KriptoPara Yatırımcısı ve Danışmanı Onur Gözüpek, Fintechtime Eylül sayısı için yazdı “Bitcoin Yatırım Aracı Olabilir mi?”.

“Bitcoin’in küresel anlamda popüler olduğu yılı 2017 yılına kadar Bitcoin’i henüz duymamış veya duymuş olsa da Bitcoin almamış çoğu kişi, o günlerde fırsatı kaçırdığını düşünüyordu. Ancak 2021 yılına geldiğimizde 2017 yılının Bitcoin almaya başlamak için aslında geç olmadığını gördük.”

 

Bitcoin, bir ödeme sistemi fikri olarak 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından ortaya atıldıktan sonra uzun bir süre boyunca finans dünyası tarafından görmezden gelindi. 2017 yılındaki en dikkat çeken yükselişine kadar Bitcoin ile ilgili haberlere finans medyasında bile pek yer verilmiyordu. Ancak, bugün Bitcoin ve birkaç kripto parayı hemen hemen tüm ekonomi bültenlerinde görebilmek mümkün. 4-5 sene önce Bitcoin’i oyun parası olarak tanımlayan ve yatırım enstrümanı olarak kabul etmeyen yatırım şirketleri günümüzde, sanal varlıklar olarak tanımladıkları kripto paraları yatırım enstrümanları arasına ekledi. Türkiye’de kripto para sektörünü kapsayan yasal düzenlemeler yapılana kadar, yatırım şirketlerinin kripto paraları yalnızca mevcut düzenlemelerin izin verdiği ölçüde değerlendirebildiklerini de hatırlatmak isterim.

Türk yatırım şirketleri, Bitcoin ve kripto paraları sanal varlıklar olarak yatırım enstrümanları arasında gösterse de bu varlıklara yatırım yapmanın riskleri konusunda da müşterilerini bilgilendiriyorlar. Elbette ki yatırım enstrümanları konusunda deneyimli olmayanların veya güvenilir yatırım araçlarını tercih edenlerin kripto paraları riskli yatırım aracı olarak kabul etmesi güvenli bir yaklaşımdır. Üstelik, Türkiye gibi kripto para sektörünün yasalarla düzenlenmediği ülkelerde kripto para yatırımcısı olmak, olası tüm riskleri baştan kabul etmek anlamına geliyor.

Ancak kripto paraları, özellikle de Bitcoin’i yakından tanımaya başladıktan sonra, Bitcoin’in varlıklarınızın değerini koruma konusunda, klasik yatırım enstrümanlarına rakip olabilecek yeteneklere sahip olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Fintechtime Sonbahar 2020 Eylül & Ekim sayısında Bitcoin’in değer saklama fonksiyonuna değinmiştim. Şimdi konuyu biraz daha detaylandırıp zaman zaman gündeme gelen sorulardan birine yanıt vermeye çalışacağım. Ani fiyat dalgalanmalarına, spekülasyonlara ve pek çok dolandırıcılık hikayesine konu olmasına rağmen Bitcoin bir yatırım aracı olabilir mi diye merak ediyorsanız, yalnız değilsiniz.

Aklınızdaki bu soruya verilerle yanıt vermeden önce, bu yazıyı okuyuculara Bitcoin’in değer saklama işlevini yerine getirip getirmediğini gösterebilmek amacıyla yazdığımı belirtmeliyim.

Bitcoin’in değer saklama işlevinden en verimli şekilde faydalanabilmek için öncelikle Bitcoin blokzinciriyle ilgili önemli bir kavramı bilmeniz gerekiyor: Bitcoin Blok Ödülü Yarılanması. Ödül yarılanmasını, en sade şekilde “Bitcoin üretiminin yaklaşık olarak her 4 yılda bir yarı yarıya azalması” olarak tanımlayabiliriz. 3 Ocak 2009’da üretilen ilk 50 Bitcoin’in ardından, 9 Ocak 2009’dan itibaren yaklaşık her 10 dakikada bir 50 Bitcoin üretilerek dolaşıma girmeye başladı. Blok ödülü ilk olarak 28 Kasım 2012’de 25 Bitcoin’e, ardından 9 Temmuz 2016’da 12,5 Bitcoin’e son olarak da 11 Mayıs 2020’de tekrar yüzde 50 azalarak 6,25 Bitcoin’e düştü. 2140 yılına kadar Bitcoin Blok Ödülü’nün 29 defa daha yarı yarıya azalacağı öngörülüyor. Ancak 2040’ta gerçekleşmesi beklenen 8. Blok Ödülü Yarılanması’na kadar toplam Bitcoinlerin %99,80’i üretilmiş olacak.

Kısaca, 21 milyon adet ile sınırlandırılan Bitcoin’in, piyasaya sürülme (emisyon) yöntemi olan Bitcoin Blok Ödülü, yaklaşık her 4 yılda bir yarı yarıya azalmaya devam edecek. Toplam 21 milyon Bitcoin’in 19 milyon 455 bin adedinin piyasaya sürülmüş olması nedeniyle bundan sonraki her ödül yarılanması bir öncekinden daha önemli hale gelecek.

Bitcoin’in 2009’dan bugüne yıllık açılış kapanış fiyatlarına göre yıl bazındaki fiyat değişimlerini bir tablo haline getirdim. Tabloda yer alan Bitcoin / USD fiyatı ilk olarak New Liberty Standart isimli borsada yayınlanmıştır. Veri sağlayıcısındaki en eski Bitcoin fiyatı, 13 Temmuz 2010 tarihin ait olduğundan 2009 yılı kapanış fiyatı ve 2010 yılı açılış fiyatı bu tarihteki fiyattan hesaplanmıştır. 2023 yılı kapanış fiyatı olarak 10 Ağustos 2023 tarihindeki ortalama fiyatı baz alınmıştır. Bitcoin, 10 Kasım 2021’de tüm zamanların en yüksek değeri (ATH) 68.789,63 Dolar’a ulaştı. Sıradaki blok ödülü yarılanmasının 2024 yılının nisan ayında gerçekleşmesi beklenmektedir.

Tabloda ödül yarılanmalarını takip eden yıllardaki benzerlikler dikkatinizi çekti mi? Yarılanmaları takip eden yıllarda Bitcoin fiyatında gözle görülür bir yükseliş yaşanmış. Ardından Bitcoin, yılı açılıştan daha düşük fiyat ile kapatmış. 2009 yılından bu güne yıl kapanış fiyatı sadece 3 defa açılış fiyatının altında kalmış ve bu döngü 3 defa tekrarlanmış.

Ani fiyat dalgalanmalarını, spekülasyonları, siber saldırılar veya çeşitli dolandırıcılık girişimleri sonucu ortaya çıkan krizleri ve “Bitcoin öldü” başlıklı haber manşetlerini göz ardı edip tablodaki yıllık açılış ve kapanış verilerine bakarak Bitcoin’in olası fiyat hareketleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ancak, en düşük fiyattan almak ya da en yüksek fiyata satmak çoğu zaman finans profesyonellerinin bile çok zor yakalayabileceği bir başarı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Profesyonel yatırımcı değilseniz, kendinize göre bir alım stratejisi, vade ve çeşitli çıkış senaryoları belirlemeniz olası riskleri en aza indirebilmeniz için önem taşıyor. Bitcoin ve diğer kripto paraların ülkemizde henüz yasal düzenlemelere tabi olmadığını ve kripto para varlıklarının riskli yatırım enstrümanları arasında sayıldığını da unutmamalısınız.

Bitcoin’in küresel anlamda popüler olduğu yılı 2017 yılına kadar Bitcoin’i henüz duymamış veya duymuş olsa da Bitcoin almamış çoğu kişi, o günlerde fırsatı kaçırdığını düşünüyordu. Ancak 2021 yılına geldiğimizde 2017 yılının Bitcoin almaya başlamak için aslında geç olmadığını gördük. Yukarıdaki tabloya göre, 2021 yılında fırsatı kaçırdığını düşünenler bundan birkaç yıl sonra aynı şekilde düşünebilir mi?