Figopara Kurucu Ortağı ve CSO’su Bulut Arukel’in 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı.

2024 yılının, içinde bulunduğumuz ve yaşadığımız şartların her geçen gün daha da iyileştiği, hayallerimize ve hedeflerimize yakınlaştığımız umut dolu, mutlu bir yıl olmasını temenni ediyorum. Hem sektörümüz hem de ülkemizde inovasyon hızının yükselişe geçtiği bir yıl diliyorum. Sizlerin ve tüm Fintechtime okuyucularının yeni yılını kutluyorum.

 

Küresel bazda parasal sıkılaşma politikalarının devam etmesi ve beraberinde yaşanan enflasyonist sürece senenin başında yaşadığımız deprem felaketinin etkileri ve Türkiye’nin kendine özgü ekonomik konjonktürü de eklenince 2023 şirketler için oldukça zorlu bir yıl oldu. Fintek sektörü için ise yenilikçilik ve adaptasyonun ön plana çıktığı dönem yaşadık. Genel olarak sektör, dijital bankacılık, ödeme sistemleri ve alternatif finansman alanlarında büyümeye devam etti. Yatırım açısından baktığımızda ise sektörde belirgin bir şekilde, blockchain, yapay zekâ ve büyük veri gibi teknolojilere yönelik artan bir ilgi ve yatırım gördük.

Yatırımlar; global dalgalanma ve faiz artışlarına paralel olarak düşüş ivmesinde olsa da akıllı paranın, yatırımların doğru alanlara gittiğini de söylemek mümkün. 2024 yılında parasal sıkılaşma politikalarının da sonuna gelindiği düşüncesiyle global ölçekte yatırımlarda net bir artış bekliyorum. Fintek sektörünü yeni yılda artan global entegrasyon, dijitalleşme ve müşteri odaklı çözümlerin geliştirilmesi trendleri bekleyecek. Ayrıca, yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojilerinin daha etkin kullanımı, kişiselleştirilmiş finansal hizmetlerin sunulması noktasında önemli bir rol oynayacak.

 

Bugün işletmeler için finansman kaynağına erişimde zorluklar yaşanmaya devam ediyor. Özellikle tüm dünya olarak içinden geçtiğimiz ekonomik koşullarda şirketlerin finansal kaynağa rahat ve hızlı erişimi, buna bağlı olarak da sağlıklı nakit akışı yönetimi kritik öneme sahip. Figopara olarak işletmelerin ve KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu finansmana erişimlerini kolaylaştıran hizmetlerimizle önemli bir ihtiyacı karşılıyoruz. 2023 yılı Figopara açısından verimli bir yıl oldu. Bir şirket satın alımı gerçekleştirdik. Aynı zamanda yatırımcımız olan bir banka ile stratejik iş birliği yaptık ve bir teknoloji alt yapısı satın aldık. 80 binin üzerinde faturanın işlemine aracılık ederken, 10 binden fazla işletmeye hizmet sunuyoruz. Çalıştığımız şirket sayısını 2 kat büyütürken, Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan pek çok alıcı büyük şirket ve holdingi platformumuza dahil ettik. Figopara’nın iki temel ürünü KOBİ Finansman ve Tedarikçi Finansmanı büyümesini sürdürüyor. 2023 yılını bir önceki yılla kıyasladığımızda hacimde 2,5; kat gelirde ise 5 kat büyüme ile kapatmayı planlıyoruz.

 

2022’de Seri A yatırım turumuzda dünyanın ve Türkiye’nin iş, finans ve girişim alanındaki en büyük kuruluşlardan aldığımız yatırımla 2023 yılında global pazardaki konumumuzu güçlendirdik. Dubai’de lisans satın alarak hem ihracat faktoring hizmeti veriyor hem de tedarikçi finansmanı işlemi yapıyoruz. Teknolojimizi geliştirmeye odaklandık ve istihdamımızı artırdık. 2024 yılında ise istihdamımızı 2023’e göre 2 kat artırmayı planlıyoruz.

 

Figopara olarak 2024 yılında da KOBİ’lerin ve işletmelerin finansman ihtiyacını karşılamasına aracılık edecek, teknoloji temelli finansal çözümler üretmeye devam edeceğiz. Unicorn olma hedefi doğrultusunda hızlı büyüyeceğimiz bir yıl olacak. Açık bankacılık lisans sürecimizin de tamamlanmasını takiben Figopara kullanıcı şirketler tek platform üzerinden farklı bankalardaki ticari hesaplarını, hesap hareketlerini ve birden fazla bankadaki POS hareketlerini tek bir ekrandan görebilecek. Geleneksel bir modelde işleyen Tedarikçi Finansmanı hizmetimize alacak kısmını da ekleyerek büyük ve orta boy işletmelerin tek bir yerden alacak, borç, bayii ve kanal yönetimi yapabileceği, Doğrudan Borçlanma Sistemi (DBS) ile de ana firma-bayi ticaretinin finansmanına aracılık edeceğimiz bir noktaya getireceğiz. Dolasıyla 2024 yılı ürünlerimizi çeşitlendireceğimiz önemli bir yıl olacak.

 

Öte yandan 2024 yılının son çeyreğinde yeni bir yatırım turunu kapatmayı hedefliyoruz. Yeni yatırımla birlikte çalıştığımız banka ve finansal kuruluşlarla iş birliklerimizle işletmelere ayrılan limit tutarlarının artırılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Banka ve finansal kuruluşlarla yeni iş birlikleri fırsatları kovalayacağız. Figopara olarak şirketlerin tüm finansal ihtiyaçlarını karşılayacakları ve her sabah uyandıklarında finansal konuları için cevap alabildikleri bir finansal uygulama olma hedefinde emin ve hızlı adımlarla ilerliyoruz.