TÖDEB Fintek Çırağı Programı açılışı Marmara Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Programın açılış konuşmaları Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin ve TCMB Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdür Yardımcısı Emre Karpuz tarafından gerçekleştirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı vizyonuyla Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) ve Marmara Üniversitesi (MÜSEM) iş birliğiyle hayata geçirilen ve Türkiye’nin finans sektöründeki nitelikli insan kaynağı ihtiyacını gidermeyi hedefleyen TÖDEB Fintek Çırağı Programı açılışı Marmara Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. 24 Ekim Salı günü gerçekleştirilen programın açılış konuşmaları, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdür Yardımcısı Emre Karpuz tarafından yapıldı. Açılışa Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Necip Fazıl Kaymak, TÖDEB Üyeleri, Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Çelen, Prof. Dr. Hasan Korkut ile öğrenciler katıldı.

 

 

TÖDEB Olağan Genel Kurulu’nda imzalanan üçlü protokol kapsamında ortaya çıkan ve fintek sektörünün gelişimine ivme kazandırmayı amaçlayan program, genç yetenekleri sektörün gereksinimleriyle buluşturarak Türkiye’nin finansal teknoloji alanındaki potansiyelini güçlendirmeyi amaçlıyor. Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle, ilk yılında 100 gencin kabul edildiği ve Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin (MÜSEM) destekleriyle yürütülen program kamu, özel sektör ve üniversite birlikteliğinin önemli bir örneği.

Açılış konuşmasında “Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle, ilk yılında 100 gencimizi kabul etmeyi hedeflediğimiz, bir akademik yıla yayılacak ve 28 haftadan oluşması planlanan bu programın ilk yarısında, mevzuat ve bilgi teknolojileri temelli dersler ile geliştirilmiş bir müfredat izlenmesi planlanmaktadır” diyen Prof. Dr. Kurt, “Her dersin kendi dinamiklerinin gözetildiği, akademik bilginin yanı sıra sektör deneyimlerinin de aktarılmasının hedeflendiği, staj olanaklarının gözetildiği, üniversitemiz akademisyenlerinin liderliğinde ve üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilecek bu programın yetenek açığının çözümünde çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Marmara Üniversitesi ile TÖDEB arasındaki koordinasyon ve aktif sorumluk alanlarının en doğru şekilde planlanarak yürütüleceği bu sürecin ve bu iş birliğinin Türkiye için hayırlı olmasını dileyen Rektör Kurt, destek veren kişi ve kurumlara teşekkürlerini ileterek sözlerine son verdi.

Ev sahibi Prof. Dr. Kurt’tan sonra söz alan TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin sözlerine TÖDEB’i ve Türkiye’deki fintek ekosistemini fintek çıraklarına anlatarak başladı. “Fintek ekosisteminin çekirdeği inovasyon ve girişimciliktir. Türkiye finansal hizmetler, teknoloji kullanımı ve dijitalleşme açısından dünyada çok güçlü bir konuma sahiptir. İnovasyon dostu düzenlemeler sayesinde, sizlerin de dahil olma yoluna girdiğiniz fintek ekosistemi Türkiye’de her geçen yıl büyümektedir. Düzenlemelerin artması ile bu girişimlerin sayısı daha da artacaktır.” diyen Bilgetekin konuşmasına “TÖDEB Fintek Çırağı ile kamu, özel sektör ve üniversite iş birliğinin özel bir örneğini ortaya çıkardık. Bu iş birliği sayesinde 28 haftalık bu programın ilk yarısında uzmanlaşacaksınız. İkinci yarısındaysa doğrudan istihdama yönelik olarak üyelerimiz bünyesinde staj yapma fırsatı elde edeceksiniz. Programı başarı ile bitirenler hem teorik hem de uygulamaya yönelik bilginin yanı sıra, deneyimleyerek öğrenme modeli ile de tecrübe kazanarak mezun olacaklar. Cumhuriyetimizin 100 yılı geride bıraktığı 2023 yılında geleceğin ekonomisine yön verecek, ikinci yüzyıla Türkiye’mizi finansal teknolojiler konusunda güçlendirecek gençler… Aramıza hoş geldiniz.” cümleleriyle son verdi.

Açılışta son olarak söz alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdür Yardımcısı Emre Karpuz ise özel sektör ve üniversitelerin el ele vererek gençleri piyasaya kazandırmasının öneminin altını çizerek “Teknolojik gelişmelerin çok kısa sürede deneyimleniyor; dolayısıyla finans sektörü de bu gelişmelerden çok çabuk etkileniyor. Bu durum sadece Türkiye’de değil, dünyada da böyle ilerliyor.” diyerek sözlerine nokta koydu.

Açılış konuşmalarının ardından Fintek Kariyer Yolculuğunda 21. Yüzyıl Becerileri ve Fintek Kariyer Yolculuğunda Fintek Çırağı Programı Panelleri yapıldı ve program gençlerin tanışma etkinlikleri ile sona erdi.