Sektörde doğru bilginin kaynağı rolünü üstlenen Paribu, Bitcoin halving ile ilgili merak edilenleri okurlarımız için anlattı.

Bitcoin halving’i ile ilgili merak edilenleri Paribu’ya sorduk. Bitcoin halving’i, aylardır hatta belki yıllardır kripto para piyasalarında çokça konuşulan kavramlardan bir tanesi. Adına yarılanma da denen Bitcoin halving’i bugüne dek yalnızca üç kez gerçekleşti ve Nisan 2024’te dördüncüsünün gerçekleşmesi bekleniyor. 4. yarılanma öncesi bu kavramın ne olduğunu Paribu’ya sorduk. Sektörde doğru bilginin kaynağı rolünü üstlenen Paribu yarılanmayı bizim için anlattı.

Bitcoin halving’i nedir?

Bitcoin halving’i, Bitcoin ağında gerçekleştirilen işlemleri doğrulayarak bu işlemleri güvence altına alan madencilerine verilen ödülün yarılanmasıdır. Yarılanma olarak da bilinen Bitcoin halving’i her 210.000 blokta bir gerçekleşir ve bu sebeple yaklaşık olarak dört yılda bir kez yaşanır.

Halving, Bitcoin protokolünde de belirtilen iki önemli kavramdan bir tanesidir. İlki BTC’nin arzının sınırlı olmasıdır. Halving ise Bitcoin ağında çalışan madencilerin çıkardıkları her blok başına aldıkları madencilik ödülünün, 210.000 blokta bir kereye denk gelecek şekilde yarı yarıya azalmasını ifade eder. Ağı güvence altına alan madencilere verilen ödülün yarılanması, Bitcoin arzının hızını doğrudan etkilediği için yeni çıkarılan BTC’lerin dolaşıma girme hızı da azalır.

Bugüne dek kaç Bitcoin halving’i oldu?

İlk Bitcoin halving’i 28 Kasım 2012’de gerçekleşmiştir. Bu halving ile başlangıçta 50 BTC olan Bitcoin madencilik ödülü 25, 9 Temmuz 2016’daki ikinci halving ile 12,5 ve 11 Mayıs 2020’de gerçekleşen üçüncü halving ile 6,25 BTC’ye gerilemiştir. Nisan 2024’te olması beklenen dördüncü Bitcoin halving’i ile madencilik ödülü 3,125 BTC’ye gerileyecektir.

28 Kasım 2012’de gerçekleşen ilk Bitcoin halving’i döneminde günlük çıkarılan ve dolaşıma giren BTC miktarı ortalama 3.600’dü. Bu miktar, 9 Temmuz 2016’da 420.000’inci blokta gerçekleşen ikinci halving ile 1.800’e ve 11 Mayıs 2020’de gerçekleşen üçüncü halving ile 900’e gerilemiştir. Dördüncü halving ile günlük olarak dolaşıma girecek olan BTC miktarının ortalama 450’e gerilemesi beklenmektedir. 2024 yılı itibarıyla dolaşımdaki BTC sayısı 19.650.000’i geçmiştir.

Halving, yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü BTC’nin arzını ve dolayısıyla talebi de etkileyeceği için fiyat dalgalanmaları yaşanabilir. Paribu, Bitcoin’in fiyatının çok sayıda farklı faktörden etkilendiğine yalnızca yarılanma olayları tarafından belirlenmediğine dikkat çekmektedir.