Bloomberg tarafından 2023 yılının en iyi kitabı seçilen ve United Payment tarafından “Dizginlenemeyen” adıyla Türkçeye çevrilen “Unsupervised” kitabının yazarı Daniel Doll-Steinberg ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Bloomberg tarafından 2023 yılının en iyi kitabı seçilen ve United Payment tarafından “Dizginlenemeyen” adıyla Türkçeye çevrilen “Unsupervised” kitabının yazarı Daniel Doll-Steinberg ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajda, teknolojinin yenilikçi akıntısında gezinmenin ipuçlarını arıyoruz. Röportajımızın açılışında, United Payment CEO’su İlker Sözdinler’in kitapla ilgili düşüncelerine yer vererek, teknolojinin sadece bugünümüzü değil yarınımızı da nasıl şekillendireceğine dair derinlemesine bir bakış sunuyoruz.

Doll-Steinberg, finansal dünyadan dijital haklar yönetimine, eğitimden oyun sektörüne kadar çeşitli alanlardaki etkileyici kariyer yolculuğunu, teknolojik yeniliklere olan tutkusunu ve “Unsupervised” kitabıyla ortaya koyduğu vizyonunu bizlerle paylaşıyor. Bu değerli eserin, toplum üzerindeki etkileri ve bireyler olarak üzerimize düşen sorumlulukları ele alarak, okurlara geleceğe dair önemli kılavuzluklar yapmasını umuyoruz.

 

İlker Bey, United Payment’ın kültür sanat çalışmaları sektöre birbirinden değerli kitapları kazandırmaya devam ediyor. Sizin sosyal medya hesaplarınızda sık sık kitap ve film tavsiyesi verdiğinizi de biliyoruz. “Unsupervised” hakkında neler düşünüyorsunuz? Kimlerin okumasını önerirsiniz? Kitabın ele aldığı konular ne gibi zorluk ve fırsatlara odaklanıyor.

United Payment olarak ödeme sistemleri alanında insanlara daha akıcı, daha az karmaşık ve daha güzel bir hayat sunmayı amaçlıyoruz. Öte taraftan içinde bulunduğumuz teknoloji devriminin de ekonomiden istihdama, eğitimden sağlığa, enerjiden gezegenimize kadar her şeyi kökten ve kısa bir sürede değiştireceği anlara tanıklık ediyoruz. Yapay zeka başta olmak üzere artık görmezden gelemeyeceğimiz kuantum, blokzinciri, fotonik ve bulut gibi öncü teknolojilerin herkesi ilgilendiren gelişmeler olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden de tüm toplumu bu konuda aydınlatmak, onlara rehber niteliğinde bir kitap sunmak istedik. Bloomberg’in de yılın kitabı seçtiği Dizginlenemeyen’i, Türkiye’nin öncü fintek şirketlerinden biri olarak, okuyucularla buluşturduğumuz için büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu kitabın başta iş liderleri olmak üzere toplumun her kesimini ilgilendirdiğini düşünüyor, kitabı okuyan herkesin kendisi, geleceği ve sevdikleri ile ilgili çarpıcı öngörüler elde edeceğine inanıyorum.

 

 

Bize kariyer yolculuğunuzdan ve yıkıcı teknolojilerle ilgilenmeye başlama ilhamınızdan bahseder misiniz?

Kariyerim boyunca teknolojinin gücünü kullanarak yeniliği teşvik etmek ve yeni çözümler sunmak zorluğundan ilham aldım. Üç teknolojik sıçramada teknolojiler geliştirmek ve şirketler yaratmak ve politika ve düzenleme konusunda hükümetlere ve süper ulusal organizasyonlara danışmanlık yapmak şansına sahip oldum.

Kariyerime 1991 yılında küresel türevler teknoloji endüstrisinde başladım, teknolojinin finans endüstrisine getirdiği ilk gerçek kesintiydi, dünyanın en büyük küresel varlık sınıfını yarattı. 1995 ve 1997 yılları arasında New York’ta büyük bir küresel bankanın ABD operasyonlarının dönüşümünü yönettim. Ardından, yazılım ve bilgisayar oyun endüstrilerini dönüştüren, DRM (Dijital Haklar Yönetimi) için dünyanın ilk küresel standartlarından birini yaratan bir şirket kurdu. Avrupa Komisyonu tarafından eğitim, kesinti ve İşin Geleceği konularında uzman danışman olarak ve 2012 Yenilik Raporunu birlikte yazdığı İngiltere Hükümeti’nde atandım. 2017’de Atari, bir Ethereum kurucusu ve birkaç oyun efsanesi ile metaverse tabanlı yeni bir ekonomi platformu inşa etmek için Atari Token Projesini kurdum.

Şimdi ‘aktif yenilik’ sermaye fonu EdenBase’in kurucu ortağı ve AI ve sınır teknolojilerinin sorumlu yatırımında ve iş benimsemesinde bir forum olan TransformBase’in bir kurucu ortağıyım. Bu sayede, sürdürülebilir ve olumlu bir gelecek yaratmak için dönüştürücü ürünler ve hizmetler sunan girişimcilere ve harika takımlara yatırım yapabiliyor ve onlara destek olabiliyorum.

“Unsupervised” adlı kitabım, yeni teknolojilerin toplumumuzu nasıl yeniden şekillendirdiğine dair derin anlayışımı yansıtıyor ve bu değişikliklerle sorumlu bir şekilde ilgilenme ve şekillendirme aciliyetini vurguluyor. Bu, EdenBase’in vizyonunun, yatırım stratejisinin ve ekosisteminin arkasındaki tezdir ve TransformBase’in temelleridir.

 

 

Yeni ortaya çıkan teknolojilerin dünyamızı ve içindeki yerimizi nasıl dönüştürdüğü hakkındaki görüşlerinizi okurlarımızla paylaşır mısınız?

İnsanlık tarihinde kritik bir dönemeçteyiz, AI, kuantum hesaplama, blok zinciri ve diğer sınır teknolojilerinin birleşik gücü, varlığımızın her parçasını temel olarak yeniden şekillendiriyor. Bu teknolojiler doğaları gereği, iklim değişikliğinden sağlık krizlerine kadar en zorlu küresel sorunlarımızın bazılarını çözme gücüne sahiptir, aynı zamanda kontrolsüz bırakılırsa varoluşsal riskler oluştururlar.

Ek olarak ve endişe verici bir şekilde, bu teknolojilerin erken ve etkili kullanımı nedeniyle birkaç birey ve kurum arasında olağanüstü bir güç yoğunlaşması görüyoruz. Bu, denetim ve faydaların adil dağılımı hakkında önemli soruları gündeme getiriyor. Dahası, teknolojilerin basit araçlardan karmaşık sistemlere kadar işlevleri maddesizleştirip hayatımızın içine ve hatta bedenlerimize daha derinden entegre olmasıyla, günlük yaşamımızın dokusu değişiyor.

Öte yandan, bu teknolojilerin yaratıcılığı ve yeniliği demokratikleştirmedeki en derin değişikliklerden biri. Artık harika bir fikre sahip herkes, metaverse içinde tamamen yeni gerçeklikler yaratmak için bu teknolojileri kullanma potansiyeline sahip. Bu demokratikleşme, yenilik ve yaratıcılık için büyük bir potansiyel barındırıyor ancak aynı zamanda yönetim ve etik hususlarına dair yeni bir yaklaşımı da zorunlu kılıyor.

Ancak bu iki ucu keskin bir kılıç. Bu teknolojiler, baskın küresel sorunlara çözümler sunarken, sorumlu bir şekilde geliştirilip konuşlandırılmazlarsa sorunları şiddetlendirebilirler. Örneğin, sürdürülebilirliği iyileştirebilir ve ekolojik ayak izimizi azaltabilirken, AI gibi teknolojilerin gözetimsiz geliştirilmesi bizi, yenilik ve karar vermenin birincil sürücüleri olarak insanlar değil, bilgisayarların olduğu bir geleceğe götürebilir.

Bu yeni dünyayı bilgi, topluluk ve proaktif katılım ile sorumlu bir şekilde yönlendirmek anahtar konumdadır. Bu teknolojilerin yeteneklerini ve potansiyel etkilerini anlayarak, etik geliştirme ve konuşlandırmaya adanmış bir küresel topluluk teşvik edebiliriz. Bunlar hem sunulan fırsatları vurgulamak hem de oluşturdukları zorluklarla titizlikle ilgilenmek, bu teknolojileri bizi azaltmak yerine geliştiren sonuçlara yönlendirmek anlamına gelir.

Doğru odak ve iş birliği ile, toplum için en yüksek arzularımızı yansıtan olumlu bir gelecek yaratabileceğimize inanıyorum.

 

Mevcut ve gelecekteki teknolojileri domine eden birkaç küresel oyuncunun etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu küresel teknoloji devlerinin etkisi muazzam ve karmaşık, sınır teknolojilerinin gelişimini ve yönünü derinden etkiliyor. Bu yeniliklere yaptıkları büyük yatırımlar, gelecekteki teknolojik manzarayı şekillendirmede onlara önemli bir üstünlük sağlıyor. Bu hakimiyet sadece pazar paylarını kontrol etmekle ilgili değil, aynı zamanda standartlar belirlemek ve teknolojik evrimin yollarını belirlemekle ilgili.

Etkileri ekonomik, sosyal ve siyasi alanlarda genişliyor, rekabet, gizlilik ve teknolojinin etik kullanımı hakkında soruları gündeme getiriyor. Bu birkaç varlık arasında gücün merkezileştirilmesi, potansiyel olarak, değerli ve çeşitli yenilikler katkıda bulunan daha küçük şirketler ve start-up’lar için engeller yaratan yankı odası yeniliği oluşturabilir.

Dünya çapındaki etkileri ve kontrol ettikleri veriler, tüketici davranışlarını, politika yapımını ve hatta küresel ekonomiyi etkilemelerini sağlar. Bu, yönetişim, hesap verebilirlik ve teknolojinin faydalarının adil bir şekilde dağıtımı hakkında endişeleri gündeme getiriyor.

Teknolojik ilerlemeye yaptıkları katkılar küçümsenemez olsa da, dengeli ve sürdürülebilir bir teknolojik gelecek sağlamak, güçlü düzenleyici çerçeveler, paydaşlar arası açık diyalog ve bu teknoloji devlerinin ötesinde düşünce ve yeniliğin çeşitliliğini destekleyen girişimler gerektirir. Bu zorlukları doğrudan ele alarak, teknolojileri geniş insanlık yelpazesine hizmet edecek şekilde kullanmayı umabiliriz, sadece ayrıcalıklı birkaçının çıkarlarına hizmet etmek yerine.

 

Öncü teknolojilerin kaçınılmaz hakimiyeti hakkındaki düşünceleriniz nelerdir ve bu yeni teknoloji merkezli dünyayı bilinçli bir şekilde nasıl yönlendirebiliriz?

Bu öncü teknolojilerin yükselişi, toplumsal, ekonomik ve jeopolitik manzaralarımızda önemli bir değişim işaret ediyor. Teknolojik gelişmeler ve güç yoğunluğunun birkaç şirket ve ülke arasında yoğunlaşması, benzersiz bir zorluklar dizisi sunuyor. Bu hakimiyet sadece piyasa kontrolüyle ilgili değil; aynı zamanda teknolojinin ve dolayısıyla insanlığın geleceği için gündemi kimin belirlediğiyle ilgili.

Ancak bu senaryo, önemli fırsatlar sunmuyor değil. Bu platformlar, iklim değişikliğinden sağlık hizmetlerine kadar insanlığın en acil sorunlarından bazılarını ele almak için devasa ilerlemeleri sürdürebilir. Anahtar, bu ilerlemelerin tüm insanlık için erişilebilir ve yararlı olmasını sağlamaktır.

Bu yeni teknoloji merkezli dünyayı bilinçli bir şekilde yönlendirmek için kapsamlı bir yaklaşım gereklidir. Eğitim ve kamu farkındalığı kritiktir. Bu teknolojilerin fırsatlarını ve tehditlerini anlayabilen, etkilerini eleştirel bir şekilde değerlendirebilen, etik standartlar için savunuculuk yapabilen ve kendi kullanımları için bunları benimseyip uyarlayabilen mümkün olduğunca çok insanımızın olması gerekiyor.

Esasında, öncü teknolojilerde birkaçının hakimiyeti kaçınılmaz olsa da kontrolün olabildiğince geniş kapsamlı olması gerekiyor. İnsanlığın refahını önceliklendiren bir geleceğe bu yolculuğu yönlendirmek için araçlara sahibiz. Hükümetler, endüstri, akademi ve sivil toplum arasındaki iş birliğini teşvik ederek ve bu büyük kullanıcı tabanını dahil ederek, bu teknolojileri, bizi azaltmak yerine geliştiren sonuçlara yönlendirebiliriz.

 

Teknolojik ilerlemelerin getirdiği hızlı değişikliklere bireyler ve toplumlar nasıl ayak uydurabilir?

Bireyler ve toplumlar için sürekli öğrenme ve uyum kültürünü benimsemek hayati önem taşımaktadır. Bu teknolojiler sadece endüstrileri yeniden şekillendirmekle kalmıyor, aynı zamanda yaşama, çalışma ve etkileşim şeklimizi temelden değiştiriyor. Bu yeni çağda başarılı olmanın anahtarı esnek ve değişime açık kalmaktır.

Eğitim sistemleri, birçok geleneksel işin otomatikleştirileceği bir gelecekte bireyleri hazırlamak için kritik düşünme, yaratıcılık ve dijital okuryazarlık üzerine daha çok odaklanmalıdır. Aynı zamanda, yenilikçiliği teşvik eden ve teknolojik girişimciliği destekleyen bir ortam geliştirmek, toplumsal büyümeyi teşvik edebilir ve otomasyonun neden olduğu iş gücü değişimini hafifletebilir.

Aynı zamanda, hükümetlerin teknolojik işsizlik sorunlarına, teknolojinin faydalarının dağılımını sağlamaya, teknoloji geliştirme ve kullanımında etik standartları teşvik etmeye, ancak yenilikçiliği ve dönüşümü teşvik etmeye yönelik açık ve ileri görüşlü politikalar uygulamaları gerekmektedir.

Eğitim, ekonomik ve politika çerçevelerimizi yeni teknoloji odaklı dünyanın gerçeklerine uyarlamamız gerekiyor, sürekli öğrenmeye yönelik bir zihniyet geliştirerek, sürdürülebilir büyümeyi teşvik ederek ve teknolojik ilerlemeleri bireysel ve kolektif toplumsal değerlerimiz ve ihtiyaçlarımızla uyumlu hale getirerek. Bu öncü teknolojilerin getirdiği hızlı değişiklikleri bilinçli ve yapıcı bir şekilde yönlendirerek, teknolojiyi insan esenliğini artırmak ve teknolojilerin daha iyi bir gelecek yaratma eğilimini sürdürmek için kullanabiliriz.

 

Kitabınızda, teknoloji devriminin herkesi etkilediğini ancak çok az kişi tarafından yönetildiğini belirtiyorsunuz. Bu geleceği şekillendirmede daha kapsayıcı tartışmaları ve katılımı nasıl teşvik edebiliriz?

Sınır teknolojileri tarafından yönlendirilen teknoloji devrimi, toplumun tüm katmanlarını etkileyen benzeri görülmemiş değişikliklere yol açtı. Şu ana kadar teknolojik ilerleme, son on yılı insanlık için en iyi on yıl yaptı. Ancak, bu devrimin yönetimi, önemli bir güç ve etki yoğunlaşmasıyla az sayıda küresel oyuncu ve teknologların elinde kaldı ve minimal kolektif denetimle sonuçlandı.

Bu senaryo, dönüştürücü olmasına rağmen, bu teknolojilerin geliştirilmesinin ve konuşlandırılmasının kapsayıcı ve adil olduğundan emin olma zorluklarını sunuyor. Buna karşı, teknolojik söylem ve karar alma sürecinde geniş katılımı teşvik eden ortamlar yaratmalıyız. Bu, sadece politika yapıcıları ve teknologları değil, eğitimcileri, yatırımcıları, girişimcileri ve en önemlisi, kullanıcıları olarak hepimizi içermeli.

Bireyleri, yükselen teknolojilerle anlamlı bir şekilde etkileşime girmeleri için donatmada eğitimin oynadığı kritik rol göz ardı edilemez. Eğitim sistemlerimizi hızla gelişen bir teknoloji manzarasının gereksinimlerini yansıtacak şekilde uyarlayarak, uzmanlığı demokratikleştirebilir ve daha fazla kişinin konuşmaya katkıda bulunmasını sağlayabiliriz. Sınır teknolojileri, eğitim sistemlerini gerçekten destekleyebilir ve bunları çok daha bireysel ve etkili hale getirebilir.

Ayrıca, güç yoğunlaşmasını seyreltebilecek açık, erişilebilir tartışma ve yenilik forumları yaratmak önemlidir. Bu, topluluk tarafından yönlendirilen teknoloji girişimlerini desteklemeyi ve teknolojinin faydalarının ülkeler ve gruplar arasında daha adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamayı içerir.

Sonuç olarak, teknolojinin geleceğini şekillendirmek için daha geniş tartışmaları ve katılımı teşvik etmek, toplumun tüm sektörlerinde kararlı çabalar gerektirir. Fikir çeşitliliğini benimseyerek, eğitimi teşvik ederek ve açık diyalog için alanlar ile yenilik için ekosistemler yaratarak, teknoloji devrimini daha bilinçli bir şekilde yönlendirebiliriz ve onun faydalarını sadece ayrıcalıklı birkaçının değil, herkesin gerçekleştirmesini sağlayabiliriz.

 

Her ikisi de farklı kapasitelerde teknoloji endüstrisine önemli katkılarda bulundunuz. Stuard Leaf ile iş birliğiniz kitabınızın mesajını ve içeriğini nasıl etkiledi?

Geniş bir kariyer ve tecrübe setine sahip olmak için şanslıydım. Finans, pazarlama, bilgisayar oyunları, metaverse, işin geleceği ve dijital haklar yönetimi endüstrileri dahil birçok sektörde, birçok teknolojiyi kullanarak global ürünler ve teknoloji şirketleri inşa etmek ve yatırım yapmaktan, 2007 mali krizinden sonra politika ve düzenleme konusunda hükümetlere ve süper ulusal organizasyonlara danışmanlık yapmaya kadar fırsatlar buldum. Bu deneyim, bir dizi teknoloji hakkında bilgi edinmeme, eğilimleri gözlemlememe ve düzenlemeyi ve hükümet politikasını anlamama yardımcı oldu, aynı zamanda farklı ülkelerin ve kültürlerin deneyimlerini de bana sundu. Bu, teknolojilerin kombinasyonunun hepimizi nasıl etkileyebileceğini ve çeşitli paydaşların sorumluluklarını anlamama destek oldu.

 

 

Yapay zekâ ve diğer öncü teknolojiler bağlamında odaklanmamız gerektiğine inandığınız varoluşsal riskler ve fırsatlar nelerdir?

Teknolojik ilerlemenin hızı, anlayışımızın ötesine geçiyor. Bu, kendisi bir risk oluşturuyor ve teknoloji dağıtımının istenmeyen sonuçları, insan değerleri ve toplum üzerindeki uzun vadeli etki gibi birkaç varoluşsal riski öne çıkarıyor. Ayrıca, bu teknolojilerin kötüye kullanılması konusunda, ister kötü niyetli aktörler tarafından isteyerek ister zararlı uygulamalar yoluyla istemeden olsun, önemli endişeler var.

Fırsatlar, meydan okumalar kadar geniş. Yapay zekâ ve kuantum hesaplama gibi teknolojiler, şu anda ulaşamadığımız karmaşık sorunları çözme, bilgiye erişimi demokratikleştirmek ve çeşitli sektörlerde insan yeteneklerini genişletme vaadini taşıyor. Bunlar, makinelerin kolaylıkla taklit edemeyeceği yaratıcılık ve kritik düşünme gibi becerilere vurgu yaparak eğitimde ve iş gücünde bir dönüşüm gerektiriyor. Ayrıca, etik geliştirmeye odaklanmak, bu teknolojilerin iklim değişikliği ve sağlık hizmetleri gibi toplumsal zorluklara olumlu katkıda bulunmasını sağlayabilir.

Bu manzarada gezinmek, güçlü düzenleyici çerçeveler uygulamak, teknoloji geliştirmede etik hususlara vurgu yapmak, kamuoyunu bu konuşmalara dahil etmek ve bu teknolojilerin toplum üzerindeki etkisini sürekli değerlendirmek için proaktif ve çok yönlü bir yaklaşım gerektirir. Hükümetler, endüstri, akademi ve sivil toplumun tüm sektörleri arasında iş birliği hayati önem taşıyor. Bu teknolojilerden daha büyük bir iyilik için yararlanırken, aynı zamanda olası zararları önlemek ve hafifletmek için güvenceler koymamız gerekiyor.

 

 

Liderlere, politika yapıcılara ve genel kamuoyuna, geleceğin zorlukları ve fırsatları için hazırlanmak üzere ne tür tavsiyelerde bulunurdunuz?

En önemli şey, bu teknolojilerin ne yapabilecekleri hakkında temel bir seviyede anlamaya çalışmamız, nasıl çalıştıkları değil ne başarabilecekleridir. Hepimiz bu teknolojilerin kullanıcılarıyız ve her birimiz, bunları yaratanların değil, bizim hizmet etmemiz için kullanma sorumluluğuna sahibiz.

Özellikle yapmamız gerekenler:

  • Sürekli öğrenme ve yenilikçiliği kucaklayacak bir ortam yaratmak: Gelecek, hızlı yenilik ve sınır teknolojilerinin benimsenmesi ile yönlendirilecektir. Yeni fikirlerle etkileşime girme isteği ile birlikte sürekli öğrenme, tüm mevcut düşünceler için temel olmalıdır. Toplulukların sorumlu davrandığı ve başarıyı paylaştığı, rekabet ile özgeciliği dengelenmiş ekosistemleri teşvik etmek, yaratıcılığı teşvik etmek ve değişikliklere uyum sağlamak için hayati öneme sahiptir.
  • Bu teknolojilerin etkisini anlamak: Güçlü yeni teknolojilerin toplumu ve endüstrileri nasıl dönüştürebileceği konusunda bilgili olmak hayati önem taşır. Bu teknolojilerin, potansiyel önemleri ve sundukları fırsatlar ve tehditler hakkında yüksek seviyede bir anlayış, onların getirdiği değişikliklere daha iyi hazırlanmamıza ve uyum sağlamamıza olanak tanır.
  • Birinci adıma odaklanmak: Gerçekten olumlu bir değişiklik yaratmak ve geleceğe hazırlanmak için, uzak gelecek yerine hemen atılması gereken bir sonraki adıma odaklanmamız gerekir. Bu yaklaşım, eyleme geçmeyi, sonuçları ölçmeyi ve sınır teknolojileriyle uzun vadeli hedeflere ulaşmak için sürekli bir sonraki adımlara yatırım yapmayı içerir. Girişimcileri, şirketleri ve hükümetleri doğru seçimler yapmaya teşvik etmek ve meydan okumak, sürdürülebilir büyüme ve yenilik için hayati önem taşır.
  • Yatırımda bütünsel bir bakış açısı benimsemek: Yatırımcılar, erken aşamalardan emeklilik fonlarına kadar, pozitif bir fark yaratan şirketleri desteklemek için yatırım modellerini ince ayar yapmalıdır. Oluşturulan ürünleri sürekli sorgulamak, yatırımların arzu edilen bir geleceğe katkıda bulunmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.
  • Mevcut ihtiyaçları karşılamak için eğitimi yeniden tanımlamak: Bilişsel Devrim sonrası dünyanın ihtiyaçlarıyla uyumlu bir eğitim sistemine dönüşmek hayati önem taşır. Yaratıcılığı, özgür düşünceyi vurgulayan ve düzenli yeniden eğitimle birlikte daha kısa, daha yoğun öğrenme dönemleri içeren yeni bir eğitim sistemi, insanların teknolojik ilerlemeler arasında daha iyi uyum sağlamalarına ve gelişmelerine olanak tanıyacaktır.

Bu adımları atarak, bireyler ve toplum, kesintiye uğratan teknolojiler tarafından getirilen hızlı değişikliklerle daha iyi bir şekilde başa çıkabilir ve tüm insanlığın yararına olan bir geleceği sağlayabilir.