Bu sene ikincisi düzenlenecek olan FinTech Istanbul B2B Connect Summit için heyecan dorukta!

Etkinlik, 9 Mayıs 2024 tarihinde FinTech İstanbul ve Oniki iş birliği ile Wyndham Grand İstanbul Levent’te gerçekleşecek. Finans teknolojisi dünyasının lider isimlerini bir araya getirecek ve sektördeki en son gelişmeleri keşfetme, iş birlikleri kurma fırsatı sunacak. Medya sponsorları arasında yer aldığımız FinTech Istanbul B2B Connect Summit hakkında merak ettiklerimizi Fintech İstanbul Kurucu Ortakları Prof. Dr. Selim Yazıcı, İhsan Elgin ve Dr. Soner Canko’ya ilettik.

 

Gözler ikinci defa gerçekleşecek FinTech Istanbul B2B Connect Summit’e çevrildi. Etkinlik için son hazırlıklar ne durumda? Program takvimi hakkında bilgi alabilir miyiz?

Summit için mekan hazırlıklarımız tamam. Tarihimizi sanırım herkes not etmiştir ama bir defa daha 9 Mayıs 2024 Perşembe olarak kaydetmekte fayda var. Bu defa İstanbul’un iş merkezinde yer alan ve daha büyük bir alan sunan Wyndham Grand Levent’te etkinliğimizi gerçekleştireceğiz. Hem sponsorlarımıza daha fazla stant alanı sunacak hem de etkinlik dışı görüşmelerini gerçekleştirebilecekleri bir alanı tercih ettik. Mekan dışında sponsorlarımız hızlı biçimde yerlerini almaya başlıyor. Sponsorların netleşmesiyle program akışı da netleşmiş olacak. Tüm gün, yoğun biçimde, verimli ve keyifli bir Zirve olmasını bekliyoruz.

 

FinTech Istanbul zirvede nasıl konumlanıyor? Zirve ortağınız Oniki ile birlikte çalışmaya nasıl karar verdiniz?

FinTech İstanbul takipçileri uzun zamandır bizlerden tüm ekosistemi bir araya getirecek bir etkinlik bekliyordu. Bildiğiniz gibi uzun zamandır ülkemizde birçok FinTech etkinliği yapılıyor. Bir benzerini daha tekrarlamak, bizim ve sektör açısından çok fazla bir katma değer yaratmayacaktı. Bu nedenle çok daha farklı bir etkinlik tasarlayarak, FinTech alanında çözüm arayan ve sunanları bir araya getirecek B2B buluşmaların ön plana çıkacağı bir etkinlik yapmaya karar verdik. Bu nedenle FinTech İstanbul B2B Connect Summit’i tasarladık.

Bu tasarımda öne çıkan, acıyı çeken ve çözüm sunan tarafların bir araya gelerek tanışmaları, görüşmeleri ve potansiyel iş birliğini yaratmaya çalışmaları oldu. Burada farklı bir etkinlik deneyiminden bahsediyorum. Bunu da “yapay zeka” teknolojisini kullanan bir uygulama (App) ile sunabilirdik. Uygulama sayesinde katılımcılar kendileri ile en doğru kişilerle bir araya gelebiliyorlar. Bu aşamada yollarımız Oniki ile kesişti. FinTech İstanbul’un ve Oniki’nin sahip olduğu network ve güçlü yönlerimiz bir araya geldiğinde güzel bir iş birliği de doğmuş oldu.

 

FinTech Istanbul B2B Connect Summit’in hedef kitlesinde KOBİ’ler yer alıyor. KOBİ’lerin güncel finansal ihtiyaçları neler? Etkinlikte bu ihtiyaçlara yönelik hangi çözüm yolları ve alternatifler sunulacak?  

Evet öncelikle Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ’leri hedef kitlesi olarak belirledik. Çünkü KOBİ’ler finansal açıdan oldukça kırılgan, finansal erişimleri büyük şirketlere göre daha kısıtlı. Ayrıca birçok KOBİ FinTech’lerin sunduğu çözümlerden haberdar değil. Bu nedenle önceliğimiz üretim ve ticaret yapan KOBİ’ler ve OBİ’ler. Bugün bir KOBİ veya OBİ’nin finansal ihtiyaçları öncelikle “Nakit Yönetimi” olarak karşımıza çıkmakta. Enflasyonun yükseldiği, parasal sıkılaşmanın başladığı, krediye erişim olanaklarının daraldığı, finansman maliyetlerinin arttığı bir ortamda KOBİ’ler de nakit yönetimi ve finansa erişim konularında zorlanmakta.

Zirvede kendilerine sunulacak ödeme ve tahsilat çözümleri arasında dijital ürünler, Sanal POS ve Dijital Cüzdan çözümleri, E-Ticareti ve E-ihracatı kolaylaştıran çözümler, Bayi Tahsilat çözümleri, Pazaryeri çözümleri, Tedarikçi Finansman çözümleri gibi ülkemizde faaliyet gösteren FinTech’lerin uzman olduğu birçok alternatif çözüm bulunacak.

 

Zirve programı kapsamında duyurulan KOBİ’lere yönelik yeni finansman alternatifleri, gider tasarrufu azaltma, alternatif finansman kaynakları başlıklarının altında hangi fintekleri dinleyeceğiz? Duyurduğunuz başlıkların açılımlarını da yapar mısınız?

Zirvede yer alacak şirketlerin sponsorluk süreçleri halen devam ediyorlar. Yakın bir zamanda ilan edeceğiz. Ana sponsorumuz geçen sene olduğu gibi yine Mastercard olacak. Onun dışında isim vermeden; verdikleri hizmetlerle KOBİ’lere dijital altyapı, e-dönüşüm, e-fatura, e-arşiv, online sözleşme, veri merkezi, entegrasyon, Sanal POS, Fraud çözümleri, ödeme ve tahsilat çözümleri, ödeme portalı, kart saklama, parçalı ödeme, platform çözümleri, veri yönetimi, bulut tahsilat çözümleri, e-ticaret alt yapısı sunan hosting hizmetleri ve çok daha fazlasını sunan şirketleri görmek mümkün olacak.

 

Zirvenin KOBİ’lere yönelik hedefleri arasında neler yer alıyor? KOBİ’lerin hangi kazanımlarla etkinlikten ayrılacağını öngörüyorsunuz?

KOBİ’lerin ve OBİ’lerin buradaki en büyük kazanımı, kendilerine uygun FinTech hizmetleri ile tanışmak, anlamak ve kullanma deneyimini yaşamaları. Anadolu’da faaliyet gösteren güzel işler yapan birçok KOBİ ve OBİ bulunmakta. Bunların birçoğu FinTech’lerin sunduğu nakit ve tahsilat çözümlerini bilmiyor ve kullanmıyor. Dolayısıyla tüm finansman maliyetine katlanmakta ve riskleri üzerlerinde tutmakta. Maliyet yönetiminin ön plana çıktığı, nakde erişimin önem kazandığı bir dönemde bu çok önemli bir kazanım.

 

İlk etkinliğin başarısına katkıda bulunan temel faktörler nelerdi? Zirve, 2,5 milyon Euro’luk potansiyel ticari değer yaratmayı nasıl başardı? İkinci etkinliğin ne kadarlık bir ticari değer yaratmasını bekliyorsunuz?

Bu etkinliği diğer etkinliklerden ayıran bir diğer önemli özellik ise “veriye dayalı ve ölçülebilir metrikler” barındırması ve bunların ilgili taraflar ile paylaşılıyor olması. Geçen sene yaptığımız veri analitiği sonucunda, tarafların gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda yaklaşık 2,5 Milyon Euro’luk bir potansiyel ticari değerin ortaya çıktığını hesapladık. Bu durum ülke ekonomisine de önemli bir kazanç olarak değerlendirilmeli. Etkinlik süresince, kullandığımız algoritma sayesinde taraflar arasında gerçekleştirilen doğru eşleştirmeler sonucunda bu sonuca ulaştık.

İlk etkinliğe gelenler memnuniyetlerini verdikleri röportajlarda yansıttılar. Artık kendini kanıtlayan FinTech İstanbul B2B Connect Summit bu sene çok daha fazla katılımcı ile gerçekleşeceğinden ticari potansiyelin çok daha yüksek olacağını düşünüyoruz.

 

Değerli iş görüşmelerini kolaylaştırmada AI destekli B2B eşleştirme teknolojisinin rolü nedir? Katılımcılar için hem fiziksel hem de çevrimiçi olarak zirve sırasında nasıl bir deneyim sunuluyor?

Yapay destekli B2B eşleştirmeleri, doğru tarafları bir araya getirerek zaman kaybını ve hayal kırıklıklarını ortadan kaldırıyor. Sürekli öğrenen bir algoritma katılımcılarla etkileşime geçerek deneyimlerini sürekli sorguluyor ve gelen cevaplara göre kendini geliştirerek eşleştirmeleri iyileştiriyor. Katılımcılara gün içinde “en az 12” B2B görüşmeyi biz garanti ediyoruz. Fazlası, kendilerine kalmış! Kahve araları ve yemekte gerçekleşecek görüşmeler kendileri için bonus olacak.

Etkinliğin bir diğer özelliği ise hem fiziksel hem de çevrimiçi katılımcıları bir araya getirebilmesi. Kullandığımız App sayesinde taraflar çevrimiçi olarak da bir araya gelip görüşmelerini yapabiliyorlar.

 

Zirve, uluslararası katılımcılar için hangi fırsatları beraberinde getiriyor? Zirvenin küresel finans ekosistemine katkı sunma potansiyeli hakkında neler düşünüyorsunuz? 

Geçen sen yurt dışından gelen birçok katılımcımız vardı. Kendilerinden gelen yorumlar ise, daha önce böyle bir etkinlik deneyim yaşamadıkları yönündeydi. Geçen sene Mastercard’ın globalde KOBİ’lerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Marcus O’Toole etkinlikte yaptığı konuşmada, yaşadığı deneyimden çok etkilendiğini ve tekrarında farklı bölgelerden katılımcıları de getireceğini belirtmişti.

Zirvede yer alacak FinTech’ler açısından en önemli katkı ise, yurt dışından etkinliğe katılacak olan kişilerle tanışmaları, ürünlerini tanıtmaları ve farklı pazarlardaki fırsatları değerlendirmeleri olacak.

 

Yaklaşan zirveye katılmak isteyen potansiyel katılımcılara hangi mesajı iletmek istersiniz?

Ölçülebilir çıktılarla, alışılmışın dışında doyurucu, verimli ve keyifli bir FinTech Etkinliği yaşamak isteyen herkesi FinTech İstanbul B2B Connect Summit’e bekliyoruz.

 

Etkinlik hakkında detaylı bilgi için: https://fintechistanbulb2bconnectsummit.com/tr/