Param’ın Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz ile Fintechtime Nisan sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

Bütünleşik finans sağlayıcısı Param, öncü ürünleri ParamKart ve ParamPOS ile pazarda büyümeye ve sektördeki lider konumunu pekiştirmeye devam ederken, uluslararası pazarlarda etki alanını genişletiyor. B serisi yatırım turuna hazırlanan Param’ın Kurucu ve CEO’su Emin Can Yılmaz ile bir araya gelerek yeni yol haritaları ve hedefleri konusunda bilgi aldık.

 

2023 yılında benimsediğiniz agresif büyüme stratejisi ve ardındaki düşünce yapısını bizimle paylaşır mısınız?

Agresif büyüme stratejimizin temelinde “Bütünleşik Finans Sağlayıcısı” olarak global bir fintek markası yaratma motivasyonumuz yer alıyor. Sektördeki tecrübemiz, yıllar geçse de ilk günkü tutkuyla çalışmamız, hızlı hareket etme ve hızlı uygulamaya geçme yeteneğimiz agresif büyümeyi mümkün kılıyor.

2023, bizim için önemli bir gelişim ve ilerleme yılıydı. Stratejik şirket alımları ve akılcı yatırımlarımızla ekosistemimizi büyüttük. Kullanıcılarımızın ve iş ortaklarımızın ihtiyaçlarına çözümler üreterek sektördeki lider konumumuzu pekiştirdik. ParamPOS’ta, 2022 yılına kıyasla yaklaşık dört katına çıkan bir işlem hacmine ulaşarak, 150 milyar TL’lik rekor işlem hacmine eriştik. Ortalama sepet tutarımız %111’lik bir artış gösterdi. Bizim için en büyük başarı ise yaklaşık 178 bin iş ortağımızla ve sayısı her gün artan ParamKart kullanıcılarıyla kurduğumuz güven ilişkisi. Birbirinden özel başarılarımızın arkasında, çalışma arkadaşlarımın büyük emeği ve katkısı var.

 

 

Uluslararası pazarlar şirketiniz için ne anlam ifade ediyor ve özellikle Avrupa’da genişlemek için hangi adımları attınız?

Uluslararası pazarlarda etki alanımızı daha da genişletmek istiyoruz. Bunu finansal teknoloji ekosisteminde küresel bir lider olma yolunda önemli bir adım olarak görüyoruz. Bütünleşik finans sağlayıcısı olarak ürün ve hizmetlerimizi sınırların ötesine taşıma hedefiyle hareket ediyoruz. Bu vizyonumuz, ilk olarak 2022 yılında İngiltere’de Param UK’yi kurduğumuzda somut bir şekle büründü. Param UK, Türkiye ve İngiltere arasında hızlı ve kolay para transferi yapabilme imkânı sunarak Birleşik Krallık’ta yaşayan ve finansal hizmetlere erişimde zorluk çeken kullanıcılarımıza yönelik önemli bir çözüm sağladı. 2023 Mart ayında da Hollanda’da ‘Param International’ şirketimizi kurduk.

Avrupa’daki varlığımızı güçlendiren bir diğer önemli hamle ise Avrupa’nın lider ‘Şimdi Al Sonra Öde’ platformlarından biri olan Twisto’yu satın almamız oldu. Bugün 1 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı olan Twisto ile 2022’de gerçekleştirdiğimiz bu satın almayla birlikte 8 Avrupa ülkesinde faaliyet gösterme imkanına kavuştuk. Bu stratejik hamle, “Şimdi Al Sonra Öde” pazarının hızla büyüyen potansiyelinden faydalanmamızı sağlayacak. Yine pek çok şirketin çözüm ortağı olarak 30’dan fazla ülkeye teknoloji ihraç eden bir teknoloji şirketini de satın almak üzere anlaşma yaptık. Nitekim Avrupa’da pazar payımızı artırmak ve gelirlerimizin önemli bir kısmını yabancı para olarak elde etmek istiyoruz.

Haziran ayında Avrupa’nın en büyük ve en prestijli fuarı olan Money 20/20 Europe’a katılacak olmamız da uluslararası büyüme stratejimizin bir parçası. Bu prestijli etkinlik, fintek sektöründeki en önemli ekosistem buluşmalarından biri olup global finansal inovasyon uzmanlarıyla tanışma ve yeni sektör trendlerini gözlemleme fırsatı sunuyor. Etkinlikte, sektördeki önemli ortaklarımızla bir araya gelerek iş birliklerimizi geliştireceğiz ve Param’ın Avrupa’daki büyüme yolculuğuna katkıda bulunacak yeni fırsatlar elde edeceğiz.

 

 

Yakın zamanda gerçekleştirdiğiniz satın almalar ve yatırımlar, kullanıcılarınızın ve iş ortaklarınızın hayatını kolaylaştırmak konusunda nasıl bir uyum sağlıyor?

Gerçekleştirdiğimiz her bir yatırımımızla kullanıcılarımızın ve iş ortaklarımızın hayatını kolaylaştırmaya ve finansal teknoloji alanındaki farklı çözümlerimizle ekosistemimizi büyütmeye odaklanıyoruz. Yatırımlarımızın temelinde, finansal teknolojilerin erişilebilirliğini artırmak ve müşterilerimize daha yenilikçi hizmetler sunma isteği yatıyor. Bu doğrultuda hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada önemli adımlar attık. Her zaman her yerde hayatı finansal teknolojilerle kolaylaştırmak vizyonumuzla hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılarımıza yenilikçi ve entegre finansal hizmetler sunmak için çalışıyoruz.

Bütünleşik finans sağlayıcısı olarak 1.600’den fazla çalışanımızla tahsilat çözümlerinden teknolojik altyapı hizmetine, “Şimdi Al Sonra Öde” hizmetinden tedarikçi finansmanına, satış, servis ve lojistik süreçlerini dijitalleştiren çözümlerden, açık bankacılık hizmetlerine kadar tedarik zincirinde uçtan uca entegre edilmiş finansal teknoloji çözümlerimizle ekosistemin geleceğini şekillendiriyoruz. Bu süreci yeni ürün ve hizmetlerle daha da kapsamlı hale getirip, iş ortaklarımıza her geçen gün artı değer katmayı hedefliyoruz. Sektördeki yenilikçi yaklaşımımız ve kullanıcı odaklı hizmet anlayışımız, Param’ın fintek ekosistemindeki varlığını ve etkinliğini sürekli güçlendiriyor.

 

 

2024’ün başında yeni bir yatırım turu planladığınızı 2024 yılının başında B serisi yatırım turuna çıkacağınızı açıklamıştınız. Mevcut ve potansiyel yatırımcılardan beklentileriniz neler? Hazırlıklarınız ne durumda?

B serisi yatırım turumuz için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) başta olmak üzere CEECAT Capital, Alpha Associates ve Revo Capital’ın katıldığı ilk yatırım turumuzda 217 milyon dolar değerlemeyle finansal teknoloji sektörünün en önemli yatırımlarından birini almıştık. Yeni yatırım turumuzda da yine önemli yatırımlarla başarı hikayemize devam edeceğimizi düşünüyorum.

Mevcut yatırımcılarımızın güveni bizim için her zaman büyük bir motivasyon kaynağı. Büyümemize somut katkı sağlayabilecek, değerlerimize uygun potansiyel kuruluşlardan yatırım almayı amaçlıyoruz. Şirket stratejimize, yeni hedeflerimize değer katacak yatırımcılarla çalışmayı hedefliyoruz.

Mevcut durumda unicorn statüsü için gereken değerlemeye ulaşmış bulunuyoruz. Yatırım turumuzda 1 milyar doların üzerinde bir değerlemeyle yatırım alarak, bu statüyü resmileştirmek istiyoruz. Aldığımız yatırımlarla Türkiye’de fintek sektörüne liderlik etmeye devam edecek, globaldeki büyümemizi de hızlandırarak dünya çapında rekabetçi bir role geleceğiz.

 

Twisto’yu satın almanın stratejik önemi hakkında bilgi verir misiniz ve bu satın alma şirketinizin genel vizyonuna nasıl uyuyor?

2021 yılında Kredim ile ülkemizi ‘Şimdi Al Sonra Öde’ modeliyle tanıştıran ilk marka olduk. Global sektörel analizlere göre, ‘Şimdi Al Sonra Öde’ pazarının 2026 yılı itibarıyla dünya genelinde 565 milyar doları geçmesi bekleniyor. Bu verilere dayanarak, ‘Şimdi Al Sonra Öde’ modelinin farklı ülkelerin kültürel ve ekonomik özelliklerine uyum sağlayarak hızla geliştiğini gözlemliyoruz. Global büyüme hedeflerimizi gözeterek ve bu alandaki gelişimi öngörmemizle birlikte Ağustos 2023’te Çekya merkezli Şimdi Al Sonra Öde (BNPL) sağlayıcısı Twisto şirketinin satın alım işlemlerini tamamladık. Böylece 27 Avrupa Birliği üye ülkesine erişerek, 8 Avrupa ülkesinde faaliyet izni elde ettik.

Twisto; bugün 1 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı, 9 binin üzerindeki iş ortağı, yüksek işlem hacmi, yenilikçi ürün yelpazesi ve müşteri odaklı hizmet anlayışı ile Avrupa’nın lider ‘Şimdi Al Sonra Öde’ platformlarından biri olarak öne çıkıyor. Twisto satın alması yeni pazarlardaki rekabette bize güç kattı. Nitekim Twisto’yu bünyemize katmamızla birlikte global bir oyuncu olma hedefimize daha da yaklaşmış olduk. Twisto, uzun vadeli büyüme hedeflerimizde ve Avrupa’daki inovatif yaklaşımlarımızı sürdürmemizde kilit bir rol oynayacak. Köklü deneyimlerimiz ve geliştirdiğimiz üstün finansal teknolojilerle Avrupa’da benzersiz bir etki yaratmaya devam edeceğiz.

 

Şirketinizin 2024 yılı ve sonrasındaki uzun vadeli hedefleri nelerdir?

Bütünleşik finans sağlayıcısı olarak finansın teknolojiye dokunduğu her noktada yenilikçi ve değerli çözümler üretmekteyiz. Bu süreçte, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda büyüme hedefimize ulaşmak için şirket olarak birlikte çalışıyor, finansal hizmetleri otomatize edilmiş ve entegre bir biçimde sunuyoruz. Agresif büyüme stratejimiz 2024 yılında da devam ediyor. Avrupa pazarında rekabette öne çıkma hedefimiz, stratejimizin temel taşlarından biri. Bugüne dek finansal teknoloji alanında Türkiye’nin öncüsü olarak sınırlar ötesine geçerek global bir oyuncu olma hedefimize yönelik birçok adım attık. Bu yolda durmaksızın çalışarak dünya markası olma yolunda önemli adımlar atmaya devam edeceğiz.

Bu yıl içinde çıkacağımız yeni yatırım turunda başarı hikayemizi taçlandıracak, yeni yatırımlar konusunda heyecanlıyız. Avrupa’da büyüme hedefimizin yanında 2025 yılında Türkiye’de ilk 10 finansal kuruluş arasına girmeyi istiyoruz. Önemli hedeflerimizden birisi 2027’de 10 milyar dolar büyüklüğe ulaşarak decacorn olarak yurt dışında halka açılmak. Avrupa ve dünya genelinde önemli finans kuruluşları arasında yer almak bizim için bir hayal değil, ulaşılabilir bir hedef. Orta ve Doğu Avrupa’dan sonra, 2025’te farklı pazarlara açılarak küresel çapta bir etki yaratmayı planlıyoruz. Nitekim Türkiye’de finansal teknoloji sektörünün lideri olarak, hedeflerimizi paylaşacak ve tutkumuzu benimseyecek ortaklarımız ve ekip üyelerimiz ile birlikte ilerlemeye devam edeceğiz.