Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan ile Fintechtime Ağustos sayısında için özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Yapı Kredi’nin inovasyon kültürü ve girişimcilik ekosistemini desteklemek amacıyla hayata geçirdiği Yapı Kredi Fast FRWRD Hızlandırma Programı’nın Demo Günü etkinliği gerçekleşti. 2023 yılının ilk hızlandırma programı olan organizasyon, bu dönemde KOBİ’lerin hayatını kolaylaştıran girişimlere odaklandı. Bu vesile ile programın mimarı Yakup Doğan ile bir araya gelerek hem program hem de programa katılan girişimler ile ilgili bilgi aldık.

 

Yapı Kredi Fast FRWRD Hızlandırma Programı’nın Demo Günü’nde birlikteydik. Programa harika girişimler seçilmişti. Girişimcilik ekosistemine katkılarınız için teşekkürler.  İlk mezunlarınızı vermenizin ardından, 2023 yılının ilk hızlandırma programını başlattınız. Programdan ve programa dair aldığınız geri bildirimlerden bahseder misiniz?

Geleceğin bankacılığını bugünden inşa etme vizyonuyla Yapı Kredi olarak, sektöre değer katan inovasyonlar tasarlayıp hayata geçiriyor ve bu doğrultuda inovasyon anlamında sektördeki öncü banka konumumuzu sürdürüyoruz. Tüm bu uygulamalarımızı tasarlarken kendi kaynaklarımızı, tecrübelerimizi ve yetkinliklerimizi kullanmanın yanı sıra açık inovasyon ilkesiyle dış dünyayla entegre olarak çeşitli ortaklıklar kurup, iş birlikleri de gerçekleştiriyoruz.

İnovasyon alanındaki öncülüğümüzü pekiştirmek ve girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak adına Yapı Kredi olarak uzun süredir çalışıyoruz. Bu amaçla yaptığımız çalışmaları güçlendirmek adına tüm inovasyon ve ekosistem inisiyatiflerimizi tek çatı altında toplayarak FRWRD’ı oluşturduk ve hızlandırma programlarımızı Fast FRWRD adıyla güçlendirerek ve genişleterek devam ediyoruz.

Yapı Kredi Fast FRWRD Hızlandırma Programı’na katılan girişimcilere, ekosistemdeki öncü isimlerden mentorluk alma, Yapı Kredi’nin ağı içerisinde yer alan melek yatırımcı, yatırım ağı ve VC’leriyle yatırımcı eşleştirmelerine dâhil olma, eğitim ve masterclass katılımları gibi imkânlar sağlıyoruz. Ayrıca, bu yıl girişimcilere ve girişimcilik ekosistemine daha yakın olmak adına, program süresince girişimcilerle bir araya gelerek program kapsamındaki masterclass’ları ve workshop’ları fiziki olarak gerçekleştirdik. Öte yandan bu yıl ilk kez Yapı Kredi FRWRD Ventures aracılığı ile girişimlere yatırım yapma imkânı da sağlıyoruz. Bu sayede girişimcilik ekosistemine verdiğimiz desteği bir adım daha ileri taşımayı hedefliyoruz. 60’ın üzerinde ekosistem lideri mentörümüz ve 30’un üzerinde girişim ekosisteminde önde gelen partnerimiz ile Türkiye’nin en zengin networke sahip ve en güçlü hızlandırma programlarından birini daha gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Güçlü markamız ve bu çok zengin network’ümüz ile startuplara en iyi desteği verme ve startup dostu olma misyonumuzu sürdüreceğiz.

Şimdiye kadar programımıza dâhil olan girişimcilerden aldığımız geri dönüşler, bizleri son derece memnun etti. Aldığımız geri dönüşler, bizleri hem cesaretlendiriyor hem de daha iyisini başarmak için motive ediyor.

 

Programa katılan girişimler ağırlıklı olarak hangi alanlarda çözüm üretiyordu. Demo Günü etkinliğinde izlediğimiz girişimler hangi aşamalardan geçti? Sonraki süreçte neler olacak?

Yapı Kredi Fast FRWRD Hızlandırma Programı için girişimlerin başvurularını aldıktan sonra yapılan başvuruları programın kriterlerine göre değerlendirmeye alıyoruz. Belirlenen kriterleri sağlayan girişimleri mülakata çağırıyor ve daha ayrıntılı tanımak istiyoruz. Mülakat aşamasını başarıyla tamamlayan girişimleri, objektif bir şekilde değerlendiriyor ve bu süreçleri de başarıyla tamamlayan girişimleri programa kabul ediyoruz. Her bir dönemimiz yaklaşık 10 hafta sürüyor.

90 başvurunun yapıldığı ve 15 girişimin seçilmeye hak kazandığı bu dönem için KOBİ’lere özel teknolojik hizmet geliştiren ve çalışır bir ürünü olan girişimlerin başvurularını kabul ettik. Programa seçilen girişimler yoğun bir süreç içerisine girdi. Her hafta hibrit olarak eğitimler, workshoplar, düzenli mentorluk görüşmeleri gerçekleştirildi. Hem girişimlerin projelerinin geliştirilmesi için çalışıldı, hem de demo gününe hazırlık yapıldı. Eş zamanlı olarak hem banka içi hem de ekosistemden kurumlarla ve yatırımcılarla eşleştirmeler yapıldı. Demo gününde girişimleri dinleyen ekosistem paydaşlarının görüşme talepleri gelmeye başladı. Şu sıralar bu eşleştirmeleri gerçekleştirerek sürece devam ediyoruz. Programdan mezun olan girişimlerimiz için eşleştirmelerimiz ve gelişimlerini takibimiz sürecek.

Önümüzdeki dönemde de belirlediğimiz konsepte uygun ürün geliştiren, girişiminin global alanda ölçeklenerek yeni pazarlara açılmasını hedefleyen, yenilikçi iş modeline sahip olan ve hızla büyümek isteyen tüm girişimcilerimizi Yapı Kredi Fast FRWRD Hızlandırma Programımıza bekliyoruz.

 

Bu dönemde KOBİ’lerin hayatını kolaylaştıracak girişimlere odaklandınız. KOBİ Bankacılığı ve ona bağlı ürün ve çözümler de yükselen değerlerinden. Yapı Kredi’nin KOBİ’lere olan destek ve çözümleri nasıl çeşitleniyor? Programa dâhil olan ve öne çıkan girişimlere yatırım yapmak veya çatınız altında yer vermek gibi bir yaklaşımınız olacak mı? 

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan" Yapı Kredi Fast FRWRD programımızı hem kurum içi hem de ülkemizin inovasyon kültürünü geliştirmek adına çok önemli bir adım olarak görüyoruz."

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan” Yapı Kredi Fast FRWRD programımızı hem kurum içi hem de ülkemizin inovasyon kültürünü geliştirmek adına çok önemli bir adım olarak görüyoruz.”

 

Yeni teknolojilere ve çözümlere KOBİ’lerin erişimi, içerisinde bulunduğumuz dönemde son derece önemli hale geldi. KOBİ’lerin dijitalleşmesi, dijital çağa uygun ürün ve hizmetler sunabilmesi, değişen piyasa koşullarına, müşteri beklentilerine ayak uydurabilmesi için oldukça belirleyici bir unsur oldu. Dolayısıyla KOBİ’lere çözüm sağlayan girişimlere bütüncül bir bakış açısı ile destek sağlamak hem girişimler hem KOBİ’ler hem bankamız hem de ülke ekonomimiz açısından oldukça önemli.

Bu doğrultuda, Yapı Kredi Fast FRWRD Hızlandırma Programı’nın bu döneminde, KOBİ’lere yönelik hizmetler geliştiren girişimcileri destekleyerek KOBİ’lere inovasyon ile dokunmayı amaçladık. Çünkü KOBİ’lerin işlerini dijital dünyaya taşımalarını desteklemek, yeni pazarlara açılmalarını sağlamak ve işlerini büyütmelerine katkı sağlamak istiyoruz. Bu anlamda, sektöre dinamizm ve değer katan startupların, değişen müşteri beklentilerini karşılayacak ürün ve hizmetleri ortaya koyma becerilerini desteklemeyi hedefledik.

Yapı Kredi Fast FRWRD Hızlandırma Programı ile teknolojiyi sahiplenen girişimlerin büyümesini kendilerine özel olarak, tamamen ücretsiz şekilde sunduğumuz ürün ve hizmet paketlerimizle destekliyoruz. Program girişimlerinden bankamızın farklı birimleriyle görüşmeleri devam edenler için bu doğrultuda çalışmalarımızı gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Yapı Kredi FRWRD Ventures ile de yatırım olanaklarını değerlendiriyoruz, programdan ya da ekosistem içerisinden girişimlere yatırımlarımız da olacaktır.

 

Türkiye’deki girişimlere işlerini kurmak ve büyütmek noktasında neler önerirsiniz? 

Toplumlar için büyük bir dönüştürücü güç olan girişimciliğin; ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklediğini düşünüyorum. Yeni fikirler, yaratıcı çözümler ve cesur adımlarla dünyayı değiştirebilen girişimciler; daha sürdürülebilir ve yenilikçi bir gelecek inşa edebilir. Bunları gerçekleştirebilmeleri adına girişimcilere destek sağlamak, onlara fırsatlar sunmak ve önlerine çıkan sınırları kaldırmak kritik öneme sahip. Biz de tam olarak bu noktada onları destekliyoruz.

Öte yandan girişimcilik, risk almayı, yenilikçi çözümler bulmayı ve fırsatlara dönüşebilecek zorluklarla karşılaşmayı gerektiriyor. Ancak, biliyoruz ki her büyük başarı, büyük risklere göğüs gererek elde edilir. Dolayısıyla her bir girişimin arkasında, hayallerini gerçekleştirmek için bir adım atmış olan cesur girişimciler var. Bu noktada Yapı Kredi olarak bize düşen görev, girişimcilik kültürünü desteklemek, yaygınlaştırmak ve yeni fikirlerin inovasyona dönüşmesini teşvik etmek. Girişimlerin cesur adımlar atarken onları destekleyen kurumlarla beraber ilerlemesi onlar için büyük avantajlar yaratabilir, ekosistemi ve içerisindeki aktörleri yakından takip etmeleri bu sebeple oldukça önemli.

 

Son dönemde banka ve fintech ilişkilerinin daha sıcak ve yakın ilerlediğini görüyoruz. Sizin bu konudaki yaklaşımınız düşüncelerinizi öğrenmek isterim.

Günümüzde yeniliğe açık olan fintech ve bankalar, hâlihazırda uygulama ara yüzlerini geliştirerek, pazardaki yerlerini almak için konumlanmaya başladı. Bu gelişmelerle birlikte, başta Avrupa olmak üzere, pek çok ülkede geleneksel bankacılığı büyük bir değişim bekliyor. Fintechler başta olmak üzere, tüm finans kuruluşları ürün ve servislerini, yapacakları iş birlikleri doğrultusunda, müşterilere büyük ölçüde kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetler sunmaya başlayacak. Bunun ilk örneklerini şu anda Avrupa’da, Amerika’da ve pek çok ülkede görüyoruz.

Fintechler, değişen müşteri beklentilerini karşılayacak ürün ve hizmetlerin ortaya çıkmasına katkı sağlayarak finans sektörüne dinamizm ve değer katıyor. Ödeme sistemlerinden yatırım danışmanlığına, bütçe planlamadan, biyometrik veriye ve güvenliğe kadar birçok farklı alandaki girişimler, finans sektörünü ileri taşıyor. Yapı Kredi olarak biz de fintechleri önemli iş ortaklarımız olarak görüyoruz.

Bankalar ile fintechlerin kuracağı iş birliklerinin devam edeceğine inanıyor ve bu iş birliklerini çok değerli buluyoruz. Finansal sistemlerde bir kurumun güçlü bilançosu ile riski sahiplenmesine ihtiyaç duyuluyor ve bu konuda da bankalar oldukça kuvvetli. Dolayısıyla banka dijital servis ara yüzlerine duyulan ihtiyaç, önemli bir mesele olmaya devam edecek. Biz de son 10 yılda dijitalleşme yolculuğunda etkili adımlar attık. Uzaktan müşteri edinimi yoluyla yeni müşteri kazanımımız 2023’ün ilk yarısında geçtiğimiz senenin ilk yarısına oranla yüzde 40’a yakın artarken kullanıcılarımız dijital kanallar üzerinden bireysel ve kurumsal olmak üzere 800’ün üzerinde bankacılık işlemini kolaylıkla gerçekleştirme imkanı sunuyoruz.

Bu doğrultuda biz de Yapı Kredi Mobil’i bir Super App’e dönüştürürken bu konsepti herkese açık bir “open platform” olarak konumlandırdık. Uygulamamızdaki kapsamlı “Benim Dünyam” bölümümüz sayesinde hayatı kolaylaştıran ve dijital bankacılığı çok farklı bir seviyeye getiren bir yeniliği müşterilerimize sunmuş olduk. Süper app stratejimizin ilk adımı olarak, Aracım+ uygulamamızı hayata geçirmiştik. Türkiye’de ilk olan bu platformumuz kısa sürede 1,5 milyon kullanıcıya erişti. Sonrasında Evim+, Bankam+ ve Seyahatim+ uygulamalarımızı da devreye aldık. Dijital ödeme çözümlerimizi sunduğumuz World PAY ve Sürdürülebilir Tercih Programımız STEP ile çerçevesini daha da genişlettiğimiz ‘Benim Dünyam’ı hem finansal hem de finans dışı ihtiyaçları karşılayabilen çok kapsamlı bir platform olarak büyütmeye devam ediyoruz. Tüm bu hizmetlerimiz, birer fonksiyon olarak konumlandırılmak yerine Yapı Kredi Mobil’in müşteri deneyimini odağa alan yaklaşımı ile hayatı kolaylaştıracak ve kullanıcılarına fayda sağlayacak şekilde sunuluyor. Oluşturduğumuz kılavuz ile partnerlerimiz bu yapıya kolayca giriş yapabiliyor. Ana amacımız müşteri ihtiyacını adreslemek olduğu için bu amaç doğrultusunda stratejimizle uyuşan büyük firmalar da startuplar da platformumuza entegre olabiliyor. Örneğin, şu anda da taşımacılık sektöründe bir startup ile entegrasyon sürecimiz devam ediyor. Fintechler ile iş birliklerimiz birçok farklı gelişim alanında olduğu gibi bu doğrultuda da devam edecek.

 

Girişimcilik ekosistemine katkılarınız sürecek mi? Önümüzdeki dönemde nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Dijital bankacılık alanında sınırları kaldırmak adına çıktığımız yolda, Yapı Kredi Fast FRWRD ile inovasyon kültürü oluşturmak, bu kültürü geliştirmek ve geliştirdiğimiz bu ekosistemle de güçlü iş birlikleri kurmak istiyoruz. Bu sebeple Yapı Kredi Fast FRWRD programımızı hem kurum içi hem de ülkemizin inovasyon kültürünü geliştirmek adına çok önemli bir adım olarak görüyoruz.

Bir yandan sektörde standartları belirleyen kendi teknolojilerimizi üretirken diğer yandan fintech ve startuplarla yakından ilgileniyoruz. Bu kapsamda Yapı Kredi olarak ülkemizi geleceğe taşıyacak yüksek katma değerli projelerin geliştirilmesine katkı sağlamak ve girişimcileri desteklemek adına uluslararası programımızı hayata geçirmek için çalışıyoruz. Bu program ile sektöre dinamizm ve değer katan girişimlerin, yapay zekâ alanında ürün ve hizmetler ortaya koyma becerilerini desteklemeyi amaçlıyoruz. Yeni programımız kapsamında, yapay zekâ teknolojileri ile ürün ve hizmet geliştiren girişimler, KOSGEB desteğiyle girişimlerini Estonya’da büyütme ve global pazarlara açılma şansı elde edecek. Programa katılan girişimler, uluslararası mentorlar ve ekosistem partnerleriyle görüşme, Estonya’da ekosistemin öne çıkan merkezlerinde fiziki çalışma alanı kullanma, danışmanlık desteği, global girişimcilik etkinliklerine katılım, ekosistem oyuncularıyla buluşma ve ürününü yurt dışına satarken ihtiyaç duyacağı danışmanlık desteği gibi birçok özel imkândan faydalanabilecek. Biz de bu programımız ile girişimlere sağladığımız katkılarla ülkemizdeki girişimcilik ekosistemini bir adım daha ileri taşıyacağımıza inanıyoruz.

Yapı Kredi olarak önümüzdeki dönemde de inovasyon ekosistemine ve girişimlere desteklerimizi sürdüreceğiz. Öncelikli hedefimiz, sadece teknolojiyi takip eden ve ondan faydalanan bir banka olmak değil teknoloji üreten ve özellikle finansal teknolojiye yön veren bir kurum olmak. Bu doğrultuda, yapımızı, stratejilerimizi, süreçlerimizi ve düşünce yapımızı şekillendirmeye devam edeceğiz.