Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ödeme ve elektronik para sektörünün gelişimini ve mevzuatını ele almak üzere “Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Mevzuat Çalıştayı” adı altında etkinlik düzenledi.

Gerçekleştirilen bu çalıştay, TÖDEB üyeleri olan ödeme kuruluşları ile elektronik para kuruluşları tarafından büyük ilgi gördü. Çalıştay, sektörün önde gelen 250’den fazla profesyonelini bir araya getirmesinin yanı sıra TCMB ve sektör oyuncularının bir araya geldiği ve doğrudan görüş alış verişinde bulunduğu ilk etkinlik olma özelliğini de taşıyor.

Çalıştayın açılış konuşmalarını TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin ve TCMB Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Dr. Serdar Murat Öztaner gerçekleştirdi.

Konuşmasına “Çalıştay’ın fikirlerimizi paylaşıp, ekosistemimizin geleceğini şekillendirmek için hep birlikte değerlendirmelerde bulunulacak bir platform olduğunu” vurgulayarak başlayan Bilgetekin; “TÖDEB olarak, sektörümüzün dinamiklerini ve ihtiyaçlarını anlayıp, Merkez Bankası ile bu bilgileri paylaşarak, sektör için en uygun çözümleri bulmaya kendimizi adamış durumdayız. Bu süreçte bankamızın her zaman sunduğu destek ve rehberliği büyük bir değer olarak görüyoruz.” diyerek sözlerine devam etti.

Konuşmasında FAST sistemi, karekod, açık bankacılık ve özellikle Merkez Bankası Dijital Lirası’nın geliştirilmesi gibi uygulamaların ekonomimizin dijital dönüşümüne olan çığır açıcı katkılarından bahseden Bilgetekin; sektörün hedefini global arenada yer alarak, uluslararası iş birlikleri, ülkemize yatırım getirme ve ortaklıklar kurma olarak çizdi.

 

TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin’den sonra kürsüye gelen TCMB Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Dr. Serdar Murat Öztaner ise sözlerine sektör temsilcileri ile bir araya gelip karşılıklı bilgi paylaşımında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı. “Biz Merkez Bankası olarak ödemeler alanındaki finteklerin yalnızca nicelik olarak değil aynı zamanda nitelik olarak da ülkemizdeki tüm fintekler içinde öncü olmasını arzu ediyoruz.” diyerek sözlerini sürdüren Öztaner; “Bunun sağlanması için en uygun ortamı oluşturma çabası içerisinde olduğumuzu açık bir şekilde ifade edebilirim. Yetkilerin Bankamıza devredilmesiyle birlikte, güvenli ve etkin çalışan bir ödemeler alanı tesis etmek üzere ödeme hizmetleri alanında faaliyet gösteren kuruluşları da etkileyecek çalışmaları hassasiyetle yürütmeye başladık.” tespiti ile sözlerini sürdüren Öztaner FAST, TR Karekod ve BKM Geçit çalışmalarına vurgu yaparak sözlerine “TÖDEB’in yetkilileri ve organları tarafından sektör oyuncularını aynı zeminde buluşturacak koordinasyonu sağlamaya, ilgili kamu kurumları ve paydaşlarla karşılıklı iş birliği içerisinde çalışmaları yürütmeye özen gösterildiğini gözlemliyor ve bu çalışmaları takdir ediyoruz.” diyerek son verdi.

 

Açılış konuşmaları ve Bilgetekin ile Öztaner’in sektörel değerlendirme oturumundan sonra Çalıştay’da, TCMB uzmanları tarafından ödeme ve elektronik para kuruluşları ile ilgili mevzuat üzerine detaylı sunumlar yapıldı. Her sunumdan sonra katılımcıların konuya ilişkin soruları yanıtlandı ve sektörün karşılaştığı zorluklar ve gelecekteki fırsatlar detaylı bir şekilde ele alındı.

Ödeme ve elektronik para sektörüne ilişkin mevzuatın anlaşılmasını kolaylaştırmayı ve sektör profesyonelleri arasında bilgi alışverişini teşvik etmeyi hedefleyen Çalıştay’da, sektördeki yenilikçi gelişmeleri destekleyecek ve regülasyonların daha etkili bir şekilde uygulanmasını sağlayacak bu tür etkinliklerin öneminin altı çizildi.

Katılımcılar, çalıştayın sektöre sağladığı katkılardan, alanında uzman kişilerle doğrudan iletişime geçme fırsatından ve yazılı olan bilgilerin örneklerle açıklanmasından duydukları memnuniyeti bildirirken; Çalıştay’ın, mevcut zorlukları ele alarak, sektörün geleceğine ışık tuttuğunu vurguladılar.

Kapanışta da TÖDEB ve TCMB yetkilileri, bu tür etkinliklerin sektörün sağlıklı gelişimi için kritik olduğunu ve benzer iş birliklerinin devam edeceğini dile getirdi.