DeBa Ventures Kurucu Ortağı Barbaros Özbuğutu ile Fintechtime Mart sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.

Hem fintek hem de Türkiye girişim ekosisteminin yakından tanıdığı Barbaros Özbugutu’nun kurucusu olduğu DeBa Ventures, 30 milyon dolarlık yeni fonunu duyurdu. Bu vesile ile Barbaros Özbuğutu ile bir araya gelerek önümüzdeki dört yıl içinde erken aşama girişimlere yatırım yapmayı hedefleyen fon hakkındaki sorularımızı ilettik.

 

iyzico’nun başarı hikayesinden sonra DeBa Ventures’ı kurma fikri nasıl oluştu?

iyzico’nun PayU’ya satışının ardından, exit sürecini yönetmek için bir süre daha CEO olarak devam ettim. 2022 yılında önce CEO’luğu bıraktım, 2023 yılı sonunda iyzico yönetim kurulundan ayrıldım. Bundan sonra ne yapacağımın cevabını ararken, girişimcilerle bir arada olmayı, onlarla çalışmayı çok seviyor olmaktan yola çıkarak  DeBa Ventures’ı  kurduk. Bu süreçte benim girişimci olduğum dönemde iyzico’ya destek veren yatırımcılarımızı da örnek alarak, girişimcilik dünyasına olan bir anlamda borcumuzu da geri vermek için bu sürece girdik.

 

DeBa Ventures’ın 30 milyon dolarlık fonunu duyurdunuz. Fon hakkında detay bilgi alabilir miyiz? Fonun odağında neler olacak?

DeBa Ventures olarak FinTech ve B2B teknolojileri üzerinde çalışan girişimlere yatırım yapıyoruz. Odağımızda, Türkiye başta olmak üzere, coğrafya kısıtlaması olmadan gerçek problemler üzerine çalışan yerli ve yabancı girişimler var. Bu odağın belirlenmesinde benim ve ekibimin fintech ve B2B alanındaki tecrübeleri etkili oldu. Bizim yatırım anlayışımız sadece finansal destek sağlamak ile sınırlı değil. Süreci uçtan uca ele alarak, her ay bir  girişime  yatırım yapma hedefiyle çalışıyoruz.

 

 

Fintek sektöründeki deneyimlerinizin DeBa Ventures’a nasıl bir değer kattığını düşünüyorsunuz? Türkiye fintek pazarında ve global arenada DeBa Ventures nasıl konumlanacak?

iyzico’nun kuruluşundan exit’ine kadarki süreçte ekibimle yaşadıklarımız ve oluşturduğumuz kültür aslında bir FinTech girişimi kurup büyütürken yaşanabilecek bütün olumlu ve olumsuz olayları ilk elden tecrübe etmemizi sağladı. Bu tecrübeler sayesinde özellikle FinTech girişimlerinin Türkiye gibi bir markette büyürken, yatırım turlarından, pazarlamaya, regülasyona kadar farklı konularda nelere ihtiyaçları olabileceğini ön görüp onlara destek olabiliyoruz.

DeBa Ventures olarak hem Türkiye’deki hem de yakın coğraflarda kurulan FinTech girişimcilerinin ilk yatırımcılarından ve destekleyicilerinden olmak en büyük hedefimiz. Sadece ilk yatırım değil aynı zamanda yatırım yaptığımız girişimlerin exit’e kadar ki yolculuklarında onlara destek olmak ve onlarla birlikte bu yolu yürümeyi amaçlıyoruz.

 

Girişimcilere finansal desteğin yanı sıra, mentorluk ve küresel genişleme konusunda rehberlik edeceğinizi açıkladınız.  Girişimlerin finansal konular dışında en çok ihtiyaç duyduğu konular neler?

Bir girişim fikrini hayata geçirmek için yola çıktığınızda, her zaman kendinizi başarılı hissetmiyorsunuz. Girişimci hikayemi anlatırken de hep söylüyorum. Kendimi bir kere başarılı hissettiysem 99 kere başarısız hissetmişimdir. Dolayısıyla girişimcilerin mental dayanıklılıklarını artırmaya odaklanmak, finansal destem sağlamak kadar önemli bir konu.

 

İleriye yönelik duyurduğunuz, girişimcilerin zihinsel sağlığına odaklanacak destek programlarınızdan da bahseder misiniz? 

DeBa Ventures Kurucu Ortağı Barbaros Özbuğutu, "DeBa Ventures olarak girişimlere sadece finansal yatırım değil, hem exit ve girişimcilik tecrübelerimi hem de ekibimizin uluslararası yatırım tecrübelerini sunuyoruz."

DeBa Ventures Kurucu Ortağı Barbaros Özbuğutu, “DeBa Ventures olarak girişimlere sadece finansal yatırım değil, hem exit ve girişimcilik tecrübelerimi hem de ekibimizin uluslararası yatırım tecrübelerini sunuyoruz.”

DeBa Ventures olarak girişimlere sadece finansal yatırım değil, hem exit ve girişimcilik tecrübelerimi hem de ekibimizin uluslararası yatırım tecrübelerini sunuyoruz. Bizim için girişimcilerle olan ilişkimiz yatırım öncesinde başlayıp yatırımla birlikte sona ermiyor. Bizim girişimlerle olan asıl ilişkimiz aslında yatırımdan sonra başlıyor. Yatırım yaptığımız girişimlere hem gelecek yatırım turlarında hem de yeni müşterilere ulaşma konularında yakından destek oluyoruz. Aynı zamanda ürün-pazar uyumunu yakalama konusunda yatırım yaptığımız girişimlerle bire bir çalışıyoruz.

Bunun yanı DeBa Ventures olarak kapitalist sistemin bug’ları olduğuna inanıyoruz. Mevcut sistemde para, emekten daha çok kazanıyor.  Bunun bu şekilde gitmeyeceğine ve değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için aksiyon alarak karımızın yüzde 10’unu portföy şirketimizin çalışanlarına dağıtıyoruz.  Çünkü onların kolektif başarımıza ve büyümemize katkı sağladıklarına inanıyoruz. Yeni bir standardın  ilk adımı olan bu uygulamayla özveri ve sıkı çalışmayı ödüllendirerek karşılıklı fayda sağlayacağımız bir ortaklık yaratmayı arzuluyoruz.

 

Girişimci kökenli fonların önemine dair düşüncelerinizi genişletebilir misiniz? Türkiye’de ve dünyada girişimci kökenli fon sayısının artması neden önemli?

Girişimcilik çok uzun ve yorucu bir yol. Bu dönemi başarılı bir şekilde kapatmanın yolu sadece finansman bulmakla sınırlı değil. Mental dayanıklılığın bu kadar önemli olduğu bir süreçte, onlarla empati kurabilecek bir yatırımcı grubuyla çalışmak büyük bir avantaj sağlıyor. Onların geçtiği yollardan geçmiş olmak, yaşadıklarını bizzat deneyimlemiş olmak yatırımcı ve girişimci arasındaki bağı güçlendirerek, başarılı olma oranına da katkı sağlıyor. Bu nedenle biz finansal desteğin yanı sıra liderlik, strateji, uygulama ve zihinsel sağlık konularında kurucuların yanında olacağız. Girişimci geçmişli fon sayısının artmasını bu açıdan çok değerli olduğuna inanıyorum.

 

Girişimcileri merkeze koyan bir yatırım fonu olarak, erken aşama girişimlere yatırım yapma stratejiniz nasıl şekillenecek? Girişimler fona başvurmak için nasıl bir yol izlemeli?

Öncelikle yatırım arayışındaki girişimler bizlere her zaman ulaşabilir. Bunun için websitemiz  (https://debaventures.com/) ve info mail adresimiz en doğru kanallar. Hem başvurulara hem de diğer konulardaki görüşme isteklerine en kısa içerisinde geri dönüş yapıyoruz.

Girişimcilerden beklentimiz başvuruları öncesinde bizden hem yatırım hem de onlara destek olabileceğimiz konularda kendi planlarını hazırlayıp, bizimle olan görüşmelere net beklentilerle gelmeleridir. Diğer yatırım fonları gibi bizlerde girişimlerin sunumlarını, market araştırmalarını ve ürünlerinin demolarını yakından inceleyip değerlendirmemizi yapıyoruz. Amacımız mümkün olduğunda kısa bir sürede bütün girişimcilere geri dönüş sağlayıp, net cevaplar ile sürecimizi sürdürmek.

 

DeBa Ventures’ın Genel Ortak pozisyonu Günce Önür’e emanet ettiniz. Fon, iyzico’da yaptığınız gibi kadın girişimlere yönelik pozitif ayrımcılık sunacak mı? Fona bu yönde özel bir program dahil edecek misiniz?

Yatırım için değerlendirdiğimiz girişimlerin SDG (Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri) kriterleri ile olan uyumları ve hangi hedefleri amaçladıkları girişim değerlendirme sürecimizin bir parçası. iyzico’da olduğu gibi DeBa Ventures’da da hem kendi ekibimizde hem de yatırım yaptığımız girişimlerin ekiplerinde cinsiyet dengesinin olmasına ve kadınların bu her pozisyonda yer almalarına dikkat edececeğiz.

 

DeBa Ventures, gelecekte portföy şirketlerine ve fintek ekosistemine hangi katkıları sunacak? 2024 yılı hedefleriniz eşliğinde, yol haritanıza neleri dahil edeceksiniz?

DeBa Ventures olarak önümüzdeki 4 yılda 25-30 kadar yeni girişime yatırım yapmayı hedefliyoruz. Amacımız bu yatırımların yarısının FinTech alanında faaliyet gösteren girişimler olması. Girişimlere yatırımlarımızı gerçekleştirirken aynı zamanda kurucular başta olmak üzere hem onlara mental hem de işlerini geliştirme noktalarında destek olmak üzere farklı mekanizmalar kurguladık. Özellikle yatırım yaptığımız girişimlerin bizim yatırımımız sonrasında global pazarlara açılması ve yabancı yatırım fonlarına erişebilmesi en büyük değer önerimiz.