusu sayesinde teknoloji alanında girişim üretme konusunda gayet başarılı olan bir ülkenin bu durumu lehine çevireceğini düşünüyoruz. Ayrıca kitle fonlaması sektörü özelindeki potansiyel bu alanın bu sene de hızla gelişeceğini gösteriyor.

Biz de efonla olarak bu sene yine bir diğer kitle fonlama modeli olan borca dayalı kitle fonlaması faaliyetlerine de başlamak için gerekli adımları attık. Bunun yanı sıra ödül ve bağışa dayalı kitle fonlaması için de hazırlıklarımız devam ediyor. Tüm fonlama kanallarından girişimcilerin ve fonlamaya ihtiyaç duyan herkesin her yönden fonlamasını gerçekleştirmek için kolları sıvadık. 

 

 

Ülkemizde yasal düzenlemesi bulunan kitle fonlaması modelleri hangileri?

Platform ekonomisinin önemli bir aktörü olan kitle fonlamasının Türkiye’de ilk yasal tanımlaması 5 Aralık 2017 tarihinde yapıldı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından 3 Ekim 2019 tarihinde yayımlanan “Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliği” adı altındaki düzenleme ile kitle fonlama platformlarının yasal uygulama alanı netleşti. Bu uygulama alanı 27 Ekim 2021 tarihinde SPK’nin yayımladığı “Kitle Fonlaması Tebliği” ile genişleyerek borçlanmaya dayalı kitle fonlamasını da kapsadı. Paya ve borçlanmaya dayalı kitle fonlama faaliyetleri, SPK tarafından listelenen/yetkilendirilen kitle fonlama platformları aracılığıyla yapılır. Platformlar her bir faaliyet türüne aracılık etmek için ayrıca yetkilendirilmelidir.

 

 

Efonla platformunda fon toplama koşullarınız nedir? Girişimler platformunuza dahil olmak için nasıl ilerlemeli, nasıl bir yol izlemeliler?

Güncellenmiş web sitemize üye olmak artık çok kolay kısa sürede üyelik adımını tamamlayabilirsiniz. Bundan sonraki süreçte bizimle iletişime geçmek için pitch deck’inizi mail olarak gönderebilirsiniz. Ekibimiz gerekli incelemeleri tamamladıktan sonra sizinle iletişime geçerek eksik olan belgelerin temin edilmesi destek olmaktadır. Burada unutulmaması gereken unsur girişimlerinizin yatırım komitesi adı verilen bağımsız üyelerden oluşan komite tarafından onaylanması gerekmektedir. Ancak bu onaylama süreçleri tamamlandıktan sonra girişiminizin fonlamaya başlaması adımına geçebiliyoruz. Belgelerin tamamlanması ve fonlamanın başlaması süresi girişimcinin performansına göre değişebiliyor. Bu süreçler tamamlandıktan sonra ilk olarak girişiminiz incelemeye açılıyor böylelikle girişimin pazarlanması ve yatırımcılar tarafından değerlendirilmesi için zaman kazanıyoruz. İnceleme sürecinde reklamların planlanması ve sosyal medya paylaşımlarının düzenlenmesi devam ediyor. Daha sonra kampanya başlıyor ve belirtilen sürede hedef fonu toplamaya devam ediliyor.

Biz platform olarak girişimlerde çığır açıcı teknolojilerle ilgilenmekteyiz. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse biz aydınlanmak için mum kullanılan bir zamanda yenilik olarak kokulu mumla veya renkli mumla ilgilenmiyoruz bunun yerine ampulü bulan kişileri arıyoruz.

 

 

 

Kitle Fonlama sistemi girişimcilik ve yatırım ekosistemine nasıl bir katkı sunuyor? Pazar büyüklüğü ve sektör yönelimleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Kitle fonlaması girişimcilik ekosistemine özellikle Türkiye’de 2022 yılında damgasını vurmuştur diyebiliriz. Kitle fonlamasının en önemli özelliklerinden biri girişimin fonlamasının gerçekleşirken aynı zamanda pazarlanmasının yapılması imkanıdır diyebiliriz. Yaptığımız çalışmalar ve sektörde gerçekleştiğimiz görüşmelerden kitle fonlamasında yatırımcıların ortaklıktan beklentilerinin hisse değerlerinin artırması olduğunu bunun dışında şirket iç işerine çok da karışmak istemediklerini görüyoruz. Bu da girişimcilerin işlerini yapabilmeleri için uygun bir atmosfer yaratıyor. Bu açıdan düşünüldüğünde kitle fonlaması hem girişimciler hem de yatırımcılar açısından optimum çözüm gibi görünüyor.

Paya dayalı kitle fonlaması incelendiğinde bugüne kadar yapılan yatırımların 400 Milyon lirayı aştığı görülüyor. Bu rakamın borca dayalı kitle fonlaması faaliyetlerinin de başlamasıyla birlikte logaritmik bir şekilde yükseleceğini düşünüyoruz. Kitle fonlamasında sektör son dönemde daha çok yapay zeka, SaaS, elektrik şarj istasyonları alanında fonlamalar yapmaktadır ancak tüm teknoloji ve/veya üretim faaliyeti gösteren girişimleri platformumuza bekliyoruz.

 

Orta ve uzun vadeli hedef ve planlarınızda neler var?

Kitle fonlamanın her modeli ile mvp’den itibaren tüm aşamalarda girişimlerimize destek olmak istiyoruz. Bunu yapabilmek için kitle fonlama platformumuzun yanında aktif olarak faaliyet gösteren melek yatırım ağımıza ek olarak ilerde girişim sermayesi yatırım fonumuzu da kurmayı planlıyoruz. Tüm bu yatırım kanalları sayesinde yurt dışından yatırım alma konusunda sorun yaşamayacağız ve sadece Türkiye’den değil Avrupa, Asya ve Amerika gibi önemli startup bölgelerinin de dikkatini çekmiş olacağız. Böylelikle platformumuzda fonlaması gerçekleşen girişimlerin ilerleyen aşamalarda yurt dışında fonlanması kolaylaşacaktır.