Foneria Portföy Yönetim Kurulu Üyesi & Genel Müdürü Berna Sema Yiğit Sevindi ile Fintechtime Ağustos sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

“Herkes için portföy yönetimi” vizyonuyla 2022 Şubat ayında faaliyete geçen Foneria Portföy Yönetimi A.Ş. hem bireysel hem kurumsal müşterilere yatırım hizmetleri sunuyor. Kişiye özel ve kolay erişilebilir, teknoloji odaklı bir deneyim sunarak fark yaratmayı amaçlayan şirketin Yönetim Kurulu Üyesi & Genel Müdürü Berna Sema Yiğit Sevindi ile bir araya gelerek sorularımızı ilettik.

 

Vizyon ve yönetim anlayışınız eşliğinde Foneria Portföy ile okurlarımızı yakınlaştırabilir misiniz? 2022 yılı sektörünüz açısından nasıl geçti, hangi yenilikleri sundunuz? 

Geniş yetkili Foneria Portföy Yönetimi A.Ş’ni 2022 Şubat ayında faaliyete geçirdik. Türkiye’de 63’ın üzerinde Portföy Yönetim şirketi var, maalesef banka iştiraki olanlar haricinde teknoloji kullanımı sınırlı bu da geniş kitlelere hizmetlerini ulaştırmak için bir engel teşkil ediyor.

Öte yandan Foneria Portföy olarak ilk andan itibaren tüm iş süreçlerimizi teknoloji ile harmanlanmış bir strateji üzerine kurguladık. Foneria uygulamasını da bu farkındalıkla oluşturduk.

Foneria Portföy olarak hem bireysel hem kurumsal müşterilerimize eksiksiz bir yelpazede yatırım hizmetleri sunuyoruz. Bireysel yatırımcılar için menkul kıymet fonları ve alternatif yatırım fonları kuruyoruz.

Kullanıcılarımıza hazır bir yatırım portföyünü tek işlemle alma imkânı veren. Çoklu varlık sınıfından oluşan, piyasa koşullarına göre güncellenen Otonom Portföylerimiz sektöre öncülük ediyor. Bunun dışında İslami hassasiyetleri olan yatırımcılarımıza uygun, hem yılda iki kez kendi arındırmasını yapan hem de nakit temettü dağıtma hedefi ile TEFAS’a açık FBC fonumuz var.

Ayrıca yatırım danışmanlığı ve özel portföy yönetim hizmeti de veriyoruz.

Kurumsal yatırımcılar içinse Girişim Sermayesi Fonları ve Gayrimenkul Yatırım Fonları kurup yönetiyoruz.

 

Foneria uygulaması  hakkında da bilgi alabilir miyiz? 

Foneria TEFAS altyapısını kullanan, Türkiye’nin fon pazarıdır. Yatırımcılara fon kurucularının farklı varlık sınıflarına göre yönetilen yatırım fonlarını inceleme, karşılaştırma ve bu fonlara yatırım yapma imkânı sağlayan bir uygulamadır.

İki yıllık bir teknoloji yatırımı neticesinde yaklaşık üç ay önce hayata geçmiştir, bu ana kadar 16 binin üzerinde kullanıcıya ulaşmıştır. Bu hızla artan kullanıcı kitlesinin önemli bir kısmı yatırımını Foneria dan yaparken çok kıymet verdiğimiz bir kitlede Foneria dan fon pazarını takip etmek, karşılaştırma yapmak, yatırımcı okur yazarlığını geliştirmek üzere fayda sağlamaktadır.

Foneria’da bizim tasarım prensibimiz, sadelik ve mümkün olduğunca finansal jargonda uzak durarak herkesin anlayabileceği bir yapı oluşturmaktır.

Foneria’nın yatırım yapana vaadi; fırsat eşitliği sağlamak, bilgi şeffaflığı, finansal kurumlar arası tarafsız duruş, akılcı yatırım yapmaya imkân sağlamaktır.

Berna Sema Yiğit Sevindi, "Foneria Portföy olarak hem bireysel hem kurumsal müşterilerimize eksiksiz bir yelpazede yatırım hizmetleri sunuyoruz. Bireysel yatırımcılar için menkul kıymet fonları ve alternatif yatırım fonları kuruyoruz."

Berna Sema Yiğit Sevindi, “Foneria Portföy olarak hem bireysel hem kurumsal müşterilerimize eksiksiz bir yelpazede yatırım hizmetleri sunuyoruz. Bireysel yatırımcılar için menkul kıymet fonları ve alternatif yatırım fonları kuruyoruz.”

 

Foneria nasıl çalışıyor? Yatırımcılara hangi avantajları sunuyorsunuz? 

Foneria’nın sağladığı avantajları 5 ana başlığa ayırmak mümkün

  • Uzaktan Fon Hesabı Açma: Eğer çipli TC Kimlik kartınız varsa, Foneria’da tamamen size ait bir fon hesabını sadece 7dk içinde açabiliyorsunuz. 1 iş günü içinde adınıza oluşturulan hesaba para aktararak yatırım yapmaya başlıyorsunuz.
  • Fon Pazarı: Foneria, TEFAS platformunda yer alan tüm fon kurucularının yatırım fonlarına hiçbir ilave maliyet olmaksızın 24 saat yatırım yapma imkânı sağlar. Foneria ile Pazardaki tüm yatırım fonlarının içerik, strateji, performans, geçmiş verisi, valör yapısı gibi bilgilerine tümüyle şeffaf ve anlaşılır şekilde erişilebilirsiniz. Ayrıca tüm fonların birbiri ile arzu edilirse grafikli karşılaştırma imkânı elde edersiniz.
  • Otonom Portföyler: Hangi varlık sınıfına ne oranda ve hangi fonlar üzerinden yatırım yapacaklarını bilemiyorsanız ve davranışsal yatırımcı analizi çıktınızla Otonom portföyler üzerinden yatırım yapmak mümkün. Otonom portföyler yatırım fonları içeren, kişi profiline uygun, varlık kombinasyonları düzeninde çalışır ve piyasa gelişmelerine göre kendini günceller. Para eklemek ya da çekmek durumunda yapısı bozulmaz, dağılım oranını korur. Bir başka ifade ile portföy dengesi bozulmaz.
  • Gerçek Portföy Takibi: Yatırım portföyünüzün günlük ve istediğiniz tarih aralığında kazanç kayıp raporu elinizin altındadır. Foneria yatırım portföyünüzü tek tuşla hayatınızdan referans değerlerle altın, BIST, enflasyon, emlak fiyat artışı, mevduat, cumhuriyet altını ve benzeri referans değerlerin getirileri ile karşılaştırma imkânı verir. Yatırımcı olarak analiziniz Foneria kaydında varsa, ilave yatırım yaparken risk seviyenizin altına veya üstünde olduğunuz durumlarda sizi uyarır.
  • Foneria TV yayınları ile kullanıcılarımız güncel pazar gelişmeleri ve varlık sınıflarındaki etkiler ile ilgili, kesintisiz bilgi sahibi olursunuz. Kısa ve yalın dilde hazırlanmış videolar ile yatırım okuryazarlığını geliştirmenizi, iyi bir yatırımcı olmanızı hedefler.

 

Hem dünyada hem de ülkemizde yatırım fonlarına olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konuda bir bilinç yerleşti mi?  

Yatırım fonları sade yatırımcı için varlık sınıflarını en iyi temsil eden harika araçlardır.

Yatırım fonları SPK tarafından sürekli denetlenen fon kurucu kurumların oluşturduğu ve her an pazarı takip kaydıyla profesyonelce yönetilen yatırım araçlarıdır. Kuruluş stratejileri doğrultusunda yatırım yapma gereksiniminiz olan hemen tüm varlık sınıflarını ayrı ayrı yansıtan yüzlercesi mevcuttur. Güvenilir yapıya sahiplerdir, çok küçük miktarlarla bile yatırım yapılabilir, yatırımcılarına maliyet farkı ayrımcılığı yapmaz, pazardaki gün içi fiyat dalgalanmalarından fazla etkilenmez.

Önümüzdeki dönemde yatırım fonları bazlı yatırım alışkanlığının çok hızlı yaygınlaşacağını görüyoruz. Nitekim 2020’den bu yana 250’den fazla yatırım fonu ihraç edildi, Metaverse’den petrole, sürdürülebilirlikten sağlık sektörüne pek çok temaya yatırım yapma imkânı oluştu. Aynı dönemde Yatırım Fonu yatırımcılarının sayısı 4 milyona ulaştı, yatırım fonu pazarı büyüklüğü ise 20 kat büyüyerek 900 milyar TL’yi aştı.

Yatırımcılar varlık sınıflarına yatırım fonları üzerinden yatırım yapacaklar ve bu imkânı en kolay arayüzle kendilerine ulaştıran uygulamalara teveccüh edeceklerdir.

 

Berna Sema Yiğit Sevindi, "Foneria olarak hayalimiz Türkiye de ihtiyaçtan doğan, öncü konumlanan bir marka olarak bu pazarda konsantrasyonu arttırmak, yeni yatırımlar yapılmasına cesaret ve ilham vermek."

Berna Sema Yiğit Sevindi, “Foneria olarak hayalimiz Türkiye de ihtiyaçtan doğan, öncü konumlanan bir marka olarak bu pazarda konsantrasyonu arttırmak, yeni yatırımlar yapılmasına cesaret ve ilham vermek.”

 

Kullanıcılar sağlıklı ve güvenli yatırım yapmak için nelere dikkat etmeli? 

Sermaye piyasalarının dışında yatırımların güvenliği hakkında yorum yapmak zor. Türkiye’de sermaye piyasalarına yatırım güçlü bir yasal çerçeve ve düzenli denetimle yönetiliyor.

Yatırımı sermaye piyasalarına yapmalı ama kulaktan dolma hareket etmemek lazım. Dünya’da ve Türkiye’de “tüyo”larla yatırım yapmanın küçük yatırımcıda küskünlük yarattığı pek çok olay var.

Yatırımda kafa rahatlığı gerekir…Bize göre sürekli al/ sat yapmak bir yatırım biçimi değildir. Piyasayı sürekli olarak tek başınıza yenemezsiniz. Yatırım varlık sınıflarına ve bir disiplin doğrultusunda yapılır. Biz finans profesyonelleri bu disipline “portföy yapısı” deriz.

 

Bilinçli yatırım için için neler önerirsiniz? 

Öncelikle herkesin bildiği ama uygulamanın kolay olmadığı bir kural var; “Yumurtaları tek sepete koymamalıyız”.

Miktarı ne olursa olsun her para bir portföy disiplininde yatırıma dönüşmelidir. İyi bir portföy farklı varlık sınıflarından oluşturulmalıdır. Varlık sınıflarından kastım yerli/ yurtdışı hisse senedi, altın, değerli madenler, tahvil, eurobond vb. Piyasaların en değişmez bilgisi tüm varlık sınıflarının aynı yönde hareket etmediğidir. Aynı anda yükselişe veya düşüşe geçmezler, birbirlerinin hareketlerinden etkilenirler.

Portföy sahibi olmak içinse yatırımcıların kendini tanıması gerekir. Nasıl bir yatırımcıyım, hangi koşullarda ne tepkiler veriyorum, risk/getiri beklentime, likitide ihtiyacıma göre nasıl bir portföy yapısı benim için idealdir sorularına sağlıklı cevap veremeden sağlıklı bir portföy kurmak mümkün değil.

Foneria’da Davranışsal Yatırımcı Analizimizi bu sorulara cevap bulabilmeniz için kurguladık. İsteyen herkes ücretsiz olarak Foneria’ya kaydolarak analizimizden faydalanabilir.

 

2023 yılı ajandanız eşliğinde yakın ve uzak dönem hedeflerinizi öğrenebilir miyim? 

Ülkemizin ekonomik gelişme ve işlevselliği açısından sermayenin tabana yayılması, küçük yatırımcıların sermaye piyasaları yatırım araçlarına ulaşması çok önemlidir. Ancak bu ulaşım sadece alım satım amaçlı ve kısa vadeli görüşlü olduğunda hem yatırımcı zarar görme riski çok yüksek olmakta, hem de ekonomide direk finansman modelinin sağlıklı çalışması mümkün olmamaktadır.

Bu bağlamda portföy yapısında çeşitlendirilmiş ve tabana yaygın bir yatırım kültürü tüm sistemin lehinedir. Alternatif fonlar dediğimiz girişim sermayesi ve gayrimenkul yatırım fonları, katılım disiplinindeki yatırım enstrümanları ve fonları önümüzdeki dönemde Portföy Yönetimi şirketimizin çok etkin rol alacağı alanlar olacak ve yasal düzenlemeler el verdikçe Foneria kayıtlı kullanıcılarının ilgisine açılacak.

Foneria olarak hayalimiz Türkiye de ihtiyaçtan doğan, öncü konumlanan bir marka olarak bu pazarda konsantrasyonu arttırmak, yeni yatırımlar yapılmasına cesaret ve ilham vermek.